wiatrak od chlodnicy?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wiatrak od chlodnicy?
kilka postów temu pisałem o pisku spod maski , jak jedzie się powyżej 60tki to słychac coś jakby pisk swist itp. Pojechałem, sprawdziłem, wymieniłem rolke od paska klinowego, reszta ok, paski ok, na postoju cisza, jak kręce obroty też cisza, a w czasie jazdy jak przekrocze 60 tkę to słychac , co to moze być ? zastanawiam się czy nie moze to być wiatrak od chlodnicy, jakis opór moze tam? , ale chyba by było słychac na postoju równiez jak się właczył wiatrak. sam już nie wiem co to moze być, albo moze pęd powietrza tak szumi, ale wcvzesniej tego nie było, pojawiło sie kilka dni temu, jak dałem po garach ostatnio , Panowie moze jednak ktoś coś wie co moze być grane?
Owszem, może być to wiatrak- powietrze go napędza i jeżeli ma suche tulejki ślizgowe, to będzie piszczał. Jak go włączysz, to pewnie będzie cicho, bo pod obciążeniem i na pełnych obrotach będzie grzeczny.
Zdejm wiatrak z osi, psiknij WD40 na tulejkę, to samo z drugiej strony (jak masz dojście) i pojeździj trochę- może ucichnie.
V.
Zdejm wiatrak z osi, psiknij WD40 na tulejkę, to samo z drugiej strony (jak masz dojście) i pojeździj trochę- może ucichnie.
V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...
Czyli to coś związanego z ruchem kół - skrzynia, półośki, przguby, łożyska, hamulce.
Sprawdź, czy np.
nie przyblokowuje ci któregoś koła
jest olej w skrzyni
coś nie trze o półośkę, przegub (jakiś kabel, poluzowana osłona, patyk lub inne "ciało obce" itp)
łożyska z przodu nie mają luzów
Sprawdź, czy np.
nie przyblokowuje ci któregoś koła
jest olej w skrzyni
coś nie trze o półośkę, przegub (jakiś kabel, poluzowana osłona, patyk lub inne "ciało obce" itp)
łożyska z przodu nie mają luzów
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
- Sebo
- Mały gagatek
- Kontakt:
U mnie jest taki numer: powyżej 60km/h jak mam pozamykane szyby jest cisza(względna). Jak uchyle szybę od strony kierowcy to pojawia się świergotanie które milknie po włączeniu dmuchawy(lub zamknięciu szyby). Tak więc drogą dedukcji pęd powietrza porusza dmuchawą która normalnie pracuje cicho, ale wolniejsze obroty sprawiają, że cichutko popiskuje. Może u Ciebie jest podobnie. Głośny jest ten dźwięk?
To nie jest szyba ani dmuchawa, tu jest ok, to nie jest też związane z ruchem kół, jade prosto, żadnych skrętów przekraczam 60tke, 70 tke i zaczyna piszczec, nie jest to głosne świst ale przyznaje wkurza i nie jest jednorodny tonowo, to znaczy ma rózne dzwięki jak zwalniam staje jakby niższy po czym po zwolnieniu ponizej 60tki ustaje , jak jade szybciej jest wyższy ton . Sparwdze ten wiatrak Agent WD 40 może pomoże, potem bede myślał