stuki w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
stuki w silniku
witam wszystkich
w golfie zaczął mi sie dziwny problem po wymianie swiec i odpaleniu zaczeło cos pukac w silniku. Chodzi jak diesel. dzwięk dobiega z gory cylindrów. po ogledzinach nie stwierdziłem nić i odrazu zacząłem rozbierac golfika. stwierdziłem duzy luz na popychaczach które wymieniłem( 3 uszkodzone, 5 dobrych trzymających cisnienie). cały szczesliwy zabrałem sie za składanie. wiadomo ze przy okazji zmieniłem rozrząd. pierwsze odpalenie....Nadal cos tam klepie dzwięk sie wogole nie zmienił. czy ktos ma jakis pomysł cóż to moze być?
mój silnik to 1.0 hz ( to samo co gaznikowe 1.3)
w golfie zaczął mi sie dziwny problem po wymianie swiec i odpaleniu zaczeło cos pukac w silniku. Chodzi jak diesel. dzwięk dobiega z gory cylindrów. po ogledzinach nie stwierdziłem nić i odrazu zacząłem rozbierac golfika. stwierdziłem duzy luz na popychaczach które wymieniłem( 3 uszkodzone, 5 dobrych trzymających cisnienie). cały szczesliwy zabrałem sie za składanie. wiadomo ze przy okazji zmieniłem rozrząd. pierwsze odpalenie....Nadal cos tam klepie dzwięk sie wogole nie zmienił. czy ktos ma jakis pomysł cóż to moze być?
mój silnik to 1.0 hz ( to samo co gaznikowe 1.3)
odkręcasz... w sumie to popuszczasz lekko 2 śruby które trzymaja aparat zapłonowy z kopułką do głowicy i tam masz możliwość przekręcenia go troszke w każdą strone.... Odpal silnik i sprobuj pokręcic o kilka milimetrów... jak nie pomoże to lepiej na początku zaznacz sobie jak był dobrze ustawiony i z powrotem go tak ustaw.... no i szukaj dalej
przed chwila probowalem go rozgrzac. po chwili ucichło ale przy przegazowaniu zaczeło tak pukac . dzwiek przypoinal jakby cos latalo po silniku. jutro chce sciagnac głowice. jaki jest koszt splanowania oraz co jeszcze oprocz uszczelki pod glowica wymienic. aha i w jakiej kolejnosci co rozbierac tzw krok po kroku
Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2009 16:43 przez mario1987, łącznie zmieniany 1 raz.
wow...czego to mozna sie dowiedziecTimothy88 pisze:moży wyczyść szklanki z oleju (najlepiej przy pomocy opalarki do okien lub czegos podobnego),i wsadź je ponownie ??
nowe szklanki to nie jest duzy koszt, i jak juz sie zdejmuje gore to zeby nie robic tego czesto lepiej zrobic raz a porzadnie..
samo planowanie powierzchni przylegajacej do uszczelki, czy cala jest obrabiana?? bo 40zl to smiesznie malo.djmatys pisze:Koszt planowania głowicy to ok 40zł