Bartek PoloGT pisze:No dobra a jak to wszystko po sprawdzać jak byś mugł tak bardziiej to opisać
Widzisz... to wszystko zależy od tego jak dobrze się na tym znasz i ile umiesz zrobić przy autku? Po pierwsze, nie chcę tutaj niepotrzebnie rozbudowywać wątku, a po drugie to tak naprawdę wszystko już na forum zostało opisane. I zachęcam do szukania i czytania - im więcej tym lepiej, naprawdę z samego forum można się
ogromnie dużo nauczyć! Szukajka twoim największym przyjacielem!
Zresztą, tutaj nie ma wielkiej logiki - silnik nie jest najmłodszy, a z czasem to i owo się zużywa - więc nawet jeśli ktoś planuje większe modyfikacje to powinien zacząć od przejrzenia i oceny stanu całości oraz wszystkich elementów z osobna. Najlepiej chyba, jeśli weźmiesz książkę, (a jeśli nie masz, to kupisz, tylko kup z twoim silnikiem
) - tam jest napisane, co masz pod maską, jak się nazywa, gdzie się znajduje, do czego służy - oraz jak się to testuje/naprawia/wymienia. Uwierz, to może być lepiej zainwestowane kilkadziesiąt złotych niż każdy "sportowy gadżet" w tej cenie
Acha, myślę, że warto zwrócić uwagę na wtryski, bo jeśli one "leją" to moc potrafi mocno spaść, podobnie kultura pracy silnika, za to na pocieszenie wzrośnie... zużycie paliwa :green_fuck: Chyba większość warsztatów potrafi to sprawdzić.
toffic, nie śpij, miałeś się podzielić informacjami o silniczku SC!
djjokers, zacząłem już powoli konstruować (moją wymarzoną) tabelkę porównawczą NZ - 3F - PY. Ale jeszcze duga dorga... A co u ciebie?
Ponadto kusi mnie jeszcze, żeby zrobić szybki eksperyment z zamontowaniem kolektora od 3F w NZ... z czystej ciekawości, jak silnik by zareagował na sam kolektor o większym przekroju.
Mogłaby być to pommocna wiedza do naszego wątku...