Silnik AHH (TDI 90KM) parę pytań do osób będących w temacie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam pare pytań dotyczących silnika AHH (1.9TDI 90 KM) jednego z nielicznych TDI seryjnie wyposażanych w pompe 11.
1. Czy może ktoś mi udzielić konkretnej informacji, jakie jest ciśnienie na oryginalnych wtryskach w tym silniku ??? (wtryski "216" są ustawiane na 220/300 barów)
2. Drugie pytanie, na forum passata znalazłem informacjie odnośnie tego silnika "ahh - to taki dziwoląg był też montowany w audi i poza kiepskimi wtryskami to seryhna 110 jak afn - choć ma ten gift od fabryki w postaci pompy 11, którego inne v-peki nie mają i turbo ze zmienną geometrią"
Czy naprawdę jest tak jak ktoś powyżej napisał, jak rozpozać że turbina jest VGT i czy oby jest tak samo sterowana jak w AFNie?
Z góy dziękuje za wszelkie treściwe odpowiedzi.
PozraVWiam
Mam pare pytań dotyczących silnika AHH (1.9TDI 90 KM) jednego z nielicznych TDI seryjnie wyposażanych w pompe 11.
1. Czy może ktoś mi udzielić konkretnej informacji, jakie jest ciśnienie na oryginalnych wtryskach w tym silniku ??? (wtryski "216" są ustawiane na 220/300 barów)
2. Drugie pytanie, na forum passata znalazłem informacjie odnośnie tego silnika "ahh - to taki dziwoląg był też montowany w audi i poza kiepskimi wtryskami to seryhna 110 jak afn - choć ma ten gift od fabryki w postaci pompy 11, którego inne v-peki nie mają i turbo ze zmienną geometrią"
Czy naprawdę jest tak jak ktoś powyżej napisał, jak rozpozać że turbina jest VGT i czy oby jest tak samo sterowana jak w AFNie?
Z góy dziękuje za wszelkie treściwe odpowiedzi.
PozraVWiam
jesli chodzi o silnik AHH to faktycznie ma on turbine VNT , porzadną pompę , wykastrowany został głównie przez mniej wydajne wtryski i soft.lapek85 pisze:Czy naprawdę jest tak jak ktoś powyżej napisał, jak rozpozać że turbina jest VGT i czy oby jest tak samo sterowana jak w AFNie?
Co do turbiny , VNT łatwo rozpoznać , luknij na gruszke podcisnieniową turbiny , jest ona zamontowana pionowo , wężyk wchodzi do gruchy pionowo z góry , a sztanga wychodzi z gruszki pionowo w doł, sterowanie jest analogiczne jak w AFNie
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
lapek85: wklejam to samo co Ci napisłem w temacie sprzedaży 216-stek:lapek85 pisze:Mam pare pytań dotyczących silnika AHH (1.9TDI 90 KM) jednego z nielicznych TDI seryjnie wyposażanych w pompe 11.
220/300 BarJakie jest seryjne ciśnienie wtrysku paliwa w silniku AHH (1.9TDI 90KM, z pompą 11)??
oznaczenie wtrysków 028 130 202 J
sterujący 028 130 202 H
tak AHH ma zmienna geometrięlapek85 pisze:czy to prawda, ze turbina w ahh ma zmienną geometrię??
taki dziwoląg który po założeniu 216 ma na seryjnym programie ma około 140KMlapek85 pisze:"ahh - to taki dziwoląg był też montowany w audi i poza kiepskimi wtryskami to seryhna 110 jak afn - choć ma ten gift od fabryki w postaci pompy 11, którego inne v-peki nie mają i turbine ze zmienną geometrią" ??
bierze się to stąd że seryjne otworki w AHH są bardzo małe (takie jak w SDI) czyli chyba 0,165 i do tego mocną pompe i dość mocny prgram bo i tak przez te owtorki duzo nie da się wtrysnąć
dlatego passat AHH po włożeniu 216 jedzie jak dziki ale może byc jednak zbyt duże dymienie (pogadaj z userem mavik - jego brat założył do paska AHH wtryski ode mnie)
podsumowując, po założeniu wiekszych wtrysków (nawet tych ze 110 czyli 0,205) warto zrobić w AHH od razu remap softu tak żeby wystroic auto zeby niepotrzebnie nie dymiło na niskich rpm i miało jeszcze więcej mocy w górnych partiach
lapek85, jestes z północy wiec polecam Roberta z Gdańska
www.tune-up.pl
wtryski bede miał we wtorek jakby co
Dzieki koledzy za odpowiedzi
Dzisiaj zajżałem pod maske swojej A4 (AHH) jak i kolegi A6 (AFN), oba silniki mają te same turbiny, bynajmniej wszystko wyglada identycznie.
Trochę się ździwiłem, gdyż myślałem, że u mnie będzie turbo takie same jak w AHU, czy 1z, a tu zoonk i mam tubo ze zmienną geometrią
Poniżęj pare fotek turbin w AHH i AFN
Turbo z AHH
Turbo z AFN
Teraz moje pytanie brzmi, czy jeżeli do AFN montują mocniejsze turbiny z AWX bez większych przeróbek to czy do mnie też da sie taką zamontować bez wielkich kombinacji z orurowaniem i zmiana komputera (czytałem że AHU, 1z wymagają już sporo dłubania aby wrzucić AWX)???
Odnośnie wtrysków to problem z wyborem jakie wsadzić bede musiał jeszcze skonsultować, bo nie chcę większej mocy kosztem zadymiarki ulicznej z rury wydechowej , ale obstawiam że 216 będą najodpowiedniejsze, pozatym mamy kolegę na forum co sie tym zajmuje, więc...
Planuję silnik wymodzić na ok 150-160KM przy założeniu, że wtryski 216+fmic+soft, ale teraz dodatkowy problem to turbina, jak sie da wsadzić z AWX to mocy może być jeszcze więcej
Dzisiaj zajżałem pod maske swojej A4 (AHH) jak i kolegi A6 (AFN), oba silniki mają te same turbiny, bynajmniej wszystko wyglada identycznie.
Trochę się ździwiłem, gdyż myślałem, że u mnie będzie turbo takie same jak w AHU, czy 1z, a tu zoonk i mam tubo ze zmienną geometrią
Poniżęj pare fotek turbin w AHH i AFN
Turbo z AHH
Turbo z AFN
Teraz moje pytanie brzmi, czy jeżeli do AFN montują mocniejsze turbiny z AWX bez większych przeróbek to czy do mnie też da sie taką zamontować bez wielkich kombinacji z orurowaniem i zmiana komputera (czytałem że AHU, 1z wymagają już sporo dłubania aby wrzucić AWX)???
Odnośnie wtrysków to problem z wyborem jakie wsadzić bede musiał jeszcze skonsultować, bo nie chcę większej mocy kosztem zadymiarki ulicznej z rury wydechowej , ale obstawiam że 216 będą najodpowiedniejsze, pozatym mamy kolegę na forum co sie tym zajmuje, więc...
Planuję silnik wymodzić na ok 150-160KM przy założeniu, że wtryski 216+fmic+soft, ale teraz dodatkowy problem to turbina, jak sie da wsadzić z AWX to mocy może być jeszcze więcej
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Z AWX turbo bez problemu do Ciebie podchodzilapek85 pisze: Teraz moje pytanie brzmi, czy jeżeli do AFN montują mocniejsze turbiny z AWX bez większych przeróbek to czy do mnie też da sie taką zamontować bez wielkich kombinacji z orurowaniem i zmiana komputera (czytałem że AHU, 1z wymagają już sporo dłubania aby wrzucić AWX)???
W 1Z i AHU główna przeszkoda to ECU które ma 8bit a to nie współgra z turbo VNT.Podobno niektóre ECU w/w silnikach były 16 bit już
wszystko pasuje plug&play za wyjątkiem wylotu z turbo - musisz zakupic taka przejściówkęTeraz moje pytanie brzmi, czy jeżeli do AFN montują mocniejsze turbiny z AWX bez większych przeróbek to czy do mnie też da sie taką zamontować bez wielkich kombinacji z orurowaniem
jest aktualnie na forum ogłoszenie sprzedaży
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=234808
co wtrysków 216 to kliknij w link w moim podpisie - masz tam wszytskie informacje
cowboy wtryski napewno wezmę od Ciebie, bo nikt inny nie oferuje mi nic leszego, a czasem mniej za dużo dużo więcej kasy
jeszcze nie wiem czy bede brał 216 czy 230, wszystko zależy od moich koncepcji rozbudowy silnika, muszę skonslutować z fachowcem jakie turbo wsadzić, podobno w AWX wałki sie sypią po chipie, dodatkowy problem to dwumasa, trzeba tak zrobić aby sie nie sypała
Co sądzicie o takiej konfiguracji (wtryski 0,216+fmic+chip+turbo AWX+pompa 11), szacunkowo ma wyjść ok 170KM/350Nm
jeszcze nie wiem czy bede brał 216 czy 230, wszystko zależy od moich koncepcji rozbudowy silnika, muszę skonslutować z fachowcem jakie turbo wsadzić, podobno w AWX wałki sie sypią po chipie, dodatkowy problem to dwumasa, trzeba tak zrobić aby sie nie sypała
Co sądzicie o takiej konfiguracji (wtryski 0,216+fmic+chip+turbo AWX+pompa 11), szacunkowo ma wyjść ok 170KM/350Nm
lapek85 pisze:Co sądzicie o takiej konfiguracji (wtryski 0,216+fmic+chip+turbo AWX+pompa 11), szacunkowo ma wyjść ok 170KM/350Nm
moc taka będzie ale:
FMIC trzeba jakiś wyrzeźbić, bo będzie 80-90 st C w dolocie latem przy pałowaniu - nikt mi nie powie że mając taką moc bedziesz z niej korzystał przez 5 sekund przy wyprzedzaniu tylko
lagodnie moment to może sprzęgło wytrzyma
turbina AWX na 170KM to dość kłopotliwa sprawa - ja polecam hybryde AWX/ARL od Karambola na grubym wałku ! lub nawet coś większego...
generalnie 11 + 216 z doładowaniem 1,7-1,75 Bara daje okolice 180KM
wiem, że trzeba wsadzić FMIC, bo inaczej będzie za gorąco, mam zamiar wsadzić coś takiegocowboy pisze:FMIC trzeba jakiś wyrzeźbić
(zdjęcie zapożyczone od jednego z forumowiczów A4 klub)
link --> http://www.re5pect.pl/index.php?product ... rod_id=344
rozważana też jest opcja, jak już nie wytrzyma dwumasa to założenie zwykłego takiego jak w 1z, tam podobno dużo więcej trzymacowboy pisze:lagodnie moment to może sprzęgło wytrzyma
też już o tym się dowiedziałem, więc najprawdopodobniej bedzie hybryda, a jeśli coś większego to z BKD z golfa 5 i innych, ale to już inna bajka, o ktróej jeszcze nic nie wiemcowboy pisze:turbina AWX na 170KM to dość kłopotliwa sprawa - ja polecam hybryde AWX/ARL
generalnie to mi nie potrzeba aż 180KM, chce troche pojeździć tym samochodem
dzięki COWBOY za pomoc, za rady, napewno się przydadzą.
Witam czy ktoś mi napisze jaka była seryjna skrzynia biegów montowana do Audi a4b5 do silnika AHH i jakie były obroty przy 100km/h