rozrusznik nie kreci
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
rozrusznik nie kreci
witam, znowu lipa dzis zajechalem pod sklep spedzielm tam ok 2 godzin i wsiadam do samochodu przekrecam stacyjke i nic, drugi raz trzeci dziesiaty i nic bez odzewu i wlasnie pytanie szczotki bendix jakis przewod (wszystko sprawdzalem podlaczone jak trzeba) wczesniej zadych roblemow czasem trzeba bylo zakrecil troszke dluzej (ale bardzo rzadko doslownie kilka razy) chce wyjac rozrusznik i co tu sprawdzic co wymienic jesli bylo cos podobnego to prosze linka bo nie znalaslem z gory dzieki i pozdro
-
- Użytkownik
- Kontakt:
a może się rozrusznik tylko zawiesił -niech ktoś ci przekręci kluczyk a ty popukaj w rozrusznik młoteczkiem- tylko tak spokojnie-miałem coś takiego i pomogło
Ostatnio zmieniony sob sty 17, 2009 22:03 przez albert1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
hm moze po kolei mloteczkiem bylo pukane i nic nie dalo, kluczyk na rozruch i nic nie przygasa poprostu zadnej reakcji (kilka razy bylo takie 'cyk')
robilem tak i ani drgnie na krotko nie odpala takze chyba to nie stacyjka, tesc mowi ze szczotka chyba sie przepalila bo ostatnio mialem problem z nim i skatowalem rozrusznikGangst3R pisze:Zdejmij wsówkę z rozrusznika (kabel od stacyjki) i podaj tam plusa prosto z akumulatora. Wyeliminujesz w ten sposób stacyjkę.
Nie zgodzę się z Tobą. Nie wystarczy samo 12V. Jak przyłożysz do tego przewodu baterię płaską to też będzie 12V, a rozrusznik nawet nie drgnie. Jak są wypalone styki w stacyjce to na przewód jest podawane za niskie natężęnie prądu aby go ruszyć. Jedynie w skrajnych przypadkach nie będzie wogóle napięcia.Walek240 pisze:czy na przewodzie (tym małym przy rozruszniku po przekręceniu stacyjki pojawia się napięcie) jak tak to stacyjka powinna być OK
Ostatnio zmieniony ndz sty 18, 2009 15:55 przez Gangst3R, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=158822&start=0]Mój były golf[/url]
Nie zgodzę się z Tobą. Nie wystarczy samo 12V. Jak przyłożysz do tego przewodu baterię płaską to też będzie 12V, a rozrusznik nawet nie drgnie. Jak są wypalone styki w stacyjce to na przewód jest podawane za niskie natężęnie prądu aby go ruszyć. Jedynie w skrajnych przypadkach nie będzie wogóle napięcia.[/quote]
Może w tym troche racji, ale jak mam pod przewód wzbudzeniowy rozrusznika podpiąć baterie płaską? Napisałem czysto teoretycznie bo z tego co słyszałem to tego rodzaju usterki to w większości awaria szczotek w rozruszniku, zapieczony od brudu bendix (miałem taki przypadek) i też nie działał a wystarczyło przeczyścić rozrusznik, lub inne awarie związane z masą itp. kostka stacyjki jak się mi wypaliła to nawet kontrolka nie chciała błysnąć dlatego tak napisałem. pozdrawiam.
Może w tym troche racji, ale jak mam pod przewód wzbudzeniowy rozrusznika podpiąć baterie płaską? Napisałem czysto teoretycznie bo z tego co słyszałem to tego rodzaju usterki to w większości awaria szczotek w rozruszniku, zapieczony od brudu bendix (miałem taki przypadek) i też nie działał a wystarczyło przeczyścić rozrusznik, lub inne awarie związane z masą itp. kostka stacyjki jak się mi wypaliła to nawet kontrolka nie chciała błysnąć dlatego tak napisałem. pozdrawiam.