[MK2] Instalacja MFA
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
tauka, to powiedz mi dlaczego jak jest niby tylko kilka kabli więcej to z licznika robi się choinka? A na wiązce od mfa jest wszystko ok?
Wczoraj zakładałem mfa przy innym mkII, licznik na 1 wtyk i miał tak samo wiązkę bez mfa i po podpięciu robiła się choinka. Zakupiliśmy wiązkę od mkII z mfa i działa elegancko.
Czyli moja teoria potwierdza się.
Wczoraj zakładałem mfa przy innym mkII, licznik na 1 wtyk i miał tak samo wiązkę bez mfa i po podpięciu robiła się choinka. Zakupiliśmy wiązkę od mkII z mfa i działa elegancko.
Czyli moja teoria potwierdza się.
Ostatnio zmieniony ndz mar 22, 2009 11:32 przez Baryla, łącznie zmieniany 1 raz.
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
powtórzę się z pytaniem które już padli kilka razy ale po przeczytaniu całego wątku jakoś nie znalazłem odpowiedzi
gdzie się podłącza kable od czujników temp zew i oleju??
do których kostek w listwie bezpieczników
nie chce nic na krotko podłączać
drugie pytanko
jak w serii idzie wezyk od podcisnienia??
gdzie się podłącza kable od czujników temp zew i oleju??
do których kostek w listwie bezpieczników
nie chce nic na krotko podłączać
drugie pytanko
jak w serii idzie wezyk od podcisnienia??
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
wasiak, jeżeli masz golfa po 89 to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0 pozycja nr 21 i foto nad nią.
A nie masz fabrycznie instalacji? U mnie była zwinięta pod pompą hamulcową, a od temperatury oleju wisiał sobie luźno kabelek.
A nie masz fabrycznie instalacji? U mnie była zwinięta pod pompą hamulcową, a od temperatury oleju wisiał sobie luźno kabelek.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 05, 2009 09:11 przez Baryla, łącznie zmieniany 1 raz.
MFA
Dzisiaj podłączyłem MFA. po pierwszym uruchomieniu wskazywał temp. oleju i i temp.zew.-inne wskazania wykreskowane.Oglądałem wężyk,połączenia.Nagle pojawiło się 99,9l/100km,potem znowu nic.Wyjechałem na drogę i zaczął działać licznik kilometrów i spalanie /100km.Początkowo było to 76,potem 68-54-48i skończyło się na 30,7l/100.Przejechałem 2km-Jak to mam rozumieć???
[ Dodano: 11 Kwi 2009 21:56 ]
Przy komputerze do którego wchodzi wężyk(prawe podszybie) z jego prawej strony znajduje się zielone kółko-pokrętło. Co to jest??? Jak nie chciał mi odpalić komputer to trochę tym kręciłem.Czy czegoś nie przestawiłem???
Przy komputerze do którego wchodzi wężyk(prawe podszybie) z jego prawej strony znajduje się zielone kółko-pokrętło. Co to jest??? Jak nie chciał mi odpalić komputer to trochę tym kręciłem.Czy czegoś nie przestawiłem???
Ostatnio zmieniony sob kwie 11, 2009 21:30 przez Jarekxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
odpal samochód, skasuj wskazania i wtedy jedź. U mnie w zimie przy ruszeniu takim lekkim wyskakiwało koło 50 litrów, ale przy normalnej jeździe na trasie spadło do 8.5Jarekxxx pisze:Dzisiaj podłączyłem MFA. po pierwszym uruchomieniu wskazywał temp. oleju i i temp.zew.-inne wskazania wykreskowane.Oglądałem wężyk,połączenia.Nagle pojawiło się 99,9l/100km,potem znowu nic.Wyjechałem na drogę i zaczął działać licznik kilometrów i spalanie /100km.Początkowo było to 76,potem 68-54-48i skończyło się na 30,7l/100.Przejechałem 2km-Jak to mam rozumieć???
Najlepiej jedz i skasuj wtedy wskazana. Spada nawet poniżej 4
z prawej strony nic nie wchodzi. Wężyk podciśnienia idzie od kolektora ssącego do licznika lewą stroną.Jarekxxx pisze:Przy komputerze do którego wchodzi wężyk(prawe podszybie) z jego prawej strony znajduje się zielone kółko-pokrętło. Co to jest??? Jak nie chciał mi odpalić komputer to trochę tym kręciłem.Czy czegoś nie przestawiłem???
Podłączenie MFA
Baryla-z tego co widzę to wchodzi!!! Co to za pokrętło???
Ostatnio zmieniony pn kwie 13, 2009 14:07 przez Jarekxxx, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Podłączenie MFA
To chyba 16V ten twój silnik co??Jarekxxx pisze:Baryla-z tego co widzę to wchodzi!!! Co to za pokrętło???
[ Dodano: Sro Kwi 15, 2009 07:41 ]
Podłączałeś wężyk podciśnienia do zegarów??Jarekxxx pisze:Dzisiaj podłączyłem MFA. po pierwszym uruchomieniu wskazywał temp. oleju i i temp.zew.-inne wskazania wykreskowane.Oglądałem wężyk,połączenia.Nagle pojawiło się 99,9l/100km,potem znowu nic.Wyjechałem na drogę i zaczął działać licznik kilometrów i spalanie /100km.Początkowo było to 76,potem 68-54-48i skończyło się na 30,7l/100.Przejechałem 2km-Jak to mam rozumieć???
[ Dodano: Sro Kwi 15, 2009 07:46 ]
Coś napiszę na temat podłączenia wężyka podciśnienia. Bez znaczenia jaki kto ma silnik benzynowy MOŻNA podłączyć MFA lub np. EKONOMIZER. Wężyk musi byc wpięty PRZED zaworem zwrotnym będącym zamontowanym na przewodzie od kolektora do serwa. Można stosować trójniki lub wykorzystać fabryczne ZAŚLEPIONE króćce. Generalizując węzyk musi być wpięty TAM gdzie jest PODCIŚNIENIE jakie panuje w kolektorze ssącym bo to ze zmianą TEGO ciśnienia wiąże się zmiania wskazań MFA. Bez tego podłączenia(wężyka) MFA pokazuje głupoty( spalanie powyżej 20L)
Golf IV 1999 1.8T, Sharan 2003 1.8T.
Podłączenie MFA
Tak, 16V. Wężyk miałem podłączony,tylko był słabo zamocowany na komp. i na części (nie wiem co to) przy filtrze.Wszystko działa,tylko nadal nie wiem co to za zielone pokrętło-rys.wyżej
Ostatnio zmieniony śr kwie 15, 2009 10:00 przez Jarekxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Podłączenie MFA
Jarekxxx czy to jest KR czy PL??Jarekxxx pisze:Tak, 16V. Wężyk miałem podłączony,tylko był słabo zamocowany na komp. i na części (nie wiem co to) przy filtrze.Wszystko działa,tylko nadal nie wiem co to za zielone pokrętło-rys.wyżej
Ostatnio zmieniony czw kwie 16, 2009 07:29 przez mariogo, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf IV 1999 1.8T, Sharan 2003 1.8T.