Mokry silnik i ślizgające się sprzęgło
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mokry silnik i ślizgające się sprzęgło
Witam. Mam silnik 1.6TD. Cały spód silnika mam wilgotny od oleju, blok, miskę olejową i skrzynię biegów. Do tego przy wysokich obrotach mocno ślizga mi się sprzęgło. Gdzieś usłyszałem, że może to być spowodowane "walniętym" simmeringiem w skrzyni i to olej ze skrzyni chlapie na tarczę sprzęgła. Wygląda na to, że na górnej części skrzyni biegów brakuje mi jakiegoś korka o średnicy ok 4cm, i że to tamtędy rozchlapuje mi się olej na silnik. Są to tylko moje przypuszczenia, czy KTOŚ SPOTKAŁ SIĘ Z TAKIMI "OBJAWAMI" ???
yakuza27, zobacz czy olej jest czuć jakby śledziem?
jak tak to jest to olej przekładniowy ale może byż również uszkodzony simering na wale korbowym i wtedy będzie to samo a tym korkiem na skrzyni to raczej nie rozchlapuje oleju bo to jest odpowietrznie i nie może być szczelnie zatkane bo ci Smieringi po dłuższej trasie może wypluć.
jak tak to jest to olej przekładniowy ale może byż również uszkodzony simering na wale korbowym i wtedy będzie to samo a tym korkiem na skrzyni to raczej nie rozchlapuje oleju bo to jest odpowietrznie i nie może być szczelnie zatkane bo ci Smieringi po dłuższej trasie może wypluć.