Obrotomierz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Obrotomierz
Mam problem z obrotomierzem. W sumie odkąd kupiłem mojego Golfa II, już nie działał. Jednak ostatnio przy zakręcie zaczął działać. I tak sobie cały dzień funkcjonował. Na drugi dzień padł, po czym znowu zaczął chodzić. Aktualnie nie działa znowu od paru dni, jednak czasami na chwilę "załapię". Co to może być, powiem szczerze, że zależy mi na tym aby działał mi obrotomierz. Macie jakieś pomysły na naprawę tej usterki? Pozdrawiam
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
możliwe ze na zakręcie ruszył się jakiś kabel czy ścieżka w liczniku. wypadało by wyjąć licznik i obejrzeć zegary, do obrotomierza idą 3 przewody +, -, i sygnał=niskie napięcie z cewki(4 w zegarach z MFA)
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
musisz wykrecic zegary i posprawdzac kostki i czy nie ma przerw na sciezkach tasmy jak koledzy pisza. a wyciaga sie bardzo szybko. odkrecasz caly przedni panel ten co sam w nim prezłączniki radio itp potem zegar na 2 wkretach wypinasz linke i wyciagasz. zreszta było na forum kilka razy powodzenia
Old volkswagen's never die...
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Podepną się. A co jeśli mi obrotomierz się trochę wiesza np. jak jest zimno a długo stał, np. po nocy ale tylko takie chłodniejszej mi przez jakiś czas się tak jakby przycina, czyli np. przyspieszam a obrotek tak skacze obrotami. Po chwili problem ustepuje.
A jeśli jesteśmy juz przy licznikach ma ktoś pomysła jak naprawic podświetlenie MFA. Nie chce mi się tego robic, ale ogólnie podświetlenie nie działa, ale zdarz się bardzo rzadko, że zadziała, przeważnie działa w zimę czy jest wilgotno, ostatnio nawet działał przez kilka dni i tak ładnie było
A jeśli jesteśmy juz przy licznikach ma ktoś pomysła jak naprawic podświetlenie MFA. Nie chce mi się tego robic, ale ogólnie podświetlenie nie działa, ale zdarz się bardzo rzadko, że zadziała, przeważnie działa w zimę czy jest wilgotno, ostatnio nawet działał przez kilka dni i tak ładnie było
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kwadrat pisze:A jeśli jesteśmy juz przy licznikach ma ktoś pomysła jak naprawic podświetlenie MFA. Nie chce mi się tego robic, ale ogólnie podświetlenie nie działa, ale zdarz się bardzo rzadko, że zadziała, przeważnie działa w zimę czy jest wilgotno, ostatnio nawet działał przez kilka dni i tak ładnie było
z tyłu licznika masz zarówke odpowiedzialna za podswietlenia zegarka takze musisz licznik wyciagnac zeby to zrobic
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
guti, dzięki, czyli wystarczy ze odepne linke (kiedys juz próbowałem i ciężko było to wyjąc) i wyjmę zegary czy trzeba zegary jeszcze rozbierac?
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jak juz zegary bedziesz mial na wierzchu, to masz takie oprawki na zarowke, przekrecasz je i wyciągasz, dwie sa na górze licznika, jedna na dole ( ta od zegarka )kwadrat pisze:guti, dzięki, czyli wystarczy ze odepne linke (kiedys juz próbowałem i ciężko było to wyjąc) i wyjmę zegary czy trzeba zegary jeszcze rozbierac?
wyciagasz, patrzysz co z zaroweczka sie dzieje , albo wymieniasz od razy na nowa i tyle
najwiecej jazdy wlasnie jest z odpięciem i podpięciem linki, ja odkad podpinałem MFA to linka mi terkocze , ale nie mam zamiaru tego na razie ruszac mineło moze 2 miesiące, a ja nadal nie nabralm ochoty
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Też się podepnę,
Zmieniałem oświetlenie w zegarach i jednocześnie rozkręciłem i wyczyściłem. Po skręceniu wszystkiego i złożeniu odpalam fajera, a tu obrotek wskazuje "0", Jak zgaszę silnik jest po niżej. Wszystko działa ale wskazuje jakby o 1000 mniej. Teraz pytanie: czy wystarczy ponownie to rozebrać i przesunąć wskazówkę, czy uszkodziłem obrotek jakoś mechanicznie? Chcę się za to zabrać i nie wiem czy warto, bo trochę to zajmuje.
Zmieniałem oświetlenie w zegarach i jednocześnie rozkręciłem i wyczyściłem. Po skręceniu wszystkiego i złożeniu odpalam fajera, a tu obrotek wskazuje "0", Jak zgaszę silnik jest po niżej. Wszystko działa ale wskazuje jakby o 1000 mniej. Teraz pytanie: czy wystarczy ponownie to rozebrać i przesunąć wskazówkę, czy uszkodziłem obrotek jakoś mechanicznie? Chcę się za to zabrać i nie wiem czy warto, bo trochę to zajmuje.
Ostatnio zmieniony śr wrz 23, 2009 09:37 przez Dedi_S, łącznie zmieniany 1 raz.
Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.