wężyki podciśnienia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- agnesmarcin
- Mały gagatek
wężyki podciśnienia
Miałem taką przygodę gdyż nagle auto mi strasznie przymuliło. Po pierwszych oględzinach okazało się że weżyki od podciśnienia a dokładnie te od spalin były przytopione i osmolone od spalin bardzo mocno. Moje pytanko ponieważ nigdy wcześniej nie miałem tego. Skąd to się wzieło? Czy coś może padło? Dawka paliwa była zwiększona, katalizatora nie mam a auto jezdzi normalnie. No może większą turbodziure ma bo na 5 biegu od 1100 do 1600 obr do dupy jedzie
- krzys-jeruzal
- Użytkownik
- Kontakt:
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Stanowczo za nisko nawet na 4..... nie męcz autka tak bo upalisz sprzęgło Piąty bieg i tak niskie obroty to nic innego jak "ogromne" opory jakie stawiasz swojemu motorkowiagnesmarcin pisze:No może większą turbodziure ma bo na 5 biegu od 1100 do 1600 obr do dupy jedzie
Tego za bardzo nie rozumiem... wężyki podciśnienia od spalin....agnesmarcin pisze:n"]Po pierwszych oględzinach okazało się że weżyki od podciśnienia a dokładnie te od spalin były przytopione i osmolone od spalin bardzo mocno.
- agnesmarcin
- Mały gagatek
- italiano_83
- V.I.P.
Powiem tak... nie masz w opisie oznaczenia silnika a zapewne było ich kilka w Ibizie..
Więc nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie w silniku alh do zaworu EGR idzie tylko jeden wężyk, drugi idzie od siłownika klapy gaszącej do elektrozaworu klapy gaszącej.
Jak Ci się któryś z nich stopił, to na pewno coś jest nie tak..
Więc nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie w silniku alh do zaworu EGR idzie tylko jeden wężyk, drugi idzie od siłownika klapy gaszącej do elektrozaworu klapy gaszącej.
Jak Ci się któryś z nich stopił, to na pewno coś jest nie tak..
- agnesmarcin
- Mały gagatek
- italiano_83
- V.I.P.
Skoro wężyki są przypalone od spalin wskazuje to na nieszczelność zaworu egr, prawdopodobnie coś się rozszczelniło i teraz zamiast wytwarzać podciśnienie zaciąga spaliny z egr, taka jest moja teoria Tam chyba jest jakaś membrana w EGR przynajmniej z kształtu obudowy tak wnioskuje może się uszkodziła, rozszczelniła..
Bo przypalenie wężyków z zewnątrz raczej wykluczam po przeczytaniu twojego opisu..
Radziłbym podpiąć autko pod VAG i może się uda coś "wywnioskować"
W każdym razie trzeba coś z tym na pewno zrobić.
Bo przypalenie wężyków z zewnątrz raczej wykluczam po przeczytaniu twojego opisu..
Radziłbym podpiąć autko pod VAG i może się uda coś "wywnioskować"
W każdym razie trzeba coś z tym na pewno zrobić.