Spryskiwacz tylnej wycieraczki nie działa...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

Spryskiwacz tylnej wycieraczki nie działa...

Post autor: bonev » wt kwie 14, 2009 18:34

Witam. Mam problem jak w opisie ze spryskiwaczem tylnej wycieraczki. Problem polega na tym że nie leci woda z dyszy kiedy naciskam na manetkę. Woda dostaje się do silniczka tylnej wycieraczki gumowym przewodem od strony zaznaczonej niebieską strzałką a nie wylatuje od strony na czerwono :bajer: Ramię wycieraczki porusza się prawidłowo i nie zauważyłem też żadnych wycieków wody w bagażniku. Wymontowałem silniczek i chciałem rozmontować by sprawdzić czy jest w środku może jakiś przewód zapchany którym przepływa woda ale nie wiem jak rozebrać silniczek i nie popsuć czegoś przy okazji? Czy można wyciągnąć jakoś samą dyszę bez urwania czegoś bo może jest zapchana-próbowałem igłą ale wodą się tylko sączy a nie pryska :jezor: Proszę o wskazówki i rady :pub:
Obrazek

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » wt kwie 14, 2009 18:59

bonev pisze:Czy można wyciągnąć jakoś samą dyszę
możesz próbować, może się uda.. mnie się nie udało, urwała się i musiałem kupić nową ;)
silnika nie rozbieraj bo to nic nie da, spróbuj wyciągnąć ten króciec co wężyka na niego zakładasz i dmuchnij sprężonym powietrzem
tak to wygląda po wyjęciu, o ile się uda.. :P
Obrazek

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » wt kwie 14, 2009 19:24

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: vwarek » wt kwie 14, 2009 19:32

jaszczur pisze:ja sobie poradziłem
a bo Tobie sąsiad to się wszystko udaje.. :D

u mnie była ta dysza strasznie tak jakby zapieczona i łeb się urwał ale u kumpla wyszła bez problemu więc trza próbować.. ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
m@teusz
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: m@teusz » wt kwie 14, 2009 19:54

u mnie tez nie dzialal spryskiwacz. po rozebraniu okazalo sie ze zapiekla sie te koncowka na ktora zaklada sie wezyk co spowodowalo ze po wlaczeniu wycieraczki ta koncowka chodzila razem z wezykiem w lewo i prawo tak jak wycieraczka (a powinna stac w jednej pozycji) no i sie wkoncu ukrecila a plyn lal sie do klapy :crazy: mysle ze u ciebie jast podobnie

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonev » wt kwie 14, 2009 20:02

Spróbuję wyciągnąć zarówno dyszę jak i ten kapturek do którego idzie wężyk jeśli mi się to uda. Pewnie bez kombinerek się nie obejdzie. Mam kręcić w jakąś stronę, na boki czy po prostu ciągnąć do góry na chama? Co jeśli coś pęknie? Można dokupić osobno samą dyszę lub tą końcówkę czy już wtedy trzeba cały silniczek?

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: vwarek » wt kwie 14, 2009 20:20

bonev pisze:Można dokupić osobno samą dyszę lub tą końcówkę czy już wtedy trzeba cały silniczek?
http://www.allegro.pl/item600890889_spr ... f_iii.html

Obrazek

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonev » śr kwie 15, 2009 07:18

Ok dzięki wezmę się za to dziś po pracy. Jak nie da rady to wezmę ten zestaw naprawczy. Mam jeszcze jedno pytanie. Podczas rozbierania klapy nie znalazłem żadnego zbiorniczka na płyn. Czy spryskiwacze na tylną i przednią szybę ciągną płyn z tego samego zbiorniczka co jest z przodu? A jeśli tak to czy również obsługuje je tylko jeden silniczek który zapodaje płyn dalej czy jak?

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » śr kwie 15, 2009 07:44

bonev pisze:Czy spryskiwacze na tylną i przednią szybę ciągną płyn z tego samego zbiorniczka co jest z przodu? A jeśli tak to czy również obsługuje je tylko jeden silniczek który zapodaje płyn dalej czy jak?
tak pompka jest 2 stopniowa

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » śr kwie 15, 2009 07:45

bonev pisze:Czy spryskiwacze na tylną i przednią szybę ciągną płyn z tego samego zbiorniczka co jest z przodu? A jeśli tak to czy również obsługuje je tylko jeden silniczek który zapodaje płyn dalej czy jak?
Tak, zbiorniczek i pompka są wspólne na przód i tył.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonev » czw kwie 16, 2009 21:07

I po sprawie. Dysza i ten wkład wyszedł bez większych problemów. Wywaliłem z kilogram syfu który zatykał wszystko. Pewnie się wessało jak było już mało płynu w zbiorniczku. Teraz mogę spokojnie się cieszyć z czystej tylnej szyby. Dzięki bardzo za pomoc panowie.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”