stuki w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozbierasz glowice (wyciagasz walek, sciagasz sprezyny zaworowe, wyjmujesz zawory) na prowadnicach po stronie sprezyn masz takie gumowe tulejki to sa uszczelniacze. Sciagasz je (albo szczypcami specjalnymi do tego albo domowymi sposobami) i zakladasz nowe koniecznie smarujac olejem. Akladasz wszytsko do kupy potem.mario1987 pisze:am takie pytanko jak wymienic uszczelniacze.
Majek666, a mozesz mi dokaldnie opisac jak zdemontowac zawory?i z jakim momentem dokrecac głowice bo teraz to znalezc nie moge
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 03:28 przez mario1987, łącznie zmieniany 1 raz.
etap 1 dokrecic wszystkie w kolejnosci jak na rysunku z 40 nm, nastepnie wszystkie z 60, i potem 2 x po 90 stopni. dobrz einterpretuje?
A skoro jestem juz na takim etapie to moze wartoby było sprawdzić stan pierscieni. przedchwila przeszła mi mysl ze to moze jednak pierscien a wlasciwie kawałek byl na tłoku. jak to najlepiej sprawdzic. pokrecic kołem pasowym i w ten sposob wyjdzie mi tłok?
A skoro jestem juz na takim etapie to moze wartoby było sprawdzić stan pierscieni. przedchwila przeszła mi mysl ze to moze jednak pierscien a wlasciwie kawałek byl na tłoku. jak to najlepiej sprawdzic. pokrecic kołem pasowym i w ten sposob wyjdzie mi tłok?
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 07:29 przez mario1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja uzywam przyrzadu ktory sciska cala sprezyne tak daleko aby mozna bylo wyjac zamek sprezyny (dwa polstozkowe pierscienie). Wtedy mozesz wyjac dopiero sprezyne i zawor.mario1987 pisze:Majek666, a mozesz mi dokaldnie opisac jak zdemontowac zawory?
2x po 90 to tez najpierw wszytskie o 90 i znowu wszytskie o 90. Jak juz masz sciagneta glowice to zeby sprawdzic luz na pierscieniach musisz wyjac tlok z piercieniem a wtedy to i tak musisz kupic nowe pierscienie bo takich starych sie juz nie zaklada bo bedzie olejem zygal. Zeby wyciagnac tlok (trzeba miec zdjeta glowice) musisz odkrecic korbowod od walu (dwie sruby) i wypychasz tlok do gory.mario1987 pisze:etap 1 dokrecic wszystkie w kolejnosci jak na rysunku z 40 nm, nastepnie wszystkie z 60, i potem 2 x po 90 stopni. dobrz einterpretuje?
[ Dodano: 27 Sty 2009 10:07 ]
Moim zdaniem jesli bylby to kawalek pierscienia to bys mial porysowana gladz cylindra.mario1987 pisze:przedchwila przeszła mi mysl ze to moze jednak pierscien a wlasciwie kawałek byl na tłoku
[ Dodano: 27 Sty 2009 10:14 ]
Jezu ale macie metody. Zeby popychacze dobrze sie oczyscily musza pojezdzic na dobrym cisnieniu oleju nawet 600 km i wtedy przestana klepac. Slyszalem nawet o procedurze serwisowej w aso VW ze po wymianie popychaczy silnik musi chodzic przez 5 minut na 5 tys obrotow.Timothy88 pisze:moży wyczyść szklanki z oleju (najlepiej przy pomocy opalarki do okien lub czegos podobnego),i wsadź je ponownie ??