Czy łatwo wymienia się sonde lambde ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy łatwo wymienia się sonde lambde ?
Prawdopodobnie mam walnieta sonde lambde.
Nic nie pokazuje na mierniku
Spalanie wzroslo o 3 l a moc spadla
Pojechalem do serwisu bosha za sonde lambde zaspiewali 255,- a za wymiane 120,-.
Czy mozna cos taniej kupic i samemu wymienic ?
POMOCY !
Nic nie pokazuje na mierniku
Spalanie wzroslo o 3 l a moc spadla
Pojechalem do serwisu bosha za sonde lambde zaspiewali 255,- a za wymiane 120,-.
Czy mozna cos taniej kupic i samemu wymienic ?
POMOCY !
Ech te VW'je jak te kobiety nigdy dosyć i zawsze czarują !
z reguły sonda jest wkręcona w rurę wydechową tuż za kolektorem i to ona jest "śrubą"golofs pisze:Ale ile to jest srub ?
Ostatnio zmieniony śr kwie 15, 2009 08:21 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Czyli na sondzie jest gwint.
Psikac czymś przez trzy dni i sprobowac odkrecic ta sonde ktora wyglada
tak jak na obrazku.
http://allegro.pl/item590555981_sonda_l ... bosch.html
Potem reset kompa i wszystko ?
Psikac czymś przez trzy dni i sprobowac odkrecic ta sonde ktora wyglada
tak jak na obrazku.
http://allegro.pl/item590555981_sonda_l ... bosch.html
Potem reset kompa i wszystko ?
nie chce zaczynac nowego tematu a mam pewien problem... kupilem nowa sonde z boscha, zalozylem do mojego auta i zaczal swirowac, na biegu jalowym jakby tracil moc, po kilku chwilach wpadal w wibracje i gasnal. podczas jazdy przy trzymaniu pedalu gazu na jednym poziome zaczynal tracic moc, po docisnieciu jakby odpychal sie wydech i jechal normalnie przez chwile.... powyzej 4k chodzil w miare normalnie. przy czym auto praktycznie do jazdy sie nie nadawalo. odpialem sonde i wszystko jest w miare normalnie, wiec zamienilem na stara i pojechala z nowa do sklepu, koles sprawdzil ze z grzalka jest ok a reszte mozna sprawdzic tylko na aucie z oscyloskopem, ale dawal sobie wszystko uciac ze to jest sprawne na 100% i ze wina lezy gdzie indziej... mowil cos o wtrysku, katalizatorze.... czy ktos moze mi pomoc i powiedziec na co zwrocic uwage i czego to moze byc przyczyna ??
z gory dziekuje,
pozdrawiam
z gory dziekuje,
pozdrawiam
zawsze gdy myślę ze to już dno, ktoś rzuca mi łopate... :)
Ja swoją sondę po 170 tys km odkręciłem w następujący spodób:
rozgrzałem silnik i potem zestawem majzel+młotek w kierunku odkręcania... jakieś 15 minut i w końcu puściła sondę odkręcasz kluczem 22. Nie polecam sond uniwersalnych, kupiłem ostatnio i niby podpięta dobrze ale są problemy.. obecnie czekam na oryginał
rozgrzałem silnik i potem zestawem majzel+młotek w kierunku odkręcania... jakieś 15 minut i w końcu puściła sondę odkręcasz kluczem 22. Nie polecam sond uniwersalnych, kupiłem ostatnio i niby podpięta dobrze ale są problemy.. obecnie czekam na oryginał
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
a jakie masz problemy z ta uniwersalna ?? tez taka mam, z boscha ale jako uniwersalna z tym ze raz juz w vw polo wymienialem na cos tego typu i wszystko bylo gitarka;/
co do wymiany to wzialem sie za to gdyz spalanie jest jak dla mnie zabojcze, a wiem ze uszkodzona sonda to jedna z glownych przyczyn. (w polo spalanie spadlo z 10 do 6l/100 mniej wiecej).
najciekawsze jest to ze przy odpietej sondzie jest wszystko w porzadku ( tryb awaryjny ) przy podpietej starej (z jak sie okazalo poprzecieranymi kablami i cala zasyfiona) tez nic oprocz spalania sie nie dzialo a przy tej nowej ( podobno sprawnej i odpowiedniej na 100%) dzieja sie takie rzeczy ze mozg w poprzek staje;/
spotkal sie juz ktos z czyms takim ??
p.s. czy podpiecie pod VAG-a cos by wykazalo?? ktos w okolicy katowic podjalby sie tego wyzwania za przystepna cene ??
p.s.2. ile mniej wiecej kosztuje oryginalna oryginalna sonda do 1.6 ABU ?? i ile powinno wynosic srednio spalanie w miescie ??
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi i zainteresowanie
Wojtek.
co do wymiany to wzialem sie za to gdyz spalanie jest jak dla mnie zabojcze, a wiem ze uszkodzona sonda to jedna z glownych przyczyn. (w polo spalanie spadlo z 10 do 6l/100 mniej wiecej).
najciekawsze jest to ze przy odpietej sondzie jest wszystko w porzadku ( tryb awaryjny ) przy podpietej starej (z jak sie okazalo poprzecieranymi kablami i cala zasyfiona) tez nic oprocz spalania sie nie dzialo a przy tej nowej ( podobno sprawnej i odpowiedniej na 100%) dzieja sie takie rzeczy ze mozg w poprzek staje;/
spotkal sie juz ktos z czyms takim ??
p.s. czy podpiecie pod VAG-a cos by wykazalo?? ktos w okolicy katowic podjalby sie tego wyzwania za przystepna cene ??
p.s.2. ile mniej wiecej kosztuje oryginalna oryginalna sonda do 1.6 ABU ?? i ile powinno wynosic srednio spalanie w miescie ??
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi i zainteresowanie
Wojtek.
zawsze gdy myślę ze to już dno, ktoś rzuca mi łopate... :)
A jaki klucz jest do tego potrzebny ?
Cyz jest ten sam jak ktoś ma na kolektorze wydechowym czy przy katalizatorze to ten sam klucz 22 ?
Cyz jest ten sam jak ktoś ma na kolektorze wydechowym czy przy katalizatorze to ten sam klucz 22 ?
Ostatnio zmieniony pn kwie 20, 2009 13:08 przez golofs, łącznie zmieniany 1 raz.