Temperatura Golf 1.9D i 1.9TD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura Golf 1.9D i 1.9TD
Od roku jestem posiadaczem golfa III 1.9D temeperatura silnika szybko wzrtasta i na wska zniku jest okolo 75st cieplo leci z nawiewow-myslalem ze to termostat ale go nie wymienilem, kupilem wczoraj zonie Golfa III 1.9TD i temperatura jest identyczna 75st. Czy ten typ tak ma czy mam tylko zbieg okolicznosci i powinienem wymienic termostat. Zauwazylem ze wentylator w TD wlacza sie jak na desce jest 90 stopni.
Re: Temperatura Golf 1.9D i 1.9TD
2 miesiące temu sprowadziłem mk3 1,9D. Jadąc z Niemiec, temperatura max. dochodziła do 90 st. i włączał się wentylator - wszystko było OK.Igor1 pisze:Od roku jestem posiadaczem golfa III 1.9D temeperatura silnika szybko wzrtasta i na wska zniku jest okolo 75st cieplo leci z nawiewow-myslalem ze to termostat ale go nie wymienilem, kupilem wczoraj zonie Golfa III 1.9TD i temperatura jest identyczna 75st. Czy ten typ tak ma czy mam tylko zbieg okolicznosci i powinienem wymienic termostat. Zauwazylem ze wentylator w TD wlacza sie jak na desce jest 90 stopni.
Po wymianie wszelkich płynów, temperatura dochodziła tylko do ok. 75 st.
Kolega-mechanik stwierdził, że padł termostat. Wymienił go i teraz temperatura znów dochodzi do 90 st, czyli wszystko znów jest OK ))))
Nie jest prawdą, że w tych modelach temp. dochodzi tylko do 70-80 st.
Pozdrawiam
"Wszystko jest trudne, nim stanie się proste"
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
prawidlowa praca silnika to ok 90 stopni ponizej tej temperatury silnik moze byc niedogzany a co za tym idzie wiecej palic termostat jest tak zbudowany ze wypelniony jest parafina lub alkoholem i pod wplywem temp poprostu ulega otwarcu a co z kolei .... czynnik ten ulega zuzyciu osobiscie proponuje klijentom wymiane termostatu razem z plynem chlodzacym lub max 1 na 2 lata oczywiscie mozna trafic egzemplarz ktory bedzie dziala i 5 sezonow ale w wiekszosci wypadkow 2 lata to optymalna dlugosc zycia termostatu z uwagi ze koszt samego termostatu jest nie duzy nie ma sensu czekac az sie zawiesi lub calkowicie otworzy poprostu lepiej wymienic zawczasu
pozdrawiam !!
acha a poza tym sa 2 rodzaje termostatow tzn sa inne zakresy temperatur ja stosuje zawsze ten na 87 stopni jest chyba jeszcze na 75 stopni
pozdrawiam !!
acha a poza tym sa 2 rodzaje termostatow tzn sa inne zakresy temperatur ja stosuje zawsze ten na 87 stopni jest chyba jeszcze na 75 stopni
Witam.
Trochę danych fabrycznych:
Silnik 1,9 D typ 1Y, 1,9 TDI typ 1Z
Termostat:
Temperatura początku otwarcia - 85 C
Temperatura pełnego otwarcia - 105 C
Wentylator:
Temperatura włączenia:
1 prędkości - 92…97 C
2 prędkości - 99…105 C
Temperatura wyłączenia:
1 prędkości - 84…91 C