Ile czasu grzeją świece w Waszych Dieslach

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf 1 Cabrio

Post autor: m1chal » ndz lut 08, 2009 13:34

fj1200 pisze:witaj czas grzania świec żarowych w twoim autku jest zależny generalnie od temperatury silnika lecz największy wpływ na czas ma czujnik temperatury silnika dla świec żarowych oraz ich stan techniczny możesz to zweryfikować sprawdzając rezystancje czujnika lecz prościej go wymienić na nowy najlepsze są firmy FACET ponieważ jest to oryginał vw
o w koncu ktos cos bardziej konkretnego napisal :)

teraz tylko mi powiedz który czujnik jest odpowiedzialny dla świec żarowych?

Obrazek

daje tu zdjecie... ten zaznaczony na czerwono po prawej czy ten u gory?

rezystancje chcialbym bardzo sprawdzic, jednak nie moge nigdzie znaleźć wartości dla tego czujnika po prawej, bo mysle ze to on moze byc przyczyną tego wszytskie...znalazłem tylko dla tego co jest u góry a nie wiem czy one maja takie same wartości.

Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0

pawelg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawelg » ndz lut 08, 2009 13:46

czas grzania świec zależy tak jak wyżej kolega napisał od temp. silnika ale również od tego "automatu" do grzania świec.....np. u mnie na zimnym silniku przy pierwszym odpaleniu różnie z tym czasem.....czasami krótko tj. koło 15 sek. a czasami i z 40 sek. ale zawsze odpali bez problemu.....a jak silnik gorący to nawet mi świec nie grzeje tylko odpalam jak benzyniaka......tarach i cyka....

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » ndz lut 08, 2009 14:27

pawelg pisze:a jak silnik gorący to nawet mi świec nie grzeje tylko odpalam jak benzyniaka......tarach i cyka....
tez myslalem ze tak mam, bo kontrolka sie nie zapala nic itd.

ale jak przylozylem probowke do tej listwy od swiec, to normlanie tam prąd szedl po uruchomieniu przez jakies 1,5 minuty a silnik ciepły

pawelg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawelg » ndz lut 08, 2009 14:38

ale tak jest że jak gorący silnik to nie powinien automat załączać grzania świec.....zbędne by to było....podam Ci na przykładzie moich dwóch beemek w dieslu i jak gorące silniki to świec nie załącza i w volvie też diesel to samo...znowu w suzuki grandVitara bądź passacie B5 1.9 tdi to samo się dzieje więc jak widać tak jest to robione niezależnie od kraju produkcji auta :bajer: ....jak zimny bądź za niska temp. silnika to owszem powinien załączyć...ale nie jak silnik jest gorący.. pozdrawiam

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » ndz lut 08, 2009 15:00

pawelg pisze:ale tak jest że jak gorący silnik to nie powinien automat załączać grzania świec.....
no wiec wlanise mi o to chodzi ... nie wiem czy dobrze czytales... czytamy prosze ze zrozumieniem :)

u mnie chyba ten automat (rozumiem ze to przekaźnik?) załącza nawet na gorącym silniku ...tzn co prawda lampka w liczniku sie nie zapala na te kilka sekund... ale jak przyloze probowke do listwy od grzania swiec to normlanie tam leci prąd do świec przez jakies 2 minuty po uruchomieniu auta na cieplym silniku...

i teraz stad moje pytanie czy moze to byc wina przekaźnika czy czujnika... jezeli czujnika to którego (zdjecie dalem kilka postów wczesniej)... oraz prosiłbym o wartosci dla tego czujnika od swiec, zebym mogl sprawdzic rezystancje

pawelg
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawelg » ndz lut 08, 2009 15:09

zacząłbym od przekaźnika- po prostu zobaczyć czy tak samo jest na innym...jeżeli nie to z powrotem założyć stary i próbować z czujnikiem temp...ale którym to nie powiem (u mnie jest z 5 czujników temp. a wiem tylko co jeden robi a mianowicie załącza wentylator...z resztą nie mogę dojść)

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » ndz lut 08, 2009 18:54

pawelg pisze:u mnie jest z 5 czujników temp. a wiem tylko co jeden robi a mianowicie załącza wentylator...z resztą nie mogę dojść
Czujniki temperatury są 3 (jeden w chłodnicy włączający wentylator i dwa w króćcu przy głowicy: górny od świec żarowych a boczny od wskaźnika temperatury na tablicy przyrządów), a 2 pozostałe to czujniki ciśnienia oleju, jeden w głowicy (0,25bar), drugi w podstawie filtra oleju (1,8bar).

[ Dodano: Nie Lut 08, 2009 6:07 pm ]
Doczytałem cały temat i tak: przekaźnik świec żarowych znajduje się w gnieździe nr 12 (dolny rząd, skrajnie po prawej) i o ile dobrze pamiętam to ma nr106, a nie 104 jak ktoś pisał.
m1chal, niedługo skoczę go garażu to przy okazji zmierzę rezystancję tego czujnika temperatury na zimnym i rozgrzanym silniku, ale jeśli wcale nie zapala Ci się kontrolka świec żarowych, to osobiście stawiam na przekaźnik. Nawet w lecie chyba powinna ta kontrolka mrugnąć ułamek sekundy.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » ndz lut 08, 2009 19:14

piori pisze:górny od świec żarowych a boczny od wskaźnika temperatury na tablicy przyrządów)
raczej na odwrót ;) bo zwarłem ten górny i wskazówka podskoczyła do konca, wiec od swiec jest raczej ten po boku, na forum w koncu dzisiaj tez takie info znalazlem ze ten z boku to od swiec.
piori pisze:ale jeśli wcale nie zapala Ci się kontrolka świec żarowych, to osobiście stawiam na przekaźnik. Nawet w lecie chyba powinna ta kontrolka mrugnąć ułamek sekundy.
napisze tak:

na zimnym silniku: normlanie sie zapala na te kilka sekund i gaśnie ... odpale samochod, no i jest to grzanie swiec przez jakies 1,5-2 minuty... (tak powinno być, z tego co wyczytałem)

na ciepłym silniku: kontrolka nie zapali sie ani na chwile, ale po odpaleniu auta idzie prąd na listwie od swiec, wiec tym samym do swiec przez jakies 2-3 minuty

i w tym problem ze na cieplym po co one grzeja? czy tak powinno byc? bo chyba bez sensu zbey grzały skoro silnik jest ciepły, a nie chce zeby swiece szybko padły jak tak ciągle się grzeją
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2009 19:39 przez m1chal, łącznie zmieniany 1 raz.

miqs

Post autor: miqs » ndz lut 08, 2009 19:32

Lato zimny silnik: około sekundy
Lato ciepły silnik: tylko mrugnie
Zima ciepły silnik: około sekundy
Zima przy minus 20: około 5 sekund

Golf IV

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » ndz lut 08, 2009 19:37

m1chal, właśnie wróciłem no i faktycznie pomyliły mi się te dwa czujniki. Przekaźnik ma nr 60. Rezystancja czujnika na zimnym silniku ok 2k, a gdy wskazówka wychodzi już z białego pola ok 200om u mnie świece w sumie grzeją ok 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki i potem słychać kliknięcie przekaźnika i napięcia już nie ma.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » ndz lut 08, 2009 19:38

piori pisze:u mnie świece w sumie grzeją ok 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki i potem słychać kliknięcie przekaźnika i napięcia już nie ma
na cieplym silniku rozumiem?

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » ndz lut 08, 2009 19:43

m1chal pisze:na cieplym silniku rozumiem?
na zimnym, na ciepłym nie sprawdzałem. W sumie grzanie trwało jakieś 15 sekund, przez 5 świeci się kontrolka a po kolejnych 10 sekundach klika przekaźnik. Mam silnik 1V, więc może są jakieś różnice. Ktoś pisał już na forum że świece grzeją mu przez kilka minut, dziś czytałem ten post, zaraz poszukam.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » ndz lut 08, 2009 19:45

piori pisze:Mam silnik 1V, więc może są jakieś różnice. Ktoś pisał już na forum że świece grzeją mu przez kilka minut, dziś czytałem ten post, zaraz poszukam.
tez mam 1V :)
piori pisze:u mnie świece w sumie grzeją ok 10 sekund po zgaśnięciu kontrolki i potem słychać kliknięcie przekaźnika i napięcia już nie ma.
u mnie jest tak samo jezeli nie uruchomie silnika... ale jezeli uruchomie to swiece grzeja przez jakies 1,5-2 minuty :) ale to jest podobno normlane ze przez tyle grzeja, bo silniki z katalizatorem musialy tak miec i podobno to jest jakies dogrzewanie świec itd...
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2009 19:47 przez m1chal, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » ndz lut 08, 2009 19:58

piori pisze:Ktoś pisał już na forum że świece grzeją mu przez kilka minut, dziś czytałem ten post, zaraz poszukam.
Pisał tak To_mas w tym poście, więc może tak ma być... :-k\
W każdym razie u mnie tak nie jest, widzę to za każdym razem po radiu i podświetleniu zegarów, po kilku sekundach od zapalenia silnika podświetlenie się rozjaśnia no i słychać przekaźnik.
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2009 20:02 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”