Potwierdzenie dźwiękowe zamknięcia auta

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » wt lut 17, 2009 10:45

viper82 pisze:no albo podpiąć VAGA i sprawdzić czy coś czasami nie jest "otwarte", chociaż dokładnie nie wiem gdzie tego szukać w programie
Z tego co pamietam to 46 - Cent. Conv:

Obrazek

Zaznaczone zero oznacza drzwi zamknięte, jeśli zostaną otwarte pojawi się 1.
Tu na grupie 006 są drzwi pasażera. Gdzieś wcześniej jest kierowca, a dalej drzwi tylne.

krzysiogreg
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: krzysiogreg » wt lut 17, 2009 13:44

mojama pisze:
viper82 pisze:no albo podpiąć VAGA i sprawdzić czy coś czasami nie jest "otwarte", chociaż dokładnie nie wiem gdzie tego szukać w programie

[url=http://images39.fotosik.pl/61/3c09b5d446b39ed1m.jpg]Obrazek[/URL]

Tu na grupie 006 są drzwi pasażera. Gdzieś wcześniej jest kierowca, a dalej drzwi tylne.
Dziś sprawdzę i dam znać.
W miedzy czasie znalazłem ciekawy artykuł (cytuję z forum passata)
dopasowanie modułu komfortu - forum passata

:bigok:

[ Dodano: 17 Lut 2009 19:55 ]
viper82 pisze:A ja coś podpowiem Panowie, jeżeli będziecie mieli zwarty któryś z mikrostyków np mikrostyk maski, albo niedomknięte któreś drzwi, to wtedy auto się zamknie, ale nie zadziała sygnalizacja dźwiękowo-optyczna. Ja bym sprawdził maskę wypinając wtyczkę od mikorstyka, kiedyś przerabiałem ten temat z kolegą "Stoperem", u niego właśnie był winny mikrostyk w masce, no albo podpiąć VAGA i sprawdzić czy coś czasami nie jest "otwarte", chociaż dokładnie nie wiem gdzie tego szukać w programie, to może już kolega "Greg" podpowie :bajer:
Panowie działa! :helm:

Winny jest mikrostyk w zamku od maski.
A doszedłem sprawdzając poszczególne bloki pomiarowe w grupie 46. Okazało się że w grupie 11 w polu 1 (Hood) wciąż widniał napis OPEN. Odłączyłem więc wtyczkę od tego czujnika i voila! Działa! Ten mikrostyk działa na zasadzie takiej że jak maska jest otwarta to styki są zwarte, jak maskę zamkniemy to styki się rozwierają. Tak więc jak ktoś ma podobny problem to odrazu radziłbym rozłączyć tą kostkę (jest przypięta po prawej stronie pasa przeniego) i wtedy spróbować. Dzięki należą się koledze viper82 :pub:
Poza tym w grupie 015 mozna znaleść podpowiedz, tj. sterownik pamięta 4 ostatnie przyczyny alarmu (u mnie wszystkie spowodowane były "otwartą pokrywą silnika")

A wracająć do rzeczywistości... kolego viper82, jak wygląda demontaż tego czujnika? Czy musze wyciągać cały zespół zamka?
Ostatnio zmieniony wt lut 17, 2009 21:03 przez krzysiogreg, łącznie zmieniany 1 raz.

Volkswagen - das auto

greg

Post autor: greg » wt lut 17, 2009 22:47

krzysiogreg pisze:jak wygląda demontaż tego czujnika? Czy musze wyciągać cały zespół zamka?
raptem 2 śrubki - mikrostyk (zamiennik) 8zł tylko trzeba lutować

viper82
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: viper82 » śr lut 18, 2009 01:14

Mikrostyk pewnie taki:

Obrazek

Jeszcze nie zabierałem się za ten zamek, więc nie wiem czy trzeba go wyciągać, chcąc założyć mikrostyk.

Greg nie masz czasami do tego mikrostyka kawałka wiązki? U mnie w samochodzie brakuje i mikrostyka i kabelka z wtyczką. Pewnie się uszkodził i poprzednik go wywalił :panna:

Ps. Cieszę się, że mogłem pomóc :okej:
Ostatnio zmieniony śr lut 18, 2009 01:19 przez viper82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RA_FEEL_IT!
Administrator
Administrator
Auto: Passat B5 FL 1.8T
Silnik: AWT

Post autor: RA_FEEL_IT! » śr lut 18, 2009 11:21

radas8412, u niego mikrostyki kosztują 2zł oferował mi pomoc wysyłając go za grosze :bajer: może komuś się przyda.

Awatar użytkownika
CriSPol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: CriSPol » ndz mar 01, 2009 21:01

krzysiogreg pisze:
mojama pisze:

[url=http://images39.fotosik.pl/61/3c09b5d446b39ed1m.jpg]Obrazek[/URL]

Dziś sprawdzę i dam znać.
W miedzy czasie znalazłem ciekawy artykuł (cytuję z forum passata)
dopasowanie modułu komfortu - forum passata

:bigok:

[ Dodano: 17 Lut 2009 19:55 ]
viper82 pisze:A ja coś podpowiem Panowie, jeżeli będziecie mieli zwarty któryś z mikrostyków np mikrostyk maski, albo niedomknięte któreś drzwi, to wtedy auto się zamknie, ale nie zadziała sygnalizacja dźwiękowo-optyczna. Ja bym sprawdził maskę wypinając wtyczkę od mikorstyka, kiedyś przerabiałem ten temat z kolegą "Stoperem", u niego właśnie był winny mikrostyk w masce, no albo podpiąć VAGA i sprawdzić czy coś czasami nie jest "otwarte", chociaż dokładnie nie wiem gdzie tego szukać w programie, to może już kolega "Greg" podpowie :bajer:
Panowie działa! :helm:

Winny jest mikrostyk w zamku od maski.
A doszedłem sprawdzając poszczególne bloki pomiarowe w grupie 46. Okazało się że w grupie 11 w polu 1 (Hood) wciąż widniał napis OPEN. Odłączyłem więc wtyczkę od tego czujnika i voila! Działa! Ten mikrostyk działa na zasadzie takiej że jak maska jest otwarta to styki są zwarte, jak maskę zamkniemy to styki się rozwierają. Tak więc jak ktoś ma podobny problem to odrazu radziłbym rozłączyć tą kostkę (jest przypięta po prawej stronie pasa przeniego) i wtedy spróbować. Dzięki należą się koledze viper82 :pub:
Poza tym w grupie 015 mozna znaleść podpowiedz, tj. sterownik pamięta 4 ostatnie przyczyny alarmu (u mnie wszystkie spowodowane były "otwartą pokrywą silnika")

A wracająć do rzeczywistości... kolego viper82, jak wygląda demontaż tego czujnika? Czy musze wyciągać cały zespół zamka?

witajcie

dzis walczyłem z sygnalizacją zamykania / otwierania auta.
wszak otwieranie dzialało jak chciałem tj. mrugal przy otwieraniu.
wg instrukcji na forum udało mi sie również ustawić ze robil beep beep niestety z klaksonu i brzmi to jak ... szkoda gadać wiec to wyłaczylem.
ale chcialem sygnalizacje przy zamykaniu i mimo ustawienia mrugania i dzwięku zadnego sygnału :<
po przeczytaniu cytowanego posta zaatakowałem sprawdzić czy nie boryka mnie ten sam zoonk.
i fakt .
podlaczylem vaga i wrabalem sie na alarm heh ( nie przekreceajcie stacyjki na zamknietym aucie : 0 ).
vag - zaplon podlaczenie sie do grupy 46, wylaczenie auta, zamkniecie auta i zczytanie bloku 11 = otwarta maska .
zanurkowalem pod maskę i co sie okazalo
ze ten microstyk wypadl z tych dwóch oczek co go trzymaja
wiec przy pomocy srubokreta i palca wsazujacego udało mi sie go wcisnac na jego miejsce.
i co ...

mruga beepa - full wypasior.
tylko to beepanie ... ehh
moze ktoś zmienił to na inny dzwięk czegoś nie wiem :>

w każdym bądź razie ... dzieki za powyższe pomocne posty .

pozdrawiam

[b]CriS[/b]

greg

Post autor: greg » pn mar 02, 2009 09:21

CriSPol pisze:tylko to beepanie ... ehh
no pewnie - trąbiałka od vw passat lub skoda octavia za 25zł na allegro i pikny dźwiek

Awatar użytkownika
CriSPol
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: CriSPol » pn mar 02, 2009 09:27

greg pisze:
CriSPol pisze:tylko to beepanie ... ehh
no pewnie - trąbiałka od vw passat lub skoda octavia za 25zł na allegro i pikny dźwiek
ale ta trąbiałka to że wymienić klakson tak ?
takie cuś ?
http://allegro.pl/item566782813_vw_pass ... ml#gallery

czy może takie

http://allegro.pl/item565298296_klakson ... ml#gallery

i przekładanka bezproblemowa czy coś trzeba walczyć ?
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 09:31 przez CriSPol, łącznie zmieniany 2 razy.

[b]CriS[/b]

greg

Post autor: greg » pn mar 02, 2009 11:18

CriSPol pisze:takie cuś ?
nie
takie
http://allegro.pl/item565298296_klakson ... at_b5.html

[ Dodano: Pon Mar 02, 2009 10:20 am ]
CriSPol pisze:i przekładanka bezproblemowa czy coś trzeba walczyć ?
przekładasz pin we wtyczce 15pinowej modułu komfort oraz dajesz masę i zasilanie dla tej trąbki (jest 3 pinowa)

rakutom
srebrna strzała
srebrna strzała
Kontakt:

Post autor: rakutom » pt gru 25, 2009 16:11

Koledzy, Udało mi się z kierunkami!!!
Pomoc zawdzięczam gregowi, a dokładnie dzięki jego poradzie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ht=podstaw.
a konkretnie, w temacie grega jest opis wtyczek modułu komfortu, jak się okazało miałem odcięte 2 kable od kierunków i jakąś rzeźbę zrobioną, ale poprawiłem to i jest elegancko ;-)
Pozdrawiam

raku
-------------------------------------------------------
Materiały budowlane w Warszawie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”