malo mocy ;/

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

malo mocy ;/

Post autor: apoc » czw maja 21, 2009 10:47

Jako ze moj temat poszedl w zapomnienie, i nikt nie zechcial mi pomoc, zakladam jeszcze raz, bo bardzo mi na tym zalezy. :chytry:

Mam kilka pytan odnosnie takiego projektu. Posiadam 1.4 (75KM) z klima.

1) Co procz silnika
2) czy mozna zalozyc klime od 1,4
3) Czy na prawde skrzynia od 1,4 jest taka sama jak do 1,6? Gosc ktory zajmuje sie regeneracja skrzyn VW mowil ze wystarczy przelozyc tylko miernik predkosci bo ten z 1,4 dodaje ok 10km na 100km predkosci.
4) I na koniec jakie by byly koszty wszystkich czesci (nie wliczajac robocizny, i elektronika/elektryka)

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » czw maja 21, 2009 10:55

ale konkretnie chodzi ci wstawic klime czy skrzynie chcesz zmienic bo nie bardzo konkretne dałes pytania...

Awatar użytkownika
apoc
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: apoc » pt maja 22, 2009 07:29

Kurcze, z samego opisu tematu widac ze chodzi mi o swap :crazy: z 1,4 na 1,6 i co do tego zadalem pytania.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt maja 22, 2009 09:05

apoc pisze:Kurcze, z samego opisu tematu widac ze chodzi mi o swap
tak, to moze jeszcze napiszesz konkretnie z jakiego typu siklnika na jaki chcesz zmieniać, czy masz juz jakiś konkretnie upatrzony silnik, bo na razie jednak bardzo niewiele wynika z twojego opisu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Ponior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Ponior » pt maja 22, 2009 09:17

Dla mnie bezsensowna przesiadka z 1.4 na 1.6. Albo sprzedaj auto i kup mocniejsze, albo jak swap to na 1.8 z uturbieniem (wiem, że koszty i roboty więcej ale efekt będzie zadowalający) :chytry:
pozdro.

viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » pt maja 22, 2009 10:37

Ponior pisze:Dla mnie bezsensowna przesiadka z 1.4 na 1.6
Dla mnie też, szczególnie w tak młodym (i pewnie całkowicie sprawnym) samochodzie. Swap można robić jak silnik pada, a jeśli zmieniać sprawny motor na inny to już robić to naprawdę z sensem. Dla 20KM sensu raczej nie widzę.
apoc pisze:temat poszedl w zapomnienie, i nikt nie zechcial mi pomoc
Tak samo było z wieloma ambitnymi planami zaturbienia silników 1,3. Skórka nie warta wyprawki.

Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
Silnik: CAXA
Kontakt:

Re: malo mocy ;/

Post autor: Jacek75 » pt maja 22, 2009 11:08

3) Czy na prawde skrzynia od 1,4 jest taka sama jak do 1,6? Gosc ktory zajmuje sie regeneracja skrzyn VW mowil ze wystarczy przelozyc tylko miernik predkosci bo ten z 1,4 dodaje ok 10km na 100km predkosci.

Bez sensu taka robota, jak już to 1.8T i po awarii silnika a jak nie to nowe auto.
Pasowałoby podać kod silnika i skrzyni, z tym czujnikiem to jakaś bzdura: to znaczy że we wszystkich 1.4 przekłamuje prędkościomierz? jaki to ma związek z silnikiem? Zakladając ze skrzynie sa identyczne oprócz czujnika? Czujnik pokazuje z jaką prędkością kręcą się koła nie ma tu nic do rzeczy silnik!

osprzęt mechaniczny to jedno a osprzęt elektryczny np.moduł sterowania silnikiem? siła hamulców? (1.4 i 1.6 mają takie same wielkości tarczy?) szkoda czasu i pieniędzy.

TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”