Potrzebny schemat włącznika świateł przeciwmgielnych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Potrzebny schemat włącznika świateł przeciwmgielnych
witam! jak napisalem w tytule potrzebuję schematu włącznika świateł przeciwmgielnych go golfa mkII. zakupilem ostatnio grill przedni z halogenami. chciałbym go wreszcie podłączyć. potrzebuje schematu, gdyż nie wiem do którego kabelka mam sie wpiać, a nie chce zakladać kolejnego wlacznika, bo ten ma dwie pozycje ( z czego tylne przeciwmgielne zalaczane jest dopiero w drugiej wiec sie domyslam ze pierwsza pozycja jest to przednich przeciwmgielnych, ktoreych oryginalnie nie mialem jezeli ktos bylby w stanie mi pomóc, bede BAAAARDZO WDZIECZNY pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sty 23, 2009 09:33 przez arcon66, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
We włączniku nie musisz już nic robić. Wystarczy że wepniesz się we wtyczkę pod zbiornikiem płynu chłodzącego(w kształcie litery "T" ) i poprowadzisz kable do lamp. Po połączeniu lamp włączasz światła mijania i włącznik przeciwmgłowych na 1 pozycję-halo świecą aż miło.
Ewentualnie możesz pokopać we włączniku żeby świeciła Ci się żółta kontrolka jak włączasz przednie, bo oryginalnie świecą tylko na tylnych.
Ewentualnie możesz pokopać we włączniku żeby świeciła Ci się żółta kontrolka jak włączasz przednie, bo oryginalnie świecą tylko na tylnych.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
O ile jest do nich instalacja od lamp. Ale jak dla mnie to kiepskie rozwiązanie. O ile golfach w których w grillu były montowane reflektory dalekosiężne (gładki klosz, nie osłonięta żarówka) spełniało to jakąś rolę, o tyle przeciwmgielne zapalane z długimi to głupi pomysł. Przecież jak jedziemy we mgle to nie używamy długich. Halogeny powinny być włączane przyciskiem.zodiak pisze:halogeny w grillu działają razem z długimi i nie potrzebują żadnego dodatkowego włącznika.
ja tez uwazam ze halogeny + swiatła długie nie sa zbyt udanym pomyslem, dlatego bede robil wszystko pod katem, zeby nie działały wspolnie. podłączyłem je kiedys w ten sposó (zeby zobaczyć efekt). pobó prądu był tak duży ze zamias swiatła białego, były wszystkie cztery zółte (wiem ze h1 na taki kolor swiecą) mam przygotowany plan awaryjny, ale najpierw spróbuje sie dostać do oryginalnej instalacji
[ Dodano: 20 Sty 2009 15:05 ]
bodzio_j, Mam do Ciebie pytanie. czy to jest ta książka z której zrobiles screena? http://www.infohelp.pl/sklep,463,,,03,, ... 879,0.html
jest gdzies ona w sieci??
[ Dodano: 20 Sty 2009 15:05 ]
bodzio_j, Mam do Ciebie pytanie. czy to jest ta książka z której zrobiles screena? http://www.infohelp.pl/sklep,463,,,03,, ... 879,0.html
jest gdzies ona w sieci??
Zaraz zaraz, sprecyzujmy o jakie lampy chodzi. Jeśli o okrągłe (grill na 4 lampy) to nie są to żadne przeciwmgielne a dalekosiężne i włączają się razem z długimi). Przeciwmgielne nie są w grillu a pod (lub w , w szerokim zderzaku) zderzakiem. One i owszem muszą być włączane przyciskiem (oryginalnym lub nie).lukasfenix pisze:O ile jest do nich instalacja od lamp. Ale jak dla mnie to kiepskie rozwiązanie. O ile golfach w których w grillu były montowane reflektory dalekosiężne (gładki klosz, nie osłonięta żarówka) spełniało to jakąś rolę, o tyle przeciwmgielne zapalane z długimi to głupi pomysł. Przecież jak jedziemy we mgle to nie używamy długich. Halogeny powinny być włączane przyciskiem.zodiak pisze:halogeny w grillu działają razem z długimi i nie potrzebują żadnego dodatkowego włącznika.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
I tu się mylisz kolego, bo wychodziły 2 rodzaje lamp okrągłych w grill. Tak jak pisałem wyżej dalekosiężne(nieco większe, z gładkim szkłem, żarówka bez osłony-tzw "grzybka") i przeciwmgielne (szkło żebrowane, osłonka na żarówkę). Sam miałem dalekosiężne w grillu po kupnie auta, ale były już wymęczone w popękanym grillu, więc kupiłem 2 grill tym razem z halogenami.zodiak pisze:Zaraz zaraz, sprecyzujmy o jakie lampy chodzi. Jeśli o okrągłe (grill na 4 lampy) to nie są to żadne przeciwmgielne
EDIT:
Zresztą, zapraszam do obejrzenia tematu z moim autem. W grillu lampy przeciwmgielne.
Link w podpisie.
Ostatnio zmieniony wt sty 20, 2009 16:50 przez lukasfenix, łącznie zmieniany 1 raz.
Może i tak jest, nie będę sie sprzeczał, według mojej wiedzy to dalekosiężne i tak miał golf robioną instalację. Ale widocznie moja wiedza jest niepełna.
[ Dodano: Wto Sty 20, 2009 16:20 ]
Nawet ETOS podaje że to światło drogowe a nie przeciwmgielne, hmmm.
ja w mk2 miałem to jako drogowe dalekosiężne i chodziły super, zarąbście oświetlały drogę (w końcu to 4 reflektory świecą a nie dwa).
[ Dodano: Wto Sty 20, 2009 16:20 ]
Nawet ETOS podaje że to światło drogowe a nie przeciwmgielne, hmmm.
ja w mk2 miałem to jako drogowe dalekosiężne i chodziły super, zarąbście oświetlały drogę (w końcu to 4 reflektory świecą a nie dwa).
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- wiele razy na forum był poruszany ten temat. Moim zdaniem nie istniały halogeny przeciwmgielne montowane w grill. ETKA oraz jak kolega wcześniej pisał ETOS nie znają czegoś takiego. Jęzlei jesteś posiadaczem takich reflektorów - podaj ich numer katalogowy - sprawdzimy, zobaczymy...lukasfenix pisze:I tu się mylisz kolego, bo wychodziły 2 rodzaje lamp okrągłych w grill. Tak jak pisałem wyżej dalekosiężne(nieco większe, z gładkim szkłem, żarówka bez osłony-tzw "grzybka") i przeciwmgielne (szkło żebrowane, osłonka na żarówkę). Sam miałem dalekosiężne w grillu po kupnie auta, ale były już wymęczone w popękanym grillu, więc kupiłem 2 grill tym razem z halogenami.
EDIT:
Zresztą, zapraszam do obejrzenia tematu z moim autem. W grillu lampy przeciwmgielne.
Link w podpisie.
Pomimo, że widziałem już wiele golfów z dodatkowymi refektorami, nigdy reflektory te nie były podłaczone jako przeciwmgilene - zawsze pod świtała długie.
arcon66, już sam wiele razy pisałem, jak podłączyć reflektory dodatkowe w grillu, poszukaj, na pewno znajdziesz. Ogólnie chodzi o to, że oryginalnie były tam instalowane jakby rozgałęziacze zasilające oba reflektory na każdą stronę. Poszukaj w szukajce, bo nawet zdjecia ich zamieszczałe,, dokładny opis co i jak, opisywałem różne wersje...
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
Myślę, że nie masz racji. Mam angielską instrukcję dotyczącą instalacji elektrycznej i jest zdjęcie halogena w grillu i jest on p/mgielny ( opis i wyglad na to wskazują)Lipek81 pisze:Moim zdaniem nie istniały halogeny przeciwmgielne montowane w grill
I tak sobie myślę, że zanim pojawiły się szerokie zderzaki z miejscem na halogeny p/m montowane były one w grillu(zapewne jako opcja). Wszak przełączniki dwu pozycyjne były chyba zawsze.