Jak ustawić aparat zapłonowy (zapłon)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Panowie.
Elektronika ok. Rozumiem... Ale mi chodzi konkretnie o ustawienie aparatu zapłonowego, kopułki. Tam są fasolki które można regulować w zakresie prawie 90 st. I nie uwierze w to że ten dany element ustawia się komputerem, ponieważ aparat jest napędzany od wałka rozrządu a ten paskiem zembatym od wału korbowego, a te elementy no nie stety też ustawia sie na znaki. Bo co z tego, że ja ustawię zapłon na komputerze, jak iskra będzie za wcześnie albo za późno... A z tego co wy piszecie to wnioskuję, że VAGiem ustawia się kąt wtrysku paliwa, a nie konkretnie iskry... Moim skromnym zdaniem iskry nie da się ustawić komputerem...
Poprawcie mnie jeśli się mylę...
Pozdrawiam
PAPAYOS
Elektronika ok. Rozumiem... Ale mi chodzi konkretnie o ustawienie aparatu zapłonowego, kopułki. Tam są fasolki które można regulować w zakresie prawie 90 st. I nie uwierze w to że ten dany element ustawia się komputerem, ponieważ aparat jest napędzany od wałka rozrządu a ten paskiem zembatym od wału korbowego, a te elementy no nie stety też ustawia sie na znaki. Bo co z tego, że ja ustawię zapłon na komputerze, jak iskra będzie za wcześnie albo za późno... A z tego co wy piszecie to wnioskuję, że VAGiem ustawia się kąt wtrysku paliwa, a nie konkretnie iskry... Moim skromnym zdaniem iskry nie da się ustawić komputerem...
Poprawcie mnie jeśli się mylę...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Tak jak kolega wyżej...Kupując nowy aparat zakładasz go tak jak pisałem wcześniej "na połowę ucha" - żeby śruba była na środku ucha od aparatu a później tylko VAG i stroboskop. To właśnie nimi ustawisz iskrę.
Co do kolegi roman58 ... cieszę się, że istnieją mechanicy z Twoim podejściem...dzięki nim zarabiam, bo fiatów 126p i borewiczów już prawie nie ma. I niestety prawie po każdym trzeba coś poprawiać, gdyż myślą że kabelki i ECU wsadzono tam do hecy.
Co do kolegi roman58 ... cieszę się, że istnieją mechanicy z Twoim podejściem...dzięki nim zarabiam, bo fiatów 126p i borewiczów już prawie nie ma. I niestety prawie po każdym trzeba coś poprawiać, gdyż myślą że kabelki i ECU wsadzono tam do hecy.
Ostatnio zmieniony śr mar 11, 2009 20:42 przez Jacenty85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jeśli silnik nie ma czujnika położenia wału korbowego tylko sam czujnik halla w aparacie zapłonowym to VAG do zapłonu jest niepotrzebny. Już nie wiem o jaki silnik autor tematu pyta ale ani AEX ani AEE czujnika wału niema i normalnie ustawia się stroboskopem jak w maluchu. Trochę jednak przeceniacie elektronikę wiekszości silników z tych lat
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Komputerowo żeby ustawić zapłon potrzebne sa dwa punkty odniesienia. W tym przypadku czujnik halla w aparacie i czujnik położenia wału. Jeśli tego drugiego brak, możesz sobie ustawiać VAGIem - powodzenia.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Przykro mi, że muszę się niezgodzic z takim autorytetem jak kolega wyżej ale niestety zapraszam do czytania Auto Data i serwisówek. Zapłon dla AEE i AEX ustawia się na 6stopni przy 1275 obrotach -AEE i 1500 AEX. Obroty te podnoszone są przez ECU w momencie wprowadzenia go w nastawy podstawowe. Wiec bez komputera i lampy ani rusz. Z resztą życzę powodzenia przy ustawianiu zapłonu dynamicznie regulowanego przez komputer. Raz jest 30 stopni a raz 0. Najpierw trzeba więc go "uspokoic" a do tego konieczne są nastawy podstawowe.
Z resztą nie muszę być dla was żadnym wyznacznikiem. Chcecie to zapytajcie fachowców z elektrody.pl to wam powiedzą.
Z resztą nie muszę być dla was żadnym wyznacznikiem. Chcecie to zapytajcie fachowców z elektrody.pl to wam powiedzą.
200% zgodnościJacenty85 pisze:Przykro mi, że muszę się niezgodzic z takim autorytetem jak kolega wyżej ale niestety zapraszam do czytania Auto Data i serwisówek. Zapłon dla AEE i AEX ustawia się na 6stopni przy 1275 obrotach -AEE i 1500 AEX. Obroty te podnoszone są przez ECU w momencie wprowadzenia go w nastawy podstawowe. Wiec bez komputera i lampy ani rusz. Z resztą życzę powodzenia przy ustawianiu zapłonu dynamicznie regulowanego przez komputer. Raz jest 30 stopni a raz 0. Najpierw trzeba więc go "uspokoic" a do tego konieczne są nastawy podstawowe.