VW Golf 3 1,9 TDi 1Z - nie równa praca na biegu jałowym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
VW Golf 3 1,9 TDi 1Z - nie równa praca na biegu jałowym
Witam. Mam problemik. Jak jadę sobie moim golfem po mieście i zlapie mnie czerwone swiatło i jak stane to moje TDi troche nie równo pracuje. Jak włącze elektroniczny obrotomierz to przeskakuje pomiędzy 920 a 960 obr/min. po ok minucie postoju praca silnika równowarzy sie. Jak silnik jest zimny to pracuje idealnie równo. Aby nierówno pracował musi być zagrzany. Możecie cos powiedziec na ten temat?
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
bogus_z napisal:
Pozdro
Gitner
Nie mamy..nie wiem czy mamy silnik krokowy bo to moze on
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
marcin-kielce pisze:mechanik mi powiedział że to prawdopodobnie przepływomierz
jak to dobrze że w tdi sa montowane przepływomierze, co by ci mechanicy zrobili bez niech, a tak to jak coś się dzieje to 'panie... przepływomierz na bank'
Jedz na diagnozę.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
Byłem na komputerze i jest tylko usterka o nazwie "błąd czujnika cisnienia doładowania" nie można tego w żaden sposób skasowac. Mechanik mi powiedział ze to albo turbina, albo komputer. co do turbiny nie chce mi sie wierzyc bo samochód jest mocny a podobno ten czujnik jest w komputerze. On tak przynajmniej twierdzi... i słuchaj kogo chcesz...
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
Zapisz sobie numer błędu i szukaj pomocy tu:
http://www.forum.tdi-tuning.pl/
http://forum.diagtronik.pl/
i,t,,p
http://www.forum.tdi-tuning.pl/
http://forum.diagtronik.pl/
i,t,,p
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
-
- Gadatliwa bestia
- ROBIK1301
- ...
- Kontakt:
witam.ja ma podobny problem.wiem ze przyczyna u mnie tego zjawiska jest nastawnik pompy wtryskowej.urzadzenie to pada gdy sie rozkreca silnik tzw.tuningboxem.jedyna rada w tym przypadku:druga pompa bo koszt nowego nastawnika to ok 2000 pln a pompe za 5000 mozna kupic.w sumie wkurza ,ze nierowno pracuje ale jezdze juz tak rok i nic poza tym sie nie dzieje.juz takiego kupilem.
TDI THE BEST
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzisiaj zrobiłem tak jak pisał kolega "Corvax". Mianowicie Wyczyścilem 2 zawory. Pierwszy to zawór od którego dochodzą przewody od filtra powietrza, zaworu recyrkulacji i kolektora dolotowego( już pod cisnieniem). Ten Zawór był zalany olejem i mnie to troche zaniepokoiło. Drugi zawór to ten, do którego dochodza 3 przewody z powietrzem (czarny, czerwony i niebieski). Po wyczyszczeniu jest to samo czyli nadal skaka na wolnych obrotach. Martwi mnie troche ten olej. nie powinno go tam chyba być?
To są oznaki końca turbiny, tzn. olej zawsze będzie w dolocie, problem jest gdy jest go za dużo - bo to oznacza że puszczają usczelniacze na turbinie. Zerknij na połączenia przy IC czy tam się nie poci - ew. zdejmij węże i zobacz czy jest dużo oleju - jak się będzie lało to niestety nie jest za dobrze.
Pozdor
- marcin-kielce
- Mały gagatek
- Kontakt:
A gdzie jest to IC? Oglądałem wczoraj turbine i zauważyłem, ze jest upocona ale to mogą puszczać przewody, ktore smarują turbine bo w tych okolicach jest najbardziej upocone. Poza tym jak na postoju przegazuje sie samochód tak pomiędzy 2 a 3 tyś. obrotów to słychać taki ładny świst turbiny czyli raczej ona jeszcze cos pompuje bo to słychać. A co do oleju to jest on w przewodach idących do intercoolera ale nie jest go na tyle dużo, zeby można powiedziec, ze sie leje.