cięzko pali z rana
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
cięzko pali z rana
Witam!
ostatnio przywróciłem do życia mojego PNka. znaczy nie ja tylko mechanik... przyczyną okazała się przerwa w instalacji elektrycznej... taka wtyczka z lewej strony gaźnika i od niej idące przewody. aha i mechanik wymienił tez kopułke i palec.
wszystko wydaje się okej... ale gdy postoi i ostygnie to cięzko zapala... kręci kręci i chyba załapuje cos za 3 probą... jak załapie to tak jak by sie zalewał.. nie reaguje na gaz.... gdy wciskam pedał gazu... obroty zamiast isc w górę idą w dół aż nie zgaśnie... następnie znów odpalam i wszystko jest jak należy... od strzała i zero problemów...
gdzie szukac przyczyny?
przewody mają jakies 10K km
pozdrawiam!
ostatnio przywróciłem do życia mojego PNka. znaczy nie ja tylko mechanik... przyczyną okazała się przerwa w instalacji elektrycznej... taka wtyczka z lewej strony gaźnika i od niej idące przewody. aha i mechanik wymienił tez kopułke i palec.
wszystko wydaje się okej... ale gdy postoi i ostygnie to cięzko zapala... kręci kręci i chyba załapuje cos za 3 probą... jak załapie to tak jak by sie zalewał.. nie reaguje na gaz.... gdy wciskam pedał gazu... obroty zamiast isc w górę idą w dół aż nie zgaśnie... następnie znów odpalam i wszystko jest jak należy... od strzała i zero problemów...
gdzie szukac przyczyny?
przewody mają jakies 10K km
pozdrawiam!
Gallus, pod gaźnikiem jest gumowa podstawka, wymieniałeś ją? ona często lubi stwarzac problemy.
IV VAG Meeting Bielawa 12-13.05.2012 viewtopic.php?f=53&t=435930&start=14#p5281815
nie wymieniałem tej podstawki... bo wydaje mi sie ze jest dobra... jeździłem na niej rok czasu i zawsze odpalał od strzała nawet w zime.... a teraz z rana są cyrki... jak juz raz dobrze zapali to wszystko jest ok.... a może to miec cos wspólnego z filtrem powietrza?
bo jak zatykam dolot i dodam gazu to gaśnie mi auto.... i takie same są obiawy po pierwszym odpaleniu... tak jak by powietrza nie dostawał... jak sprawdzic ten filtr czy jest sprawny czy nie? może spróbowac z rana odpalic auto bez filtra?
pozdro!
bo jak zatykam dolot i dodam gazu to gaśnie mi auto.... i takie same są obiawy po pierwszym odpaleniu... tak jak by powietrza nie dostawał... jak sprawdzic ten filtr czy jest sprawny czy nie? może spróbowac z rana odpalic auto bez filtra?
pozdro!
jeśli auto zapala ciężko tylko rano, czyli jak temperatura silnika jest niska, to szukałbym czy czujniki temperatury są sprawne (2 sztuki na króćcu z przodu głowicy) i sprawdził podgrzewanie kolektora - elektryczne i wodne.
[ Dodano: 14-05-09, 17:46 ]
[ Dodano: 14-05-09, 17:47 ]
[ Dodano: 14-05-09, 17:46 ]
To łatwo zdiagnozować... zapal motor i ruszaj gaźnikiem na lewo i prawo... jeśli silnik zacznie zmieniać obroty to wtedy guma jest wadliwa- przepuszcza powietrze. jeśli nie to guma jest ok.MarCons pisze:pod gaźnikiem jest gumowa podstawka, wymieniałeś ją? ona często lubi stwarzac problemy.
[ Dodano: 14-05-09, 17:47 ]
odcinasz dopływ powietrza, jeden z trzech czynników powstania mieszanki paliwowej.Gallus pisze:bo jak zatykam dolot i dodam gazu to gaśnie mi auto
szczerze to nie wiem...
nie pamiętam jak to jest dokładnie, ale do podgrzewania idzie jeden przewód elektryczny pod spód kolektora pod taką blaszkę... więc znając życie napewno jakieś 12V musi na niego przyjść żeby chciało grzać... no i chyba dwa przewody wodne przechodzą gdzieś przez ta okolicę, jeśli się nie mylę...
nie pamiętam jak to jest dokładnie, ale do podgrzewania idzie jeden przewód elektryczny pod spód kolektora pod taką blaszkę... więc znając życie napewno jakieś 12V musi na niego przyjść żeby chciało grzać... no i chyba dwa przewody wodne przechodzą gdzieś przez ta okolicę, jeśli się nie mylę...