problem z elektryka szyb + centralny + komfort
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
problem z elektryka szyb + centralny + komfort
Podłączyłem nowy moduł komfortu 1J0 959 799 AH, wydaje mi się że zgodnie ze schematami (cześć kabelków poprowadziłem od nowa, do części podłączyłem się pod starą wiązkę z 1C0 962 258 J .
Chciałem się dowiedzieć
1 Czy aby któryś z silniczków zakręcił trzeba mieć podłączone wszystkie silniczki i
wszystkie wtyczki od centralnego
2 Czy do kompletu są niezbędne elektryczne lusterka czy szyby ruszą bez nich. Moim
zdaniem powinno działać bez lusterek
3 co z brązową wtyczką jeśli nie posiadam alarmu
Do tej pory podłączyłem tylko wiązkę od drzwi kierowcy jednak nie było efektu ( silniczek martwy, centralny też)
Z nowym modułem ( podłączona wiązka od drzwi kierowcy tylko) jak dotąd działają:
- oświetlenie w środku ( prawie, gaśnie po kilku minutach, wcześniej paliło się z godzinę chyba przy otwartych drzwiach)
- oświetlenie bagażnika bez zarzutów
- podświetlanie panelu z przyciskami od szyb OK
- poza tym nic nie brzęczy i nie hałasuje w module co mi się wydaje
dobrym objawem ( wcześniej pomyłka w podłączeniu i w module
niemiłosiernie cykał przekaźnik po przekręceniu kluczyka)
Jak to nie ruszy to żona mnie w domu zatłucze chyba, bo trochę kasy na to poleciało efektu brak....
Chciałem się dowiedzieć
1 Czy aby któryś z silniczków zakręcił trzeba mieć podłączone wszystkie silniczki i
2 Czy do kompletu są niezbędne elektryczne lusterka czy szyby ruszą bez nich. Moim
3 co z brązową wtyczką jeśli nie posiadam alarmu
Do tej pory podłączyłem tylko wiązkę od drzwi kierowcy jednak nie było efektu ( silniczek martwy, centralny też)
Z nowym modułem ( podłączona wiązka od drzwi kierowcy tylko) jak dotąd działają:
- oświetlenie w środku ( prawie, gaśnie po kilku minutach, wcześniej paliło się z godzinę chyba przy otwartych drzwiach)
- oświetlenie bagażnika bez zarzutów
- podświetlanie panelu z przyciskami od szyb OK
- poza tym nic nie brzęczy i nie hałasuje w module co mi się wydaje
dobrym objawem ( wcześniej pomyłka w podłączeniu i w module
niemiłosiernie cykał przekaźnik po przekręceniu kluczyka)
Jak to nie ruszy to żona mnie w domu zatłucze chyba, bo trochę kasy na to poleciało efektu brak....
wg mnie niePiotr Nowicki pisze:1 Czy aby któryś z silniczków zakręcił trzeba mieć podłączone wszystkie silniczki i
może być i bezPiotr Nowicki pisze:2 Czy do kompletu są niezbędne elektryczne lusterka czy szyby ruszą bez nich. Moim
moduł komfort ten co założyłeś posiada funkcje alarmu a w brązowej wtyczce masz dodatkowo kabel antenyPiotr Nowicki pisze:3 co z brązową wtyczką jeśli nie posiadam alarmu
brak zasilania z punktu 30Piotr Nowicki pisze:Do tej pory podłączyłem tylko wiązkę od drzwi kierowcy jednak nie było efektu ( silniczek martwy, centralny też)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Co do brązowej wtyczki i kabla od anteny to u mnie w aucie nigdzie nie znalazłem anteny. Podejrzewam ze nigdy jej nie było , tak wiec kabel anteny wisi, podobnei jak pozostałe kabelki z tej wtyczki.
Nie rozumie dokładnie o co chodzi z zasilaniem z punktu 30. Czy chodzi o :
PIN 3 żółto/czerwony wtyczka niebieska zegarów - pin 30 lub do bezpiecznika
37w skrzynce bezpieczników (dolutować się do kabelka od tego
bezpiecznika)
Jesli tak, to podlaczylem sie pod stara wtyczke z poprzedniego modułu, sprawdzałem miernikiem, jest połączenie z bezpiecznikiem 37.
Poniżej link do schematu w jaki ja to połaczyłem
http://odsiebie.com/pokaz/2344037---c3b0.html
Jakby ktoś był chętny zerknąć w nie, może jeszcze gdzieś jest jakiś błąd....
Nie rozumie dokładnie o co chodzi z zasilaniem z punktu 30. Czy chodzi o :
PIN 3 żółto/czerwony wtyczka niebieska zegarów - pin 30 lub do bezpiecznika
37w skrzynce bezpieczników (dolutować się do kabelka od tego
bezpiecznika)
Jesli tak, to podlaczylem sie pod stara wtyczke z poprzedniego modułu, sprawdzałem miernikiem, jest połączenie z bezpiecznikiem 37.
Poniżej link do schematu w jaki ja to połaczyłem
http://odsiebie.com/pokaz/2344037---c3b0.html
Jakby ktoś był chętny zerknąć w nie, może jeszcze gdzieś jest jakiś błąd....
nic z tego schematu nie zrozumiałem - prosciej wytłumaczę napiecia
bezpiecznik S 37 - do wtyczki słupek A kierowca pin 8
do wtyczki słupek A pasażera pin 8
bezpiecznik ten jest bezpiecznikiem dodatkowym obok skrzynki przekaźników
bezpiecznik 38 - do wtyczki słupek A kierowca pin 3
do wtyczki słupek A pasażera pin 3
bezpiecznik 14 do wtyczki T23/22
bezpiecznik 6 do wtyczki T23/5
bezpiecznik 37 do wtyczki T23/3
bezpiecznik S 37 - do wtyczki słupek A kierowca pin 8
do wtyczki słupek A pasażera pin 8
bezpiecznik ten jest bezpiecznikiem dodatkowym obok skrzynki przekaźników
bezpiecznik 38 - do wtyczki słupek A kierowca pin 3
bezpiecznik 14 do wtyczki T23/22
bezpiecznik 6 do wtyczki T23/5
bezpiecznik 37 do wtyczki T23/3
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Schemat był robiony głównie dla potrzeb własnych
Co do bezpiecznika S37 faktycznie nie podłączyłem
greg wielkie dzięki za pomoc, samemu by mi pewnie dobry tydzień zajęło aby wpaść na to, albo skapitulował....
Po podłączeniu silniczek ( jeden podłączyłem, strona kierowcy ) ruszył wreszcie
Martwi mnie jeszcze centralny
W podłączonych jedynie drzwiach kierowcy nie reagował. Natomiast działał w klapie bagażnika, zarówno z kluczyka jak i przycisku ryglowania z panelu.... ( reszty drzwi nie podłączałem, więc nie wiem) Zamek sprawny, bo na starym module działa.
Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestie
[ Dodano: 22 Kwi 2009 19:45 ]
bezpiecznik S 37 - ktoś się orientuje na ile on amperów musi być, bo nie posiadam takowego
Co do bezpiecznika S37 faktycznie nie podłączyłem
greg wielkie dzięki za pomoc, samemu by mi pewnie dobry tydzień zajęło aby wpaść na to, albo skapitulował....
Po podłączeniu silniczek ( jeden podłączyłem, strona kierowcy ) ruszył wreszcie
Martwi mnie jeszcze centralny
W podłączonych jedynie drzwiach kierowcy nie reagował. Natomiast działał w klapie bagażnika, zarówno z kluczyka jak i przycisku ryglowania z panelu.... ( reszty drzwi nie podłączałem, więc nie wiem) Zamek sprawny, bo na starym module działa.
Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestie
[ Dodano: 22 Kwi 2009 19:45 ]
bezpiecznik S 37 - ktoś się orientuje na ile on amperów musi być, bo nie posiadam takowego
30APiotr Nowicki pisze:bezpiecznik S 37 - ktoś się orientuje na ile on amperów musi być, bo nie posiadam takowego
[ Dodano: Sro Kwi 22, 2009 11:27 pm ]
Piotr Nowicki, a silniczki szyb 1J czy 1C
[ Dodano: Sro Kwi 22, 2009 11:31 pm ]
co do centrala sprawdź pin
greg pisze:bezpiecznik 38 - do wtyczki słupek A kierowca pin 3
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Greg pewnie masz rację z brakiem zasialania do centralnego. Nie pamiętam abym ciągnął dodatkowe zasilanie. Wszystko przez to, ze głownie skupiłem się nad schematami dotyczącymi podłączenia samego modułu komfortu, a trzeba było patrzeć na całość....
Dzisaj, jak zdąże sprawdzę i podłącze.
Mam wersje 5 drzwiową, więc rozumię że te dodatkowe zasilania oraz sygnały steujące (linie D oraz E) będę musiał podciągnąć do słupków tylnch drzwi. Stąd moje następne pytanie. Czy ktoś może demontował tapicerke przy słupkach przy tylnych drzwiach ?
Chciałbym to zrobić tak aby nic nie połamać. Mam nadzieje że po zdjęciu tapicerki będzie dobry dostęp do kostek.
[ Dodano: 25 Kwi 2009 20:59 ]
W końcu się udało, wszystko działa, pozostała tylko drobna kosmetyka...
Dzięki za pomoc
Dzisaj, jak zdąże sprawdzę i podłącze.
Mam wersje 5 drzwiową, więc rozumię że te dodatkowe zasilania oraz sygnały steujące (linie D oraz E) będę musiał podciągnąć do słupków tylnch drzwi. Stąd moje następne pytanie. Czy ktoś może demontował tapicerke przy słupkach przy tylnych drzwiach ?
Chciałbym to zrobić tak aby nic nie połamać. Mam nadzieje że po zdjęciu tapicerki będzie dobry dostęp do kostek.
[ Dodano: 25 Kwi 2009 20:59 ]
W końcu się udało, wszystko działa, pozostała tylko drobna kosmetyka...
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony czw kwie 23, 2009 08:55 przez Piotr Nowicki, łącznie zmieniany 1 raz.