Wymiana poduszek zawieszenia Golf IV
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Wymiana poduszek zawieszenia Golf IV
Witam. Nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie na forum wiec pytam.
W stacji diagnostycznej powiedzieli mi ze musze wymienic poduszki zawieszenia tylnej osi
w moim golfie. Czy ktos mogłby pokrótce wytlumaczyc proces wymiany takich poduszek?
Stwierdzilem to tez poniewaz gdy sie wjedzie w dziure to puka jakby amortyzator byl luzny
Czy ja sam to zrobie majac kanał czy potrzebuje czegos serwisowego do takiej wymiany?
W stacji diagnostycznej powiedzieli mi ze musze wymienic poduszki zawieszenia tylnej osi
w moim golfie. Czy ktos mogłby pokrótce wytlumaczyc proces wymiany takich poduszek?
Stwierdzilem to tez poniewaz gdy sie wjedzie w dziure to puka jakby amortyzator byl luzny
Czy ja sam to zrobie majac kanał czy potrzebuje czegos serwisowego do takiej wymiany?
- PIOTREK 86
- Grupa Tomaszowska
- Kontakt:
Dobrze mowicie panowie. Ten gosc ze stacji diagnostycznej tak to nazwał i myslalem ze to jest to. A to sie nazywa tuleja jestem juz madrzejszy
Czytajac posta ze łatwo sie to robi zaczalem sie cieszyc ale jak to nie jest proste to juz slabiej
Słyszalem ze tazda ta tulej pomimo tego ze pasuje tez do skody seata to wewnatrz w tuleji rozni sie.Gosc w serwisie powiedzial ze zamowi jak mu przyniose stara na wzor.
Aha, oś kupowalem na gieldzie inna bo moja nie miala zbieznosci. :\ troszke sie roznila od mojego oryginalu wiec wnioskuje zr to z innego auta z grupy VW. Tamta oś zmieniał mi blacharz. Pojezdzilem troche i porzulem ze ta tulejka jest do wymiany. Teraz blacharza nie ma i musze sobie sam poradzic. Powiedzcie mi koledzy jak sie za to zabrac. Pliss
Czytajac posta ze łatwo sie to robi zaczalem sie cieszyc ale jak to nie jest proste to juz slabiej
Słyszalem ze tazda ta tulej pomimo tego ze pasuje tez do skody seata to wewnatrz w tuleji rozni sie.Gosc w serwisie powiedzial ze zamowi jak mu przyniose stara na wzor.
Aha, oś kupowalem na gieldzie inna bo moja nie miala zbieznosci. :\ troszke sie roznila od mojego oryginalu wiec wnioskuje zr to z innego auta z grupy VW. Tamta oś zmieniał mi blacharz. Pojezdzilem troche i porzulem ze ta tulejka jest do wymiany. Teraz blacharza nie ma i musze sobie sam poradzic. Powiedzcie mi koledzy jak sie za to zabrac. Pliss
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Można to samemu zrobić jeśli masz odpowiednie narzędzia do pracy, no i troszkę więcej czasu. Tak jak kolega pisał wyżej, musisz zrzucić tylną belkę a to do łatwych nie należy, ja wymieniałem sam tuleje gumowo metalowe co prawda w mk3 i dość poważnie się spociłem, nie mogłem wybić starych tulej a z wsadzeniem też nie było szału. Jeżeli nie masz do tego zamiłowania i czasu to wybierz opcję mechanik, pozdrawiam i powodzenia
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jeśli chodzi o mnie to wybijałem je młotkiem i dłutem bo niestety nie posiadałem specjalistycznych przyrządów do wybijania, a wbijałem ja młotkiem gumowym i do dzisiaj nie mam żadnych problemów z tego powodu, no ale ryzyko chyba zawsze istnieje że można przy wbijaniu uszkodzić, takie jest przynajmniej moje zdanie, mogliby się też wypowiedzieć inni użytkownicy którzy mieli z tym do czynienia