Temperatura otwarcia termostatu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura otwarcia termostatu
Witam.
Wiem, że temat był poruszany wielokrotnie, ale może ktoś pomoże mi ustalić przy jakiej temperaturze otwieta się termostat. Wszędzie na forum czytałem, że ma to być 87* i z taką temperaturą miałem stary u siebie. Przegrzewał się (wkazówka na desce pokazywała prawie 3/4) więc go wymieniłem na nowy firmy mayle. Przegrzewa się nadal (może trochę mniej ale wskazówka jest przechylona w prawo a powinna stać pionowo) więc z ciekawości wlazłem na stronę http://www.meyle.com/Home/description.a ... 506&ma=121 i znalazłem kilka różnych termostatów o różnej temperatórze otwarcia dla różnych silników golfa II. W książce w stylu "sam naprawiam" jest podane, że powinien zacząć się otwietać przy 85* (jakby dla wszystkich silników).
Moje pytania:
Czy temperatura otwierania termostatu jest zależna od rodzaju silnika?
Firma mayle (nie wiem jak inne) robi różne termostaty dla silników disla i dla benzyny, ma to jakieś znaczenie jeśli temperatura otwarcia jest ta sama?
Jaka ma być ta temperatura dla konkretnego silnia i gdzie to sprawdzić bo dla mojego 1,6 w benzynie mayle ma termostaty od 71* do 92*?
Może nie kupujemy uszkodzonych termostatów ale źle dobrane?
Wiem, że temat był poruszany wielokrotnie, ale może ktoś pomoże mi ustalić przy jakiej temperaturze otwieta się termostat. Wszędzie na forum czytałem, że ma to być 87* i z taką temperaturą miałem stary u siebie. Przegrzewał się (wkazówka na desce pokazywała prawie 3/4) więc go wymieniłem na nowy firmy mayle. Przegrzewa się nadal (może trochę mniej ale wskazówka jest przechylona w prawo a powinna stać pionowo) więc z ciekawości wlazłem na stronę http://www.meyle.com/Home/description.a ... 506&ma=121 i znalazłem kilka różnych termostatów o różnej temperatórze otwarcia dla różnych silników golfa II. W książce w stylu "sam naprawiam" jest podane, że powinien zacząć się otwietać przy 85* (jakby dla wszystkich silników).
Moje pytania:
Czy temperatura otwierania termostatu jest zależna od rodzaju silnika?
Firma mayle (nie wiem jak inne) robi różne termostaty dla silników disla i dla benzyny, ma to jakieś znaczenie jeśli temperatura otwarcia jest ta sama?
Jaka ma być ta temperatura dla konkretnego silnia i gdzie to sprawdzić bo dla mojego 1,6 w benzynie mayle ma termostaty od 71* do 92*?
Może nie kupujemy uszkodzonych termostatów ale źle dobrane?
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Mój miał w opisie 85*C, a otwierał sie przy ok. 83*C. Ale był oryginalny od nowowści.emiloss pisze:Jeśli ten ma w opisie 87* tzn. że zaczyna się otwierać przy 87* a nie 85*?
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Czylli lepiej chyba kupić taki 85* (a nie jak piszą na forum 87*)bo ma się pewność, że przy zalecanej temperaturze 85* będzie otwarty(chyba, że znowu kupie popsuty). Aktualnie gdzy już się silnik nagrzeje to górny przewód mam gorący a dolny ledwo ciepły więc wnioskuję, że jest coś nie tak. A czy ważne jest czy jest do diesla czy to benzyny? Ten co mi sprzedali wg producenta jest do diesla na 87*. Jest też drógi na 87* do diesla i benzyny. Może w tym tkwi problem? Według mnie nie powinno być różnicy ale po co robią różne?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ta temperatura podana 85 lub 87 stopni to tylko jedna z wartości i oznacza początek otwarcia termostatu. Na tomiast maksymalne otwarcie masz dopiero przy ok 102 stopniach, oraz skok termostatu to o ile pamiętam 7 mm. Więc termostat nie otwiera się natychmiast całkwicie tylko stopniowo. Jak to wiesz to zrozumiesz że dwa stopnie nie robia specjalnej różnicy. A duże przekłamania wskazań mogą zależeć nie tylko od czujnika ale i od uszkodzonego licznika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- morfeusz86r
- Forum Master
- morfeusz86r
- Forum Master