Cięcie

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz kwie 26, 2009 12:44

powalla pisze:INTELL już nie pisuje tutaj na tym forum
to niech MediaX, uderzy do niego gdzie indziej,potem tu opisze co i jak dla potomnych

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz kwie 26, 2009 13:06

Żarówka zabezpiecza przed "mocą" , a kondek przed "częstotliwością" ... żarówce wszystko jedno ,czy leci 100hZ ,czy 5kzh byle sygnał nie był zbyt mocny . Tweeterowi juz wszystko jedno nie jest i te 100Hz go zabije , a żarówka nawet nie błyśnie ... polecam testy :)

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz kwie 26, 2009 13:10

a tak na marginesie te zarowki sie niemontuje przed zwrotką aby calosc zabezpieczaly?czy przed samym glosnikiem? chodzi mi o fabryczny montaz np w kolumnach
Ostatnio zmieniony ndz kwie 26, 2009 13:13 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » ndz kwie 26, 2009 13:14

Moc jest zależna od częstotliwości. I owszem żarówka zabezpiecza przed mocą ale to właśnie mocy boi się tweeter. A żarówce faktycznie jest wszystko jedno jaka częstotliwość, bo żarówkę interesuje moc. Tweeter też interesuje moc. Także tweeterowi 100Hz przy małej mocy nic się nie stanie.

Może stosowałeś za mocne żarówki.

Stosowanie żarówek w konstrukcjach estradowych w celu zabezpieczenia głośnika wysokotonowego (drivera) to norma i obowiązek, w każdej porządnej kolumnie znajdziesz żarówkę. Te żarówki niejednokrotnie uratowały moje głośniki przed uszkodzeniem przypadkowym przesterowaniem (np. podpięcie kabla sygnałowego). Wtedy te żarówki nie tylko się zapalały a nawet przepalały (żarówka samochodowa 21W) ale że tweetery w car audio nie mają takich wielkich mocy to żarówki również muszą być słabsze. I nie widzę powodów dla których miało by to nie zadziałać analogicznie do konstrukcji estradowych.

[ Dodano: 26 Kwi 2009 13:15 ]
duber pisze:a tak na marginesie te zarowki sie niemontuje przed zwrotką aby calosc zabezpieczaly?czy przed samym glosnikiem? chodzi mi o fabryczny montaz np w kolumnach
Żarówki montuje się przed zwrotką. Ponieważ za zwrotnicą nieliniowa rezystancja jaką jest żarówka mogłaby powodować zmiany parametrów zwrotnicy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz kwie 26, 2009 13:21

D1_PITER pisze:Żarówki montuje się przed zwrotką.
no wlasnie w domowym av az "jasno" przez bass refleks jest czasami :) tylko ciekawi mnie jak Mediax bedzie zmienial zarowki i tweetery aby uzyskac swoj cel.Ile na to poświeci zestawów :) ja mysle skoro jest zwrotka w radiu to ona musi starczyc,poczytac instrukcje co i jak i bedzie git.a ze bedzie musial pilnowac ustawien radia trudno.coś za coś,albo wzmaka niech zapędzi.chyba po wlaczeniu zwrotki w radiu idzie mniejsza moc na tweetery bez jaj przeciez ułomy tego radia niekonstrułowali

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » ndz kwie 26, 2009 13:27

duber pisze:ciekawi mnie jak Mediax bedzie zmienial zarowki i tweetery aby uzyskac swoj cel.Ile na to poświeci zestawów :)
Nie trzeba poświęcać zestawów. Wystarczy dobieranie żarówki rozpocząć od najsłabszych żaróweczek i jeśli będzie się taka żaróweczka zapalała za często (przy nieprzesterowanym głośnym słuchaniu) to zmienić na mocniejszą. Żaróweczka przy pełnej głośności powinna się zapalać sporadycznie, np. jak jakiś dziki perkusista zaszaleje na talerzach :helm:

Obrazek

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » ndz kwie 26, 2009 14:01

Kubus20, Śledzę te forum już trochę jak i jego archiwum :grin: ogólnie co wywnioskowałem...są tam bogaci ludzie którzy kupują gotowe helixy JL itp z wbudowanymi zwrotkami....takie rozwiązanie nie ma problemów z uszkodzeniem głośnika.

duber, rozumiem...ale mieć to w reku i nie bawić się :P

powalla,
Sprawa druga jak ustawić zwrotkę ... życzę miłej zabawy :) Tego się nie da przez neta ustawić i trzeba samemu kombinować. Za punk wyjściowy możesz częstotliwość podziału dla tweetera dać na 1,8-2khz , bo fs tego DLSa to umożliwia
Nie nie, nie proszę was byście mi to ustawili...tylko pomogli wybrać wyjściowy punkt podziału taki by nie uszkodził mi wysokich....potem jak już łyknę co i jak to sam ustawię.....

Właśnie latałem do auta i we wzrotce mam podział od 1.6 do 16 kHz do tego zbocza od 6 do 18....więc jakieś pole regulacji zawsze jest.....

powalla,
cięcie z kondensatorka będzie na tyle nisko , że nie będzie to słyszalne
Rozumiem,że zastosowanie kondensatora pomoże aczkolwiek na jakość słyszalną gołym uchem nie wpłynie ?

D1_PITER,
Wtedy zadziała zabezpieczenie na żarówce.
Hm pierwsze słyszę o zastosowaniu żarówki....jak to będzie działać...przepali się czy jak...
duber pisze:
powalla pisze:INTELL już nie pisuje tutaj na tym forum
to niech MediaX, uderzy do niego gdzie indziej,potem tu opisze co i jak dla potomnych
Tylko gdzie go dorwać by go zapytać ?

[ Dodano: 26 Kwi 2009 14:07 ]
D1_PITER pisze:
duber pisze:ciekawi mnie jak Mediax bedzie zmienial zarowki i tweetery aby uzyskac swoj cel.Ile na to poświeci zestawów :)
Nie trzeba poświęcać zestawów. Wystarczy dobieranie żarówki rozpocząć od najsłabszych żaróweczek i jeśli będzie się taka żaróweczka zapalała za często (przy nieprzesterowanym głośnym słuchaniu) to zmienić na mocniejszą. Żaróweczka przy pełnej głośności powinna się zapalać sporadycznie, np. jak jakiś dziki perkusista zaszaleje na talerzach :helm:
Ja dziękuję....gdzieś przycisnę, na wyboju stuknie pęknie i kicha...w trasie głośniki przestaną grać....a wozić ze sobą kosz pełen żarówek to dzięki...poza tym nie chce by mój golf od środka wyglądał jak choinka hehe

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » ndz kwie 26, 2009 14:17

MediaX pisze:Tylko gdzie go dorwać by go zapytać ?
np tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/profil ... ile&u=5573

Co do kondensatora, żarówki, bezpieczników... Wszystko zostało już powiedziane (dzięki Powalla) i jako zabezpieczenie tweetera pracującego w bi-ampingu pod wzmacniaczem sprawdza się znakomicie.

MediaX pisze:Rozumiem,że zastosowanie kondensatora pomoże aczkolwiek na jakość słyszalną gołym uchem nie wpłynie ?
Dokładnie
Ostatnio zmieniony ndz kwie 26, 2009 14:18 przez Slavwek.ie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MediaX
Forum Master
Forum Master

Post autor: MediaX » ndz kwie 26, 2009 14:31

Slavwek.ie, Dzięki za namiar...napisałem do niego....

Powiedzcie mi jeszcze czy firma tego kondensatorka ma znaczenie.....

I jak go zamontować??

Bo domyślam się, że czy go zamontuje przy wzmaku czy przy samy głośniku to bez większego znaczenia.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » ndz kwie 26, 2009 14:32

MediaX pisze:Tylko gdzie go dorwać by go zapytać ?
http://www.audiocar.pl/forum/profile.ph ... le&u=13069
http://www.tuningforum.pl/memberlist.ph ... d5b12ddb8e

PS: Ten tweeter umożliwia Ci sporo zabawy , bo możesz go ciąć od ok 2kHz i to tak już bezpiecznie , a ten kondek to tylko tak dla spokoju ducha :) i oczywiście można się obyć bez niego , tylko należy być ostrożnym na "resety" np.radia .
Ostatnio zmieniony ndz kwie 26, 2009 14:34 przez powalla, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » ndz kwie 26, 2009 14:40

MediaX pisze:jak to będzie działać...przepali się czy jak...
Pozwól, że odpowiem wypowiedzią kolegi z forum estradowiec.pl
kardal pisze:Zabezpieczenie drivera żarówka polega na tym że w stanie zimnym żarówka ma mniejszą rezystancje niz w stanie goracego(rozżażonego)włókna Zatem przy odpowiednim doborze zarówki (napięcie pracy moc) wpieta w szereg z driverem przy mocy nie przekraczającej odpowiedniego poziomu (ok 60% mocy rms drivera) zaczyna sie nagrzewac i ograniczac prąd płynący w obwodzie Ponieważ charakterystyka zmian rezystancji włókna w funkcji temperatury nie jest liniowa to przy temperaturach niskich włókna jego rezystancja niewiele wzrasta Po przekroczeniu pewnego progu mocy podawanej na głośnik włókno rozżaża sie i jego rezystancja gwałtownie rośnie (nawet 10-cio krotnie) co powoduje obniżenie mocy podawanej na głośnik
I co do tego gdzie wpiąć żarówkę
shiver pisze:Wpięcie żarówki za filtrem bowiem powoduje zmianę punktu odcięcia zwrotnicy (konkretniej obniżenie), co jest mordercze dla drivera, tak w gwoli wyjaśnienia.
MediaX pisze:Ja dziękuję....gdzieś przycisnę, na wyboju stuknie pęknie i kicha...w trasie głośniki przestaną grać....a wozić ze sobą kosz pełen żarówek to dzięki...poza tym nie chce by mój golf od środka wyglądał jak choinka hehe
Jeżeli w swoim aucie nie znajdziesz jednego bezpiecznego miejsca za tapicerką na małą żaróweczkę to cóż ja mogę powiedzieć.

Obrazek

Awatar użytkownika
ygrek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ygrek » ndz kwie 26, 2009 22:16

D1_PITER pisze: [ Dodano: 26 Kwi 2009 13:15 ]
duber pisze:a tak na marginesie te zarowki sie niemontuje przed zwrotką aby calosc zabezpieczaly?czy przed samym glosnikiem? chodzi mi o fabryczny montaz np w kolumnach
Żarówki montuje się przed zwrotką. Ponieważ za zwrotnicą nieliniowa rezystancja jaką jest żarówka mogłaby powodować zmiany parametrów zwrotnicy.
Żarówki z tego co kojarzę montuje się przed samą sekcją wysokotonową, a nie przed całym zestawem/kolumną. Ona ma ograniczać tylko prąd tweetera, a nie wszystkich sekcji (w tym woofera).

Ygrek

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » ndz kwie 26, 2009 22:19

ygrek pisze:Żarówki z tego co kojarzę montuje się przed samą sekcją wysokotonową, a nie przed całym zestawem/kolumną. Ona ma ograniczać tylko prąd tweetera, a nie wszystkich sekcji (w tym woofera).
Dokładnie tak! Dobrze kojarzysz. W tym momencie trochę to niejasno zabrzmiało, ale chodziło o to, że żarówka przed zwrotnica - częścią wysokotonową zwrotnicy.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 26, 2009 22:21 przez D1_PITER, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
pies86
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: pies86 » pn kwie 27, 2009 09:50

a jaka to żarówka by musiała być?

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”