Prostowanie felgi aluminiowej.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Prostowanie felgi aluminiowej.
Mam takie pytanie. Jaką techniką (podgrzewanie, wyginanie itp) wykonywane jest prostowanie felg aluminiowych? Mam minimalne skrzywienie po kolizji i teraz zastanawiam się czy jest sens dać to do jakiegoś mechanika który zarobi dużo kasy czy lepiej zrobić samemu.
Rozmiar felgi: 15cali. Opona: 195/55. Uszkodzenie to minimalne wygięcie na krawędzi, od strony zewnętrznej (z tej gdzie patrzymy na felgę). Jeśli ktoś z was wie jak takie prostowanie się robi będę bardzo wdzięczny za pomoc. A może także znacie cenę takiej naprawy? Jeszcze raz thx.
Rozmiar felgi: 15cali. Opona: 195/55. Uszkodzenie to minimalne wygięcie na krawędzi, od strony zewnętrznej (z tej gdzie patrzymy na felgę). Jeśli ktoś z was wie jak takie prostowanie się robi będę bardzo wdzięczny za pomoc. A może także znacie cenę takiej naprawy? Jeszcze raz thx.
- wójaszek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Są specjalne zakłady które zajmuja sie prostowaniem felg, nie uzywają do tego żadnych młotków itp.. tego tobie też nie radze robić poszukaj w okolicy jakiegos zakładu który prostuje felgi prostowanie to koszt w granicy 30-40zł
fele nasadza sie w taką maszyne, maszynka łapie rant czy to co skrzywione obraca felge i dociska zajebiście wielkim naciskiem na uszkodzony obszar i masz fele prostą
fele nasadza sie w taką maszyne, maszynka łapie rant czy to co skrzywione obraca felge i dociska zajebiście wielkim naciskiem na uszkodzony obszar i masz fele prostą
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=217495][img]http://img516.imageshack.us/img516/3865/c6b24316065aee5c.jpg[/img][/url]
Prostowanie fel to troszkę skomplikowana operacja, robią tak jak napisał wójaszek chyba że jest mocno pogieta (i połamana) to wtedy się spawa aluminium i frezuje ewentualnie a jak se klient zażyczy to się wykańcza tak że wyglada jak nowa(ale koszt wielki wręcz gigantyczny).Sam tego nie zrobisz i nie próbuj nawet bo popsujesz jeszcze bardziej.
A na przyszłość radzę zmienić felgi na mocniejsze.Nie ładniejsze bo te to są tylko ładne a nie wytrzymałe chyba że te bardzo drogie(wmacniane)
A wiecie że TOORA nie robi felg czysto sportowych(rajdowych) wstyd, taka firma.
A na przyszłość radzę zmienić felgi na mocniejsze.Nie ładniejsze bo te to są tylko ładne a nie wytrzymałe chyba że te bardzo drogie(wmacniane)
A wiecie że TOORA nie robi felg czysto sportowych(rajdowych) wstyd, taka firma.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
hmmm na łuckiej (najbardziej znany i najlepszy punkt w wawie)
poza tym ze maja jakies maszyny, to młot tez czesto idzie w ruch....sam nie raz widziałem, nie wiem może sie nie powinno ale nie ma innego wyjscia czesem no ale napierdzielają ile sił, w sluchawkach na uszy
Zrsezta w innym punkcie napraw felg zza ściany tez dobiegał odgłoś młota....
poza tym ze maja jakies maszyny, to młot tez czesto idzie w ruch....sam nie raz widziałem, nie wiem może sie nie powinno ale nie ma innego wyjscia czesem no ale napierdzielają ile sił, w sluchawkach na uszy
Zrsezta w innym punkcie napraw felg zza ściany tez dobiegał odgłoś młota....
Mozna sprobowac to zrobic samemu ale to dosc ryzykowne, bo alufelga moze po prostu peknąć a wtedy to i spawanie aluminium bedzie potrzebne.
Jesli juz chcesz zaryzykowac to napewno z podgrzewaniem. Najlepsza bedzie tu opalarka do farb, w ostatecznosci przyzwoita suszarka. Lutlampa tez sie moze okazac skuteczna. I podstawowa zasada: zadnego bezposredniego tluczenia mlotkiem w felge. Co najmniej przez drewienko . Idealnie napewno nie bedzie ale da sie tym troche zdzialac.
Jesli juz chcesz zaryzykowac to napewno z podgrzewaniem. Najlepsza bedzie tu opalarka do farb, w ostatecznosci przyzwoita suszarka. Lutlampa tez sie moze okazac skuteczna. I podstawowa zasada: zadnego bezposredniego tluczenia mlotkiem w felge. Co najmniej przez drewienko . Idealnie napewno nie bedzie ale da sie tym troche zdzialac.
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Naprawienie rantów możesz wykonać sam elektrodą do spawania alu i zapalniczką laserową wszystko dostepne na allegro po naprawie mozna nawt wykonać polerkęvwfun pisze:a propo tematu.orientujecie sie ile kosztue regeneracjafelg tzn. napawanie rantów , ew.szpahlowaniea a pozniej malowanie?? ile taki zabieg kosztuje??
TUTENHAMON