VR6 2.9 syncro - tuleje tylnej belki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

VR6 2.9 syncro - tuleje tylnej belki

Post autor: Mastercinek » śr mar 04, 2009 19:24

Witam.
Potrzebuję opinii i porady jakiegoś speca w temacie zawieszenia w syncro...
Skończyły mi się tuleje w tylnych wahaczach. Podjechałem do mechanika i poprosiłem o podanie mi ceny tych tulei... po kilku telefonach do serwisu (zamienników nie ma) poinformował, że wyniesie mnie to około 800zł za 2 sztuki na tył :crazy:
Zapytałem jeszcze w 2 sklepach i ceny były podobne. Jedna taka tuleja składa się z 2 części. Każda z części w granicach 200zł.
Tak to wygląda w VAG:
Obrazek
W dwóch małych oknach otwartych na zdjęciu widać nr katalogowy i cenę w euro.

a tak w samochodzie:
Obrazek Obrazek
W tym miejscu siedzą tuleje:
Obrazek

Może ktoś z Was ma jakiś dostęp do takich części w bardziej przystępnych cenach lub ma takie tuleje... I czy można je ewentualnie wyciągnąć z innego samochodu nie uszkadzając? Składają się z 2 części tak więc może da radę...?

Meduza
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Meduza » śr mar 04, 2009 19:37

Witaj, no fakt, drogi problem, ale jeśli chcesz to przejrzę co wysprzedają różne warsztaty i hurtownie na terenie Francji. Może coś się znajdzie. W weekend lub wcześniej dam odpowiedź, ale tylko jak coś znajdę. Ewentualnie się upomnij.

Pozdrawiam

Dzięki

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » śr mar 04, 2009 23:59

Meduza pisze:jeśli chcesz to przejrzę co wysprzedają różne warsztaty i hurtownie na terenie Francji
byłbym wdzięczny :grin: Wiem, że właśnie na zachodzie są tańsze bo u nas większość kasy płacu się za sprowadzenie... Na Angielskim VAGu ceny są o połowę tańsze niż u nas...

Awatar użytkownika
domello1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: domello1 » wt mar 17, 2009 23:50

Tak się składa, że mam golfa III syncro 1.8 z 93r i mam bardzo podobny problem. Ogólnie muszę powiedzieć, że napęd 4x4 spisuje się dobrze ale drugi raz bym go nie kupił z tego powodu, że części do tylnego zawieszenia są strasznie drogie. Chciałem też wymienić te tuleje bo wali kiedy jedzie się po nierównościach ale jak zapytałem o cenę w serwisie vw(w innych miejscach nie da sie kupić) to aż mi uszy opadły. Podobna sytuacja jest z amortyzatorami chociaż na forum piszą, że można założyć amorki od vw polo lub ibizy. I właśnie z tego powodu zastanawiam się nad odłączeniem syncro i wstawieniem belki od zwykłego golfa. Jest tylko taki problem czyli nie mam pojęcia czy jest to w ogóle możliwe;]

Fan GOLFA:P

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » wt mar 24, 2009 17:35

kolego wkleję Ci fragmenty odpowiedzi na mój temat z innego forum. Cała sprawa tyczy się tych tulei:
luknelem i nie widac zamiennikow rzeczywiscie tak rzadki model ze tylko w oryginale idzie
w sumie taniej nie dostaniesz , chyba ze ktos ma odlozone z serwisu

mozesz dac do firmy ktora robi poliuretany, nie wyjdzie cie to duzo ale musisz dac na wzor stare ..... nie wiem czy na podstawie zuzytych takie moga zrobic

popros SEBA z naszego forum , chlopak ogarnia katalogi poszuka Ci , a nuz cos sie trafi
nie wiem ktora firma dorabia na wzor ale chyb wiekszosc
np

http://www.bikopur.pl/

chociaz nie wiem czy taki poliuteran spelni swoje zadanie w tym miejscu ale zawsze to jakas alternatywa
Zdobyłem używane tuleje no i tak to się przedstawia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
jest firma która robi elementy metalowo- gumowe "TEDGUM"
http://www.tedgum.pl ich numer części w katalogu ( nie ma w tym internetowym ale mam w ręcznym w sklepie): 00725908 . Wejdź na stonke i zapytaj moze maja to jeszcze w ofercie. Oni robią takie wynalazki własnie cięzkie do zdobycia a moze akurat bedą mieli.
Ogólnie nie wydaje mi się, żeby dobrym rozwiązaniem było wywalanie napędu i wstawianie belki od zwykłego golfa a zresztą to i tak raczej nie bardzo by podeszło bo mocowania masz całkiem gdzie indziej. Nie poddawaj się, jest trochę używek na allegro tylko musisz poszukać a te tuleje można bez problemu wyciągnąć z innego pojazdu nie uszkadzając.
Na allegro użytkownik bialokur ma zawsze sporo części, nie zaszkodzi zadzwonić i zapytać. Użytkownicy Marjan_2107 lub pavlloo też mogą mieć sporo gratów tak więc szukaj... :bigok:
Ostatnio zmieniony wt mar 24, 2009 17:52 przez Mastercinek, łącznie zmieniany 3 razy.

StrusVW
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: StrusVW » pn mar 30, 2009 19:45

Hej mastercinek.Mam do ciebie prosbe,masz moze takie zuzyte tulejki na wierzchu,potrzebowalbym ich wymiary.Tez mam taki problem jak wy i w dodatku nie mam napedu na tyl:-(i nawet to mnie nie zniecheca do syncro.Z tego co wyczytałem to ponoc pasuja od audi 100 C4 tylko nie wiem z czego(czy z belki tylnej czy z czegos innego...)

Awatar użytkownika
Mastercinek
VR6SyncroManiac
VR6SyncroManiac

Post autor: Mastercinek » wt mar 31, 2009 12:29

StrusVW pisze:Hej mastercinek.Mam do ciebie prosbe,masz moze takie zuzyte tulejki na wierzchu,potrzebowalbym ich wymiary.Tez mam taki problem jak wy i w dodatku nie mam napedu na tyl:-(i nawet to mnie nie zniecheca do syncro.Z tego co wyczytałem to ponoc pasuja od audi 100 C4 tylko nie wiem z czego(czy z belki tylnej czy z czegos innego...)
no mam te tuleje, te na zdjęciach powyżej są właśnie moje... pomierzę i wyślę Ci fotki z dokładnie opisanymi wymiarami... Wieczorem będzie :grin:

[ Dodano: 01 Kwi 2009 16:35 ]
tak to mniej więcej wygląda
Obrazek Obrazek Obrazek
robione na szybko ale pomiary starałem się robić bardzo dokładnie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”