awaria wycieraczek
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- marcinhello1
- Mały gagatek
- Kontakt:
- marcinhello1
- Mały gagatek
- Kontakt:
nawet jeżeli by to była manetka to jakiś bieg by raczej działał a u Ciebie żaden nie działa tak więc pierwsze co bym sprawdził to bezpiecznik. bo tam jest tak- manetka, przekaznik, skrzynka bezpieczników, silnik wycieraczek i wlasciwie to wszystko. najpierw proponowałbym sprawdzić czy dochodzi prąd do silniczka, na jednym kablu musi być cały czas- do powrotu wycieraczek an miejsce krańcowy wyłącza-bierzesz próbnik do masy i do tego jednego wtyku i patrzysz czy świeci jak świeci to potem sprawdzasz to samo na poszczególnych biegach- któryś musi działać nie ważne który bo Ci w ogóle nie działają.. jeżeli by się okazało że na każdym biegu jest prąd oprócz tego jednego co zawsze jest, to zepsuty silnik- jedziesz na szrok 50 zł cały mechanizm do 3ki.. jeżeli nei wiesz o co chodzi kompletnie to jedz na szrot i poproś żeby Ci na chwile przełożyli wtyczke do ich silniczka ze szroku - jesli dziala to kupuj i wymieniaj. jak nie to mówie trzeba szukac wczesniej ogólnie- przekaznik, bezpiecznik i styki podstawa..
- marcinhello1
- Mały gagatek
- Kontakt:
pierwsze co to bezpiecznik. potem sprawdz przekaznik albo go od kogos podmień- ja mam golfa II ale to raczej te same przekazniki- taki szary numer 18. jeżeli przekaznik sprawny bezpiecznik, i nie działa to może manetka ale sprawdziłbym najpierw czy w ogóle dochodzi prąd do silnika- bierzesz próbnik wyciągasz wtyczke odsilnika i włączasz tylne wycieraczki wtedy zobaczysz czy dochodzi prąd- jeżeli dochodzi to prawdopodobnie zepsuty silnik wycieraczek..
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ten przekaźnik nr 18 to jest wspólny przekaźnik włączający odbiorniki o dużym poborze prądu - jego awaria powoduje też brak np. wentylatora nawiewu do kabiny. Jeśli nawiew działa to 18-ka jest O.K.
Oprócz niego jest już tylko dla tylnej wycieraczki kolejny przekaźnik nr 72, też go można sprawdzić podmieniając z kolegą (czasem nawet tylko poruszyć w gnieździe).
I jeszcze jedna z częstych przyczyn: przejście kabli przez gumową harmonijkę w drodze z nadwozia do klapy - tam lubią się ułamać lub przetrzeć i robić ze sobą zwarcia.
Oprócz niego jest już tylko dla tylnej wycieraczki kolejny przekaźnik nr 72, też go można sprawdzić podmieniając z kolegą (czasem nawet tylko poruszyć w gnieździe).
I jeszcze jedna z częstych przyczyn: przejście kabli przez gumową harmonijkę w drodze z nadwozia do klapy - tam lubią się ułamać lub przetrzeć i robić ze sobą zwarcia.
- marcinhello1
- Mały gagatek
- Kontakt:
co do tego przekaznika 18 to fakt bo pamiętam jak wyciągnęłem go to wycieraczki nie działały, i myslalem ze to ten kiedy szukalem który to jest, ale potem skumałem że jest drugi przekaznik który nimi steruje.. no ale już działają od wtedy i jest ok.. dasz rade będą działać, dużo się idzie nauczyć jak się samemu szpera, ja myslalem ze nie dam rady ale z pomocą kolegi tutaj i schematu działa..
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Kolega Zelu: chodzi o przednie wycieraczki? a spryskiwacz chodzi do przodu i do tyłu?. Na poprzednich stronach tego tematu jest obszerny opis, ze schematami, całego układu przednich wycieraczek. Przeanalizuj drogę prądu, posprawdzaj występowanie napięć - czy są w odpowiedniej chwili (to też ważne!), może nie ma masy z silniczka do blachy i temu całość nie rusza w żadnym z położeń.
Kolega Czitos 1:Wyrysowałem coś takiego. Może taki schemacik na coś się przyda? Są tam opisane wtyki i piny do których w skrzynce bezpieczników dochodzą poszczególne kable.
Dla jasności rysunku - pominąłem wszystkie elementy nie istotne dla sprawy (np kable przednich wycieraczek i spryskiwacz, bo działają ).
W silniczku tylnej wycieraczki widać wyłącznik: jego zadaniem jest zasilanie silniczka na środku szyby, mimo zakończenia podawania napięcia przez przekaźnik i zatrzymanie silniczka gdy ramię wycieraczki dojdzie na dolne położenie "postojowe". Gdy na rys. pisze "przekaźnik" to oznacza przekaźnik czasowy nr 72.
W silniczku tylnej wycieraczki widać wyłącznik: jego zadaniem jest zasilanie silniczka na środku szyby, mimo zakończenia podawania napięcia przez przekaźnik i zatrzymanie silniczka gdy ramię wycieraczki dojdzie na dolne położenie "postojowe". Gdy na rys. pisze "przekaźnik" to oznacza przekaźnik czasowy nr 72.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 12, 2009 18:52 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Oczywiście! Są na TRZECIEJ PODSTRONIE tego tematu. A na DRUGIEJ podstronie link do opisu wtyków w skrzynce bezpieczników. Np. F1/5 oznacza Wtyk F1 i 5 pin w tym wtyku
Ostatnio zmieniony ndz kwie 12, 2009 19:13 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.