Rozrusznik

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stanley89
Mały gagatek
Mały gagatek

Rozrusznik

Post autor: stanley89 » ndz mar 15, 2009 15:03

Mam problem z rozrusznikiem. "przepuszcza" i ciężko mi fura pali. Co może być tego przyczyną??

Oceń białasa :

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=198572

Awatar użytkownika
mikrus99
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: mikrus99 » ndz mar 15, 2009 17:34

bendix ewentualnie automat. Ja (jak miałem ten sam problem) bendix wymieniłem, automat przeczyściłem i kręci cały czas nawet na najgorszym mrozie.

Awatar użytkownika
stanley89
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: stanley89 » ndz mar 15, 2009 19:47

bendix mam nówkę tak samo jak tulejki i szczotki :grrr: może tryby czy cos w tym stylu??

Oceń białasa :

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » ndz mar 15, 2009 23:40

Przeczyść styki na rozruszniku klucz 13 chyba niczym nie smaruj , zębatka była ok?

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
stanley89
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: stanley89 » ndz mar 15, 2009 23:50

wydawały się ok. ale dla zasady sprawdzę jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony ndz mar 15, 2009 23:50 przez stanley89, łącznie zmieniany 1 raz.

Oceń białasa :

Awatar użytkownika
tede TD
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tede TD » pn mar 16, 2009 00:17

A może aku ci zdycha i nie ma siły przekręcić??

maciejkavw
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: maciejkavw » pn mar 16, 2009 02:59

mikrus99 pisze:bendix ewentualnie automat. Ja (jak miałem ten sam problem) bendix wymieniłem, automat przeczyściłem i kręci cały czas nawet na najgorszym mrozie.
bendix :rotfl: i powodzenia w takich radach. buractwo się nauczyło wiochy i nie znają nazw części rozrusznika. powodzenia w naprawie.

[ Dodano: 16 Mar 2009 02:01 ]
Jeżeli chcecie udzielać rad jak fachowcy to przynajmniej wysławiajcie się tak.

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » pn mar 16, 2009 11:29

bendix :rotfl: i powodzenia w takich radach. buractwo się nauczyło wiochy i nie znają nazw części rozrusznika. powodzenia w naprawie.

[ Dodano: 16 Mar 2009 02:01 ]
Jeżeli chcecie udzielać rad jak fachowcy to przynajmniej wysławiajcie się tak.
Tu akurat tu także nie zabłysłeś tą wypowiedzią :grin: Czy ty w ogóle wiesz co to jest bendiks ??Koledzy z góry dobrze piszą, ale mi się wydaję, że nie wiesz co znaczy automat (włącznik elektromagnetyczny) i bendiks (zębatka napędowa rozrusznika z sprzęgłem jednokierunkowym) :grin:
stanley89 pisze:bendix mam nówkę tak samo jak tulejki i szczotki :grrr: może tryby czy cos w tym stylu??
Bendiks nówka, ale jakiej firmy ?? Nowy, używany czy regenerowany ?? Bo spotkałem się i nowe przepuszczają ;) Jak już kupujesz to polecam firmy CARGO no i Boscha...

Przy wymianie tulejek i szczotek przeczyściłeś rowki pomiędzy listkami komutatora, jak się wymienia szczotki, to komutator powinien zostać przetoczony i przeczyszczony... W jakim stanie jest włącznik elektromagnetyczny ?? Bo w nim często wypalają się po prostu styki i przez to mogą dziać się cyrki (nie łączy, nie wyrzuca bendiksa, łączy i podczas kręcenia przerywa, itp.)

Dobrze przeczyść wszystkie miejsca styków przewodów...Sprawdź przewód zasilający rozrusznik, akumulator do przetestowania czy ma jeszcze odpowiednią moc rozruchową, potem jeszcze bym obejrzał zęby na kole zamachowym (bo spotkałem się, że wyrwało kilka zębów i w tym miejscu rozrusznik stawał ;) )...I to było by chyba wszystko...Na sam koniec pozostaje tylko stacyjka, ale on jak pada to rozrusznik w ogóle nie kręci ;)

Jak na coś jeszcze wpadnę to się odezwę...

Awatar użytkownika
stanley89
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: stanley89 » pn mar 16, 2009 18:12

Dzięki panowie za rady. sprawdze wszystko i napisze :pub:

Oceń białasa :

Awatar użytkownika
mikrus99
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: mikrus99 » śr mar 18, 2009 12:45

Kolega maciejkavw sobie odszuka w google, ewentualnie Allegro hasła: automat rozrusznika, bendix golf, bendiks golf. 2 ostatnie to te same czesci, ale ze względu ze ludzie równie piszą jest i to i to. Jak kolega pozna co to sa za czesci to sie dowie co mialem na myśli pisząc powyższy post. I na drugi raz prosiłbym o troche szacunku, kultury, w określaniu mnie i mojego tekstu. Co do tematu, to kolega Lukas chyba wymienił wszystkie powody w powyższym przypadku, wiec nic juz nie dodam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”