Wymiana koła pasowego z tłumikiem drgań AAZ
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana koła pasowego z tłumikiem drgań AAZ
Witam
Zakupiłem koło pasowe z tłumikiem drgań poniewaz na tym mam bicie (prawdopodobnie jest to koło pasowe a nie klin bo raz bije a raz nie, kółko rozrządu jest dokręcone.) Mam silnik AAZ ze wspomaganiem kiery, i kołko od wspomagania kiery wygląda jakby bylo wprasowane na gumie w to duze kolo pasowe, a nowe kolo z tłumikiem drgań jest pojedyncze. Probowalem to rozdzielac na rozne sposoby ale sie nie udało. I teraz niewiem czy da sie dokupic samo to kolo do wspomagania, czy do auta ze wspomaganiem trzeba kupić całość te dwa koła razem.... ? bo w tym nowym kole z tlumikiem, kolo od wspom. kier. nie było by tłumione gumą.... zdjęcia dodam niedługo...
Zakupiłem koło pasowe z tłumikiem drgań poniewaz na tym mam bicie (prawdopodobnie jest to koło pasowe a nie klin bo raz bije a raz nie, kółko rozrządu jest dokręcone.) Mam silnik AAZ ze wspomaganiem kiery, i kołko od wspomagania kiery wygląda jakby bylo wprasowane na gumie w to duze kolo pasowe, a nowe kolo z tłumikiem drgań jest pojedyncze. Probowalem to rozdzielac na rozne sposoby ale sie nie udało. I teraz niewiem czy da sie dokupic samo to kolo do wspomagania, czy do auta ze wspomaganiem trzeba kupić całość te dwa koła razem.... ? bo w tym nowym kole z tlumikiem, kolo od wspom. kier. nie było by tłumione gumą.... zdjęcia dodam niedługo...
- krzysiek1aa
- Ma gadane
- Kontakt:
- krzysiek1aa
- Ma gadane
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
koła pasowe od paska wieloklinowego oraz klinowego nie sa połączone na stałe,ciezko uzyć sciągacza wiec proponuje czyms prysnac odpowiednim a pozniej z kilku stron podwazac, musi zejsc, co do drgan to najgorsze sa te na boki, w AAZ moze to swiadczyc o wybijaniu sie klina, wtedy silnik słabo zapala oraz kopci na niebiesko,szarpie przy tym strasznie.wytrzyma tak z 500 km i szlak tarfi silnik.koLo spada lub sie miele na wale, tłoki wala w zawory a korbowody trzeba łapać.....
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
podepnę sie pod temat, bo zamierzam własnie wymieniać koło pasowe. mam kilka pytań:
- ogólnie w sklepach ceny koła to od 400 do 460zł, a ja znalazłem na allegro takie zapołowe ceny
http://moto.allegro.pl/item673713060_ko ... 9_tdi.html
co o tym myslicie?
- ogólnie koło wymieniam, bo dość mocno bije, zdziera mi przy tym dość czesto pasek wieloklinowy i silnik bardziej hałasuje przy rozrządzie, przy zakupie auta (55 tyśkm temu - 1 rok) sprawdzalismy z mechanikiem to nieszczesne kolo zebate i klin i bylo ok, przez ten caly rok silnik odpala bez wiekszych wibracji, nie kopci, wiec chyba tam sie nic nie dzieje i moje bicie ma przyczyne tylko przez koło pasowe<czy dobrze myśle?
- jeśli ta cena na allegro jest podejrzana, to jakiej firmy polecacie koło i czy muszą być nowe śruby?
- ogólnie w sklepach ceny koła to od 400 do 460zł, a ja znalazłem na allegro takie zapołowe ceny
http://moto.allegro.pl/item673713060_ko ... 9_tdi.html
co o tym myslicie?
- ogólnie koło wymieniam, bo dość mocno bije, zdziera mi przy tym dość czesto pasek wieloklinowy i silnik bardziej hałasuje przy rozrządzie, przy zakupie auta (55 tyśkm temu - 1 rok) sprawdzalismy z mechanikiem to nieszczesne kolo zebate i klin i bylo ok, przez ten caly rok silnik odpala bez wiekszych wibracji, nie kopci, wiec chyba tam sie nic nie dzieje i moje bicie ma przyczyne tylko przez koło pasowe<czy dobrze myśle?
- jeśli ta cena na allegro jest podejrzana, to jakiej firmy polecacie koło i czy muszą być nowe śruby?
- dave19dave
- Nowicjusz
- Kontakt:
ja mam tez problem z tym kołem pasowym ale od początku gdy kupiłem mojego golfa III TDI 1z 6 miesięcy temu cos popiskiwało przy ruszaniu ale od razu poz zakupie wymieniłem rozrząd rolke napinacza i alternatora i pasek od alternatora mechanik powiedział ze to rolka tak popiskiwała chyba bo już nie pamiętam i od pewnego czasu przy ruszaniu znowu cos popiskuje wiec poczytałem na forum i sprawdziłem te koło pasowe i niestety te wewnętrzne ma bicie:( około 1mm a te zewnętrzne idzie równiutko pojechałem do mechanika i powiedział że to napinacz mi tak piszczy bo skacze a nie stoi nieruchomo a tym kołem nie mam się przejmowac bo niema dużego bicia nie chodzi juz mi o to piszczenie ale o te koło już bo czytałem że z tym niema żartów więc już sam nie wiem czy wymieniac czy nie
http://dave19dave.blogspot.com
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
z tego co piszesz to masz TDI, a tam nie ma problemu z klinem na wale, i dalej z biciem głównego koła. jest tam inny rodzaj zabezpieczenia - półksiężyc, który w zasadzie się nie może urwać jak w przypadku TD (AAZ, 1Y)
Toyota RAV4 II D-4D 2005
VW Golf II 1,6 TD 1V 1991
dawniej:
VW Passat B4 1,9 TDI AFN 1996
VW Golf II 1,6 D JP 1991
VW Golf III 1,6i + LPG ABU 1993
VW Golf III 1,9 TD Variant 1997
VW Golf II 1,6 TD 1V 1991
dawniej:
VW Passat B4 1,9 TDI AFN 1996
VW Golf II 1,6 D JP 1991
VW Golf III 1,6i + LPG ABU 1993
VW Golf III 1,9 TD Variant 1997
- dave19dave
- Nowicjusz
- Kontakt:
no tak jest tam pół księżyc chyba ale przeglądałem forum i znalazłem przypadek że nie urwał się klin tylko urwała się cała śruba od bicia tego koła bo z foty widac było że klin nie był wyjechany tak mi się przynajmiej wydawało że to tak było wiec tutaj pół księżyc by zbytnio nie pomógł jakby tak się stało jeszcze pół biedy jakby się okazało że do wymiany jest tylko to większe koło bo np wyjechala się ta guma co tłumi drgania gorzej jakby końcówka wału była *#cenzura#* więc już sam niewiem może zobacze co powie mi inny mechanik
http://dave19dave.blogspot.com