Automatyczne ssanie ? = 1.6 PN / MK2 1990

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zed

Post autor: zed » ndz gru 19, 2004 12:42

Wymienilem uszczelke pod gaznikiem bo byla walnieta i jest to samo :grrr: Sprawdzalem tez ten czujnik od ssania ktory jest z lewej strony gaznika ten gorny chodzi zakladalem tez drugi z innego gaznika wiec wiem ze to nie czujnik. Na gazie chodzi troche lepiej obroty sa troche nizsze ale nadal plywaja i sa ogolnie za wysokie ok.2000. A na benzynie jest cos takiego ze ten czujnik od ssania raz wlacza ssanie a raz wylacza.....Poradzcie cos prosze :evil:

Awatar użytkownika
Jarni
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jarni » ndz gru 19, 2004 13:29

- po odpaleniu silnika ssanie działa przez 2-3 sekundy, następnie obroty spadają do 900/min
ten objaw jest jak najbardziej prawidłowy, mam 2E2 lecz blizszych szczegółów jeszcze nie jestem w stanie Ci podać, sam nie miałem jeszcze czasu zajrzeć do gaźnika.

skuri
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skuri » ndz gru 19, 2004 19:06

Mam dokladnie to samo, po odpaleniu obroty w normie, potem po rozgrzaniu wzrastaja :grrr: Nie wiem od czego zaczac a juz mnie to zaczyna denerwowac i sporo ludzi juz rozlozylo rece :otepienie:

Awatar użytkownika
Szymon Czarkowski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Szymon Czarkowski » ndz gru 19, 2004 20:48

Grzebanie w gaźniku zostawiłem sobie na "po świętach" - będę miał urlop to czas się znajdzie :food:

Natomiast poczyniłem dodatkowe obserwacje (ktoś już o tym pisał):

- od razu na starcie włączam ogrzewanie na drugim biegu / 75% grzania
- ruszam i jeżeli delikatnie dodaję gazu (do 3000 obr/min) i nie szaleję
to gaźnik nie wykazuje anomalii, ssanie nie wariuje i wszystko jest OK.

POZDRAWIAM !

mortas
Fuel is my Blood
Fuel is my Blood
Kontakt:

Post autor: mortas » ndz gru 19, 2004 22:57

Normalnie czytam i zaczynam srać w gacie ze strachu! Mam Mk II 1.6 PN i ten sam gaźnik ale jeszcze nie zarejestrowany (jutro!) i już sie zastanawiam czy nie można zmienić tego gaźnika na "normalniejszy" a nie jakieś kompy ch**e muje dzikie węże?!

Pozdrawiam
mortas

P.S.: Jeszcze nim dobrze nie śmigałem, ale stracha przez to forum już mam!!!

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47926]>>MOJA BYŁA LALECZKA<<[/url]
[url=http://avatars.jurko.net][img]http://img1.jurko.net/avatar_14129.jpg[/img][/url]

www.konstel.webs.com

Awatar użytkownika
Szymon Czarkowski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Szymon Czarkowski » pn gru 20, 2004 00:30

mortas pisze:Normalnie czytam i zaczynam srać w gacie ze strachu! Mam Mk II 1.6 PN i ten sam gaźnik ale jeszcze nie zarejestrowany (jutro!) i już sie zastanawiam czy nie można zmienić tego gaźnika na "normalniejszy" a nie jakieś kompy ch**e muje dzikie węże?!

Pozdrawiam
mortas

P.S.: Jeszcze nim dobrze nie śmigałem, ale stracha przez to forum już mam!!!
Ha, Ha, Ha .... dobre.
1) Może na gazie powinno być lepiej ?
2) Można chyba założyć mono-wtrysk - ktoś kupił ostatnio właśnie na podmiankę od znanego bywalca forum --> mr "szorki"

POZDRAWIAM !

skuri
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skuri » pn gru 20, 2004 00:56

Ja jutro bede blyskal kodami :bigok: aby upewnic sie czy to napewno gaznik.Przypuszczam ze to cos z komputerem sterujacym bo jesli by bylo uszkodzenie mechaniczne to silnik by trzymal obroty caly czas, jesli uszczelka pod gaznikiem to by falowal(a tego nie ma-silnik chodzi rowniotenko-do momentu rozgrzania).W poradach na vwzone.pl sa opisane na forum przypadlosci gaznika ale tej usterki nie am sprecyzowanej.Coz jutro jak czasu starczy to sproboje to zlokalizowac i dam znac...bo widze ze chociaz sam w tym nie jestem :jezor:

Awatar użytkownika
j_jasiu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: j_jasiu » pn gru 20, 2004 02:57

Panowie miałem objaw w swoim dawnym 1.6 PN gdzie obroty wchodziły na 2000-3000 i tak trzymały. pomagało wyłączenie silnika i ponowne odpalenie. Niestety okazało się że jest to gaźnik, trzeba naprawić i troszkę pogrzebać w nim. Ja na szczęście wylookałem u mojego mechaniora dobry Gaźnik 2EE więc sobie zrobiłem podmiankę i objawy ustały. Ktoś kiedyś opisał jak naprawiał gaźnik 2EE na http://forumvw.autocentrum.pl tylko nie pamiętam kto.

Dodatkowo chcę uspokoić was że to dzieje się w gaźnikach, które są bardziej wyeksploatowane tzn mają luzy na elementach ruchomych. Na waszym miejscu sprawdził bym czy gaźniczor nie łąpie lewego powietrza gdzieś.

A silniczek 1.6 PN jest bardzo fajnym silniczkiem pozawalającym ciekawie pobawić się autkiem.
Ostatnio zmieniony pn gru 20, 2004 13:54 przez j_jasiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam
Jasiu II

Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104

Awatar użytkownika
Szymon Czarkowski
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Szymon Czarkowski » pn gru 20, 2004 13:27

j_jasiu pisze:....... że to dzieje się w gaźnikach, które są bardziej wyeksploatowane tzn mają luzy na elementach ruchomych.....
Też tak zacząłem przypuszczać:
1) Jakby była to sonda albo czujnik to wyłączenie silnika niczego by nie zmieniło (temperatura silnika nie spadnie itd..)
2) Powrót do normalności po przerwaniu obwodu elektrycznego
wskazuje raczej na któryś z elektromagnesów w "automatyce" GAŹNIKA.
3) Na cześci obrotowe / lub podciśnienie / wskazuje "zawieszanie sie gażnika" przy energicznych *#cenzura#* przepustnicą.

POZDRAWIAM !

mortas
Fuel is my Blood
Fuel is my Blood
Kontakt:

Post autor: mortas » pn gru 20, 2004 21:22

No zarejestrowany!!! Jeździłem cały dzionek i na razie gitara! Będę czujny i poobserwuje jak sie zachowuje! Wszystkim Wesołych Świąt i bez awarii w całym Nowym Roku!

Pozdrawiam
mortas

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47926]>>MOJA BYŁA LALECZKA<<[/url]
[url=http://avatars.jurko.net][img]http://img1.jurko.net/avatar_14129.jpg[/img][/url]

www.konstel.webs.com

buczkok

Post autor: buczkok » pn gru 20, 2004 22:29

powiem tak-podobny problem.podobno nawalil komputer i mechanik zalecil wymiane gaznika na inny prostrzy nie sterowany elektronika i (podupkac) dziala wszstko.gaznik dorwalem za 150 pln,pozdrawiam i powodzenia

Awatar użytkownika
j_jasiu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: j_jasiu » pn gru 20, 2004 23:54

buczkok pisze:powiem tak-podobny problem.podobno nawalil komputer i mechanik zalecil wymiane gaznika na inny prostrzy nie sterowany elektronika i (podupkac) dziala wszstko.gaznik dorwalem za 150 pln,pozdrawiam i powodzenia
Problem w tym jak mechaniorzy widzą gaźnik elektroniczny to żaden nie chce się dotykać bo nie umiom naprawić. A kompa masz pewnie dobrego tylko pewnie gaźnik sam coś niedomagał. Spróbuj podpiąć jak możesz pod innego PN'a z 2EE.

Mój mechanior nie bardzo się chciał wziąść za naprawę, ale poszperałem u niego i znalazłem prawie nówkę, bo kolo co u niego był wymieniał sobie kiedyś gaźnik na wtrysk.

Pozdrawiam
Jasiu II

Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104

Awatar użytkownika
Jarni
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jarni » wt gru 21, 2004 12:31

Jarni pisze:
- po odpaleniu silnika ssanie działa przez 2-3 sekundy, następnie obroty spadają do 900/min
ten objaw jest jak najbardziej prawidłowy, mam 2E2 lecz blizszych szczegółów jeszcze nie jestem w stanie Ci podać, sam nie miałem jeszcze czasu zajrzeć do gaźnika.
nikt ne zrewidował tej tezy, zrobiło to dziś samo życie :chytry: dotychczas miałem drobne kłopoty z uruchomieniem auta gdy zrobiło się zimniej, zapalał i gasł musiałem go pobudzać dodając gazu. Nie wiem w czym dziś rano była różnica, może ciut większy mróz. Spokojnie "wdepłem" gaz do deski odpuściłem , kluczyk raz i poszedł. Silnik złapał 2200 obr/min i tak powolutku sobie schodził z obrotami w miarę dogrzewania. Nadmienię tylko że jest to moje pierwsze auto z automatycznym ssaniem, więc nie mam tu większego doświadczenia (1.6 RF).

zed

Post autor: zed » czw gru 23, 2004 18:29

Wracajac do tematu juz niedlugo nie bede mial jazdy z wysokimi obratami :hehe: bo okazalo sie ze to silniczek od wolnych obrotow ktory znajduje sie po prawej stronie gaznika i to on zamiast przymykac przepustnice to ja otwiera.Wczesniej wymienialem uszczelke pod gaznikiem i sprawdzalem czujnik od ssania ten po lewej ale sie okazalo ze jest ok.Po swietach bede to mial zrobione :satan: mozecie to sprawdzic komus na pewno pomoze :pub: moge teraz spokojnie :choinke:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”