Mk 2 nie pali! Pomocy!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

TommyHH
Mały gagatek
Mały gagatek

Mk 2 nie pali! Pomocy!

Post autor: TommyHH » śr sty 11, 2006 20:42

Witam. Zaznaczam, że korzystałem z opcji szukaj, ale nic mi nie pasuje. Problem jest taki. Po 2 dniach nieużywania auta chciałem pojechać i klapa. Akumulator zdechł, ale się nie zdziwiłem. (-8 do - 10 °C w nocy). Podłączyłem pod prostownik. Po kilku godzinach zapaliłem tak jak zawsze bez problemu mimo tego, że zimno. Zawsze palę tylko na benzynie. Wcisnąłem lekko gaz ze dwa razy po parę sekund i zgasiłem silnik. Zostawiłem na noc, żeby się dobrze naładował.Dziś rano chcę odpalić i nic. Rozrusznik kręci i od czasu do czasu jakby już, już miał załapać i nic z tego. Przewody i rozdzielacz ok. Co mogło się stać tak nagle i w zasadzie bez powodu? Mk 2 GTI. Silnik 1.8 PF + gaz. Wtrysk Digifant.

Ksys
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Ksys » śr sty 11, 2006 21:46

spróbuj odpalić na gazie.w lanosie mam czasem tak że odpale,pochodzi chwilke i zgaśnie i ne moge odpalić na benzynie,dopiero przełączam na gaz,pedał w podłoge i kręce,i rusza,wtedy możesz spowrotem na benzyne spróbowac przełączyć.spróbuj,może pomoze;)

Jest: Passat B4 1.8 +lpg '94
było: MB W124 300E
golf 2 gtd JR '90
sierra 2.9 24V6 cosworth
golf 2 D JP '86
[url=http://lilypie.com][img]http://lb2f.lilypie.com/26W5p1.png[/img][/url]

tolencio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: tolencio » czw sty 12, 2006 00:37

Witaj.
Mam silnik 1,8 RP.
Miałem podobny problem. Walczyłem z nim długo i nie wiem czy go już zwalczyłem.
Jak sie okazało dopiero jak udrożniłem wydech to odpalił. Ale co jest najsmieszniejsze jak wyciołem katalzator to go w ogóle nie było. Także tak do końca nie wiem co było. Teraz auto stoi jakieś 8 dni i idę go dopiero odpalić jak sie ociepli.
Powodzenia pozdrawiam.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw sty 12, 2006 07:32

TommyHH pisze: Rozrusznik kręci i od czasu do czasu jakby już, już miał załapać i nic z tego
Mam dokładnie takie same objawy. Nie wiem jaka jest przyczyna. ale podejrzewam, że mogło zamarznąć paliwo ( a raczej woda która może w nim być). Jest zimno i w zbiorniku zbiera się woda. Wystarczy dosłownie kropelka która zamarznie i zatka jakiś przewód, silnik dostaje zbyt mało paliwka i klops

TommyHH
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: TommyHH » czw sty 12, 2006 17:55

bodzio_j pisze:Mam dokładnie takie same objawy. Nie wiem jaka jest przyczyna. ale podejrzewam, że mogło zamarznąć paliwo ( a raczej woda która może w nim być). Jest zimno i w zbiorniku zbiera się woda. Wystarczy dosłownie kropelka która zamarznie i zatka jakiś przewód, silnik dostaje zbyt mało paliwka i klops
Może? Sprawdzałem i wiem, że paliwo dochodzi. Wykręcałem świece i suszyłem. Na gazie nic a na benzynie czasem kaszlnie. Miałem jechać na regulację zapłonu, bo przy odpałaniu potrafiło buchnąć czarnym dymem to samochód dzień wcześniej zrobił taki numer. Czy zapłon mógł się sam tak rozregulować, że dostaje iskrę totalnie nie wtedy kiedy trzeba?

Craven4
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Craven4 » czw sty 12, 2006 23:22

hmm ja mialem podobny problem z moim mk 2 i poszlo o to ze mialem szczotki zjechane od alternatora i palec zjarany... sprawdz regulator napiecia moze to cos da...

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw sty 12, 2006 23:38

Craven4 pisze:hmm ja mialem podobny problem z moim mk 2 i poszlo o to ze mialem szczotki zjechane od alternatora i palec zjarany... sprawdz regulator napiecia moze to cos da
Nie bardzo. Rozrusznik kręci, aku był naładowany, usterka to albo układ zapłpnpwy albo paliwowy raczej.

Craven4
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Craven4 » pt sty 13, 2006 14:01

wiesz u mnie tez rozrusznik krecil i aku mial miesiac od daty kupna wiec.... no nie wiem tylko mowie co u mnie bylo problemem...

TommyHH
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: TommyHH » sob lut 11, 2006 09:55

Jeeeeest! Zapalił. Podaję bo się może komuś przyda. Myślałem, że paliwo zamarzło. Cuda mi przychodziły do głowy. Wymieniłem kopułkę i palec (kable nowe) i nic. Okazało się, że "zarzuciło" (tak moi koledzy to określili) mi świece. Wymieniłem wczoraj i zapalił od razu. Te stare były nie o takich parametrach, a nowe z takimi oznaczeniami były tylko trójelektrodowe(NGK) i mimo tego, że mam gaz wszystko działa na medal.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”