Gdzie szukać przewodów CAN? (podłączenie radia Delta 6 CD)
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
Mam pewien problem. Nabyłem radio Delta 6CD do swojego "Mk IV Variant 2004", był tam zainstalowany Blaupunkt. Po jego wyjęciu zastałem kostkę niepasującą do Delty 6 oraz jaks inny kabel antenowy...
Szukałem na forum, szukałem na elektrodzie... Wyczytałem, że CAN trzeba wyprowadzić jeżeli go nie ma.
Jak to zrobić, gdzie on jest?
Czeka mnie wizyta u speca od VW?
Gdzie takiego znaleźć w Lodzi co mi to w miarę szybko zrobi?
Ile kosztuje taki manewr z kostką, anteną i magistralą CAN?
Pozdrawiam
PS może komuś się przyda rejdio Blaupunkt: http://www.allegro.pl/item203925383__fa ... t_bcm.html
Mam pewien problem. Nabyłem radio Delta 6CD do swojego "Mk IV Variant 2004", był tam zainstalowany Blaupunkt. Po jego wyjęciu zastałem kostkę niepasującą do Delty 6 oraz jaks inny kabel antenowy...
Szukałem na forum, szukałem na elektrodzie... Wyczytałem, że CAN trzeba wyprowadzić jeżeli go nie ma.
Jak to zrobić, gdzie on jest?
Czeka mnie wizyta u speca od VW?
Gdzie takiego znaleźć w Lodzi co mi to w miarę szybko zrobi?
Ile kosztuje taki manewr z kostką, anteną i magistralą CAN?
Pozdrawiam
PS może komuś się przyda rejdio Blaupunkt: http://www.allegro.pl/item203925383__fa ... t_bcm.html
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 08:55 przez Dr Koncpom, łącznie zmieniany 1 raz.
Dr Koncpom, najprościej i najtaniej w tej sytuacji będzie po prostu zastosować adapter symulujący CAN
http://www.allegro.pl/item202162726_ada ... audi_.html
gdybyś się zdecydował na takie rozwiązanie to jestem w stanie trochę taniej Ci to załatwić.
http://www.allegro.pl/item202162726_ada ... audi_.html
gdybyś się zdecydował na takie rozwiązanie to jestem w stanie trochę taniej Ci to załatwić.
-
- Nowicjusz
Hmm droga zabawa z tym adapterem, jak jeszcze mialem audi też byłem o krok od nabycia tego patentu.
Znalazłem kostkę do tego radia, leżała na dnie pudełka. Że też wcześniej tam nie zaglądałem Tyle, że nie ma w niej ani jednego pinu. Będę próbował wyjąć z kostki iso... Zobacze co z tego wyjdzie. Myśle że i CAN BUS się znajdzie gdzieś w tych zwojach. Muszę tylko poznać kolor
Znalazłem kostkę do tego radia, leżała na dnie pudełka. Że też wcześniej tam nie zaglądałem Tyle, że nie ma w niej ani jednego pinu. Będę próbował wyjąć z kostki iso... Zobacze co z tego wyjdzie. Myśle że i CAN BUS się znajdzie gdzieś w tych zwojach. Muszę tylko poznać kolor
CAN BUS tak po prostu Ci się nie znajdzie. Po prostu w Twoim aucie nie był przewidziany do zasilania tego typu radia.Dr Koncpom pisze:Myśle że i CAN BUS się znajdzie gdzieś w tych zwojach.
Z tego co wiem to jest możliwość wyprowadzić CAN i nawet mam instr. jak to zrobić, ale niestety w j. niemieckim. Jeśli miała by Ci się przydać to mogę Ci ją przesłać, ale pamiętaj, że gdybyś to robił to na swoją odpowiedzialność.
-
- Nowicjusz
Instrukcja podpinania kabli zdaje się być jasna. Dzięki
[ Dodano: 14 Cze 2007 10:42 ]
Czytam niemieckie i jest tam troche więcej informacji na temat instalacji radia delta 6 w vw golf IV.
Ponoć po podpięciu radia w prawidłowy sposób, należy podłączyć VAGa z obsługą magistrali CAN-BUS oraz zakodować ponownie "CAN-Gateway"...
Zobaczymy, niebawem wybieram się do szpeców od navi, powiedzieli że jeśli dam im schemat to podłączą. Kolejnym krokiem jeśli nie będzie wszystko tańczć będą odwiedziny pana z VAGiem.
W niemieckiej instrukcji nie jest nic napisane o jakims programowaniu.
[ Dodano: 14 Cze 2007 10:45 ]
Jeśli znajdę czas to przetłumaczę przysłaną mi instukcję na nasz język oraz postaram się zamieścić opis przebiegu instalacji radia. Jeśli się powiedzie...
[ Dodano: 07 Lip 2007 14:48 ]
Byłem w serwisie VW... Pan powiedział że radio podłączy pod CAN ale ten CAN jest biedny. Znaczy to że np informacji o prędkości nie dostarczy bo np prędkościomierz jest w tym Vi-Dabie (VW) impulsowy tradycyjny itp i td. Czyli pupa.
No więc pomyślałem o tym magicznym pudełeczku z allegro. Zamówiłem, taniej dostałem dzięki Kasztelanowi. Problem był z anteną, kabelek z takimi VW końcówkami w serwisie kosztował jakieś 85 PLN, no i trzeba było go obciąć i jakoś połączyć z tym zastanym w samochodzie... Ale Pan z salonu powiedział: "Młody człowieku wejdź na allegro czy idź do sklepu tego i tego..."
Kupiłem kabelek (22PLN) i adapterek (3,80PLN)
Instalacja: To było trudne, radio 2din i kupa kabli, wtyczek i magiczne pudełeczko. Długo to trwało ale jak teraz gra !!! Może tylko zbyt mocno działa automatyczne reg. głośności.
No ale po wyłączeniu stacyjki niestety trzeba podawać kod
Co ja biedny mam z tym zrobić?
Czy to chodzi o pewien czerwwono-jakiś tam kabelek co nie jest podłączony do kostki?
[ Dodano: 14 Cze 2007 10:42 ]
Czytam niemieckie i jest tam troche więcej informacji na temat instalacji radia delta 6 w vw golf IV.
Ponoć po podpięciu radia w prawidłowy sposób, należy podłączyć VAGa z obsługą magistrali CAN-BUS oraz zakodować ponownie "CAN-Gateway"...
Zobaczymy, niebawem wybieram się do szpeców od navi, powiedzieli że jeśli dam im schemat to podłączą. Kolejnym krokiem jeśli nie będzie wszystko tańczć będą odwiedziny pana z VAGiem.
W niemieckiej instrukcji nie jest nic napisane o jakims programowaniu.
[ Dodano: 14 Cze 2007 10:45 ]
Jeśli znajdę czas to przetłumaczę przysłaną mi instukcję na nasz język oraz postaram się zamieścić opis przebiegu instalacji radia. Jeśli się powiedzie...
[ Dodano: 07 Lip 2007 14:48 ]
Byłem w serwisie VW... Pan powiedział że radio podłączy pod CAN ale ten CAN jest biedny. Znaczy to że np informacji o prędkości nie dostarczy bo np prędkościomierz jest w tym Vi-Dabie (VW) impulsowy tradycyjny itp i td. Czyli pupa.
No więc pomyślałem o tym magicznym pudełeczku z allegro. Zamówiłem, taniej dostałem dzięki Kasztelanowi. Problem był z anteną, kabelek z takimi VW końcówkami w serwisie kosztował jakieś 85 PLN, no i trzeba było go obciąć i jakoś połączyć z tym zastanym w samochodzie... Ale Pan z salonu powiedział: "Młody człowieku wejdź na allegro czy idź do sklepu tego i tego..."
Kupiłem kabelek (22PLN) i adapterek (3,80PLN)
Instalacja: To było trudne, radio 2din i kupa kabli, wtyczek i magiczne pudełeczko. Długo to trwało ale jak teraz gra !!! Może tylko zbyt mocno działa automatyczne reg. głośności.
No ale po wyłączeniu stacyjki niestety trzeba podawać kod
Co ja biedny mam z tym zrobić?
Czy to chodzi o pewien czerwwono-jakiś tam kabelek co nie jest podłączony do kostki?
Ostatnio zmieniony czw cze 14, 2007 10:47 przez Dr Koncpom, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam . Pozwolę sobie odkopać kotleta bo nie chcę zakładać nowego tematu.
Koledzy mam takie radio http://www.allegro.pl/item557493436_vw_ ... 0_mp3.html w borze i nie działało mi wiekszośc stacji tylko te z tym najmocniejszym sygnałem , myślałem ze to wzmacniacz w antenie mi poszedł i tak samo nie działa regulacja podświetlenia jest cały czas taka sama. Wybrałem sie do Elektryka gdzie okazało sie ze wzmacniacz antenowy mam dobry i zaczol mi modzic z kablami co sie okazalo jakies kable były zle podpiete ale on mi zrobil i u niego w warsztacie bylo wszystko ok lecz jak wyjechalem gdzies dalej to te stacje zanikaja nawet te z mocnym sygnałem . W sprawie podświetlenia to powiedzial mi taka własnie rzecz ze te podswietlenie w radiu jest obslugiwane przez CANA i nie jest mi w stanie tego podswietlenia zrobic tak abym sobie regulowal moc podswietlenia I teraz mam pytanie czy istnieje taka mozliwosc aby jakos wgrac tego CANA aby fale radiowe mi nie zanikaly i dzialalo podswietlenie ? A moze macie jakies pomysły aby moze obejsc jakos tego CANA aby to wszystko co chce mi dzialalo ??
Koledzy mam takie radio http://www.allegro.pl/item557493436_vw_ ... 0_mp3.html w borze i nie działało mi wiekszośc stacji tylko te z tym najmocniejszym sygnałem , myślałem ze to wzmacniacz w antenie mi poszedł i tak samo nie działa regulacja podświetlenia jest cały czas taka sama. Wybrałem sie do Elektryka gdzie okazało sie ze wzmacniacz antenowy mam dobry i zaczol mi modzic z kablami co sie okazalo jakies kable były zle podpiete ale on mi zrobil i u niego w warsztacie bylo wszystko ok lecz jak wyjechalem gdzies dalej to te stacje zanikaja nawet te z mocnym sygnałem . W sprawie podświetlenia to powiedzial mi taka własnie rzecz ze te podswietlenie w radiu jest obslugiwane przez CANA i nie jest mi w stanie tego podswietlenia zrobic tak abym sobie regulowal moc podswietlenia I teraz mam pytanie czy istnieje taka mozliwosc aby jakos wgrac tego CANA aby fale radiowe mi nie zanikaly i dzialalo podswietlenie ? A moze macie jakies pomysły aby moze obejsc jakos tego CANA aby to wszystko co chce mi dzialalo ??
[size=84][color=navy][b]Volkswagen Klub Polska #822#[/b][/color][/size]
Ja kupiłem emulator i d.pa! Tyle, że radio działa nie szaleje po godzinie grania, nie gubi fal no i wyłącza się stacyjką. Regulacja podświetlenie również nie działa a w stareg GAMMIE działało bez problemu. Za emulator dałem 260zł no i nie spełnia on w pełni moich oczekiwań. Może ktoś mi doradzi czy to nie jest przypadkiem wina ustawień radia? Radio zamontowane w moim sharanie 2001 r. marzec to DELTA.
Z góry dzięki za wszelkie porady!
Z góry dzięki za wszelkie porady!
Gra nie warta swieczkiz tym emulatorem.Podlacz radio za pomoca przejsciowki ISO oraz fakra i radio bedzie gralo...oczywiscie nie bedzie wylaczania po stacyjce oraz radio bedzie sie co godzine wylaczala ale nie jest to uciazliwe.
Tu masz moje aukcje:
http://www.allegro.pl/item577789633_kos ... sklep.html
http://www.allegro.pl/item577795690_ada ... mlawa.html
Tu masz moje aukcje:
http://www.allegro.pl/item577789633_kos ... sklep.html
http://www.allegro.pl/item577795690_ada ... mlawa.html
Ostatnio zmieniony pt mar 20, 2009 21:35 przez ćwikła, łącznie zmieniany 1 raz.
ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
Dr Koncpom, witam mam prośbę możesz mi opisać jak podłączyłeś to radio Delta6 ja mam MK4 99r i tez mam to radio zamontowane tylko nie jest wpięte w can bo próbowałem to podpiąć pod licznik bo tam też przewody can idą drugie miejsce to kostka przy drzwiach gdzie idzie instalacja do sterowania szybami i lipa radio gra tylko po godzinie się wyłącza i nie wyłącza dię z kluczyka wcześniej miałem blaupunkta i wszystko funkcjonowało normalnie jeżeli programowałeś vagiem to napisz ten pięciocyfrowy kod do wprowadzenia w program
Odgrzewam temat. W treści powyżej jest mowa o jakimś niemieckim manualu opisującym podpięcie przewodów radia do CAN L i H. Przekopałem forum i internet i nie mogę znaleźć żadnego gotowca. Można ktoś ma tą instrukcję?