Ile kto wyciągnął z silnika AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
Generalnie i tak idzie nieźle , ale wiadomo mocy nigdy dość...arwam pisze:Michnik,
Zaaplikuj sobie GT2052V lub model wyższy dziura minimalna ale silnik idzie od samego dołu jak szalony
[ Dodano: Sro Sty 21, 2009 10:44 pm ]
Ta gt17 to jest turbina ze zmienną geometrią?zaprzal pisze:tylko po co rzezba, jak starczy cos z rodziny gt17 z jakiegos tdi prawie plug&play
Coś bliżej na temat montażu takiej turbiny zamiast KKK k03? Mówisz, że plug&play ale czy rzeczywiście tak łatwo?
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
tak, byly jakies vnt15/gt17xx vnt rozne rodzaje w tdi, montaz o tyle latwiejszy ze pewnie na jakims fabrycznym kolektorze z tdi to powiesisz itp... turbina z kierownicami i jakos to trzeba wysterowacMichnik pisze:Ta gt17 to jest turbina ze zmienną geometrią?
Coś bliżej na temat montażu takiej turbiny zamiast KKK k03? Mówisz, że plug&play ale czy rzeczywiście tak łatwo?
zastanawiam sie czy k03 nie ma podobnej wydajnosci jak turbina z tdi 1z... hmm moze ktos wie? bo na tej 1z ludzie robia przeciez 125-135km
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wystarczyło by mapy obu turbin porównać, może ktoś ma?zaprzal pisze:zastanawiam sie czy k03 nie ma podobnej wydajnosci jak turbina z tdi 1z... hmm moze ktos wie?
a tak wogule to optycznie turba 1z wydają się niewielkie..
topbrakes.pl
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie
Wirniki jak pudełka zapałek.andrew.zbyrko pisze:wystarczyło by mapy obu turbin porównać, może ktoś ma?
a tak wogule to optycznie turba 1z wydają się niewielkie..
Ja już kiedyś sobie zaaplikwałem T2 i nie mogłem na niej jeździć bo silnik można powiedzieć że nie miał górnych obrotów co zmieniło się odrazu po zmianie na T3 i mimo dużego laga nie zamienił bym się na mniejszą nawet z dopłatą.
już wolałbym benzyną jeździć niż dieslem z małą turbiną
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
dokladnie, ale te 125-135km sie z nich robi i do tego dol nienajgorszy do jazdya na codzien... montaz w miare bezbolesny i tani powinien wyjscandrew.zbyrko pisze:a tak wogule to optycznie turba 1z wydają się niewielkie..
A jak czytam Michnika od jakiegos czasu to on raczej nie napala sie na miliard koni... tak?
A tak dokładnie to jakie turbawki siedzą w 1Z? Garrett T2 tak? A nie było jakiegos KKK?
T2
K03
no i dla porównania
K24
K14
GT20 (bez vnt)
Sory za troche dziwne jednostki przepływu powietrza, trzeba sobie przeliczyć funty na minute na metry sześcienne na sekunde.
Mam też mape Garretta T3 tylko niewiem jaka jest średnica kompresora w golfie.
Proszę bardzoandrew.zbyrko pisze:wystarczyło by mapy obu turbin porównać, może ktoś ma?
T2
K03
no i dla porównania
K24
K14
GT20 (bez vnt)
Sory za troche dziwne jednostki przepływu powietrza, trzeba sobie przeliczyć funty na minute na metry sześcienne na sekunde.
Mam też mape Garretta T3 tylko niewiem jaka jest średnica kompresora w golfie.
Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2009 01:30 przez t0mal, łącznie zmieniany 2 razy.
No ale po coś są te wykresy, no a pozatym to są mapy kompresora i i on ma wiecej do gadania
Ostatnio zmieniony czw sty 22, 2009 01:37 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
oczywiscie, ze sa po cos, ale mialem na mysli to, ze te wykresy z netu sa zazwyczaj do innch modeli niz te montowane w VW... A co do kompresora to bym nie powiedzial, ze ma wiecej do gadania, ale kazdy ma swoje zdaniet0mal pisze:No ale po coś są te wykresy, no a pozatym to są mapy kompresora i i on ma wiecej do gadania
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no i jeszcze wydajność turbo na silniku zależy o dpojemności motoru, które to turbo jest do 1z?oczywiscie, ze sa po cos, ale mialem na mysli to, ze te wykresy z netu sa zazwyczaj do innch modeli niz te montowane w VW... A co do kompresora to bym nie powiedzial, ze ma wiecej do gadania, ale kazdy ma swoje zdanie
[ Dodano: 22 Sty 2009 01:47 ]
kiedyś liczyłem wydajność k14 w aaz i wyszło że przy doładowaniu 1,3bar przy 4krpm mieści się w mapach turbo, ale już przy 5krpm już jest sporo poza mapami [o ile dobrze policzyłem]
patrząc na oko" na k03 12 i 24, to dół pomiędzy k14 i k24 nnie ma wielkich różnic, natomiast k03 to już dół ma bdb. podobnie góra w k03 i 14, k14 troche lepsza, ale za to k24 to już góre ma całkiem niezłą, co do konkretów to już trza liczyć pod pojemność RPM i ciśnienie.
Znawcą nie jestem, ale już przy max doladowaniu 1 bar to k24 bym brał no i wydech bardziej odetkany:)
topbrakes.pl
Dobierając turbawke do silnika potrzebna jest mapa kompresora i dlatego pisałem że jest ważniejszy, źle dobrany kompresor do silnika = surge = martwe turbo, lub zbyt mały przepływ i silnik bedzie sie dławił, część ciepła z tego co pamiętam w teorii raczej nie jest dobierana z jakis skomplikowanych map czy wzorów.
a do 1Z to masz tą pierwszą.
Jak będą chetni to moge sypnąć troche wzorów i teorii o doborze turbawki do silnika, mam gdzieś ksiązke do tego.
co do KKK to powinny być te, co do garretta to fakt muszę przyznać że nie jestem pewien.
od tego masz mape o którą prosiłeśandrew.zbyrko pisze:no i jeszcze wydajność turbo na silniku zależy o dpojemności motoru
a do 1Z to masz tą pierwszą.
Jak będą chetni to moge sypnąć troche wzorów i teorii o doborze turbawki do silnika, mam gdzieś ksiązke do tego.
zaprzal pisze:ze te wykresy z netu sa zazwyczaj do innch modeli niz te montowane w VW
co do KKK to powinny być te, co do garretta to fakt muszę przyznać że nie jestem pewien.
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: