napięcie na akumulatorze a na alternatorze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- agnesmarcin
- Mały gagatek
napięcie na akumulatorze a na alternatorze
Witam. Mam taki problem gdyż podczas jazdy nagle auto przerywa i zapala sie kontrolka od grzania się świec i mryga światełko w kabinie i spowrotem jedzie i tak często przerywa. Sprawdzałem napięcie na akumulatorze i pokazuje 14,4 a jak podłączyłem kompa pod auto to na kompie pokazuje napięcie 13,0. Co może być przyczyną przerywania auta i czemu jest taka różnica. Silnik to 1.9 tdi 97r
Napięcie ładowania powinno być nieco ponad 14V
sugerowałbym sprawdzić stan szczotek oraz komutatora.
dokładnie oczyścić wszelkie połaczenia elektryczne alternatora, akumulatora oraz regulatora napięcia (jezeli jest osobno) - nie zapomnieć o stykach, końcówkach i zaciskach masowych.
sprawdzić napięcia paska klinowego - może się ślizga.
sugerowałbym sprawdzić stan szczotek oraz komutatora.
dokładnie oczyścić wszelkie połaczenia elektryczne alternatora, akumulatora oraz regulatora napięcia (jezeli jest osobno) - nie zapomnieć o stykach, końcówkach i zaciskach masowych.
sprawdzić napięcia paska klinowego - może się ślizga.
Ostatnio zmieniony pn lut 16, 2009 21:02 przez duszekm, łącznie zmieniany 1 raz.
- cinekban87
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- agnesmarcin
- Mały gagatek
Ale skąd taka różnica że na kompie pokazuje 13,00 a na akumulatorze 14,4. i Auto przerywa tak jakby nagle nie poszedł prąd na świece a lampy nie gasną
Ostatnio zmieniony pn lut 16, 2009 21:10 przez agnesmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
a czy swiatła zapalaja Ci sie razem z zapłonem czy bez też sie pala??
Bo może walnieta masz stacyjke nieraz trzeba poszukac gdzie indziej a co do róznicy to pewnie dlatego własnie ze masz gdzies cos z kablami poplatane na aku jest dobrze czyli jest z nim wszystko ok a komp to sprawdza po kablach i dlatego Ci jakos tak dziwnie pokazuje
Sprawdz stacyjke no i wszystkie kable jak wyzej
Bo może walnieta masz stacyjke nieraz trzeba poszukac gdzie indziej a co do róznicy to pewnie dlatego własnie ze masz gdzies cos z kablami poplatane na aku jest dobrze czyli jest z nim wszystko ok a komp to sprawdza po kablach i dlatego Ci jakos tak dziwnie pokazuje
Sprawdz stacyjke no i wszystkie kable jak wyzej
- agnesmarcin
- Mały gagatek
Któreś ze złącz w instalacji nie wyłączając stacyjki, przekaźników, skrzynki bezp. i samych bezpieczników.agnesmarcin pisze:Co może być przyczyną przerywania auta
Jak na aku masz 14,4 V a z obciążeniem nie spada poniżej 13,9 no może ew. 13.8 V to jest super i pasek, regulator i połączenie alternator - aku należy uznać za sprawne. Te 13 V co cię niepokoi to zapewne wartość wyświetlana w blokach Vaga. Nie potrafię odpowiedzieć, które napięcie jest mierzone przez sterownik czy po stacyjce (15), czy bezpośrednie (30) włączane przekaźnikiem, że nie wspomnę że może sterownik mieć kiepską masą i wtedy to które napięcie mierzy jest bez znaczenia i tu może być mały problem.agnesmarcin pisze:czemu jest taka różnica.
Zacznij więc od lektury schematu i pomiarów napięcia pomiędzy (+) aku a nadwoziem, następnie pomiędzy (+) aku a masą sterownika i jak będzie to samo to zmierz pomiędzy stykami zasilającymi sterownik (15) i (30) a (-) aku i ew nadwoziem. Te (15) i (30) to oczywiście nie są numery pinów ze sterownika,a symbole napięć (+). Numery pinów odnajdziesz wg schematy. Wszystko to oczywiście możesz porównywać na bieżąco ze wskazaniami Vaga.
Zawsze jeszcze możesz dołożyć napięcie bezpośrednio z aku do właściwych pinów zasilających sterownik z zobaczyć jakie zmiany na Vagu
Ostatnio zmieniony wt lut 17, 2009 13:30 przez Jarowo, łącznie zmieniany 1 raz.
JaroW
- agnesmarcin
- Mały gagatek
koło akumulatora są podpięte do karoseri 3 kable masowe. Jeden - od akumulatora i dwa nie wiem od czego. Odkręciłem je i wyczyściłem szczotą i spowrotem przykręciłem wymieniając nakrętkę bo była już zardzewiała i do akumulatora do + dochodzi kabel od alternatora i od klemy odchodzi kabel dalej. Też odkręciłem je i przeczyściłem. Wyniki. Napięcie na aku tak jak było 14,4 a na vag com pokazuje 13,7 przy włączonych światłach i ogrzewaniu tylnej szyby. Czyli skoczyło o 0,7v i autko nie przerywa. Więc jest ok.