nagły spadek mocy podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bartos 2008
- Mały gagatek
nagły spadek mocy podczas jazdy
rozwijając temat:
podczas wyprzedzania przy prędkości 110 km nagle stracił moc i im więcej chciałem dodać gazu tym gorzej bo bardziej się mulił silnik. stało to się na prostym odcinku drogi bez żadnych dziur i dodam że się powtórzyło po raz kolejny podczas szybszej dynamicznej jazdy, ale nie zawsze!
nie wiem czym to jest spowodowane, czytałem o przepływomierzu, ale mam pytanie:
czy na vagu wyjdą jakieś błędy wskazujące dokładnie co jest przyczyna takiej usterki??
wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
podczas wyprzedzania przy prędkości 110 km nagle stracił moc i im więcej chciałem dodać gazu tym gorzej bo bardziej się mulił silnik. stało to się na prostym odcinku drogi bez żadnych dziur i dodam że się powtórzyło po raz kolejny podczas szybszej dynamicznej jazdy, ale nie zawsze!
nie wiem czym to jest spowodowane, czytałem o przepływomierzu, ale mam pytanie:
czy na vagu wyjdą jakieś błędy wskazujące dokładnie co jest przyczyna takiej usterki??
wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
[img]http://images48.fotosik.pl/34/7a8361a264f9111a.jpg[/img]
pozdrowionka
pozdrowionka
z tego co widzę, na forum jesteś nie od dziś.. więc dziwi mnie takie pytanie
temat przecież poruszany wielokrotnie: notlauf, przeładowanie, zapieczone kierownice, turbo VNT, zawór N75 - te słowa w szukajkę i wszystko się wyjaśni
temat przecież poruszany wielokrotnie: notlauf, przeładowanie, zapieczone kierownice, turbo VNT, zawór N75 - te słowa w szukajkę i wszystko się wyjaśni
zazwyczaj wychodzi.. ale konieczne logi dynamiczne - grupy 003, 008 i 011bartos 2008 pisze:czy na vagu wyjdą jakieś błędy wskazujące dokładnie co jest przyczyna takiej usterki??
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Tak - wyjdzie ci przeładowanie turbo na 99%. W goolge wpisz NOTLAUF i poczytaj. Zacinające sie VNT - prawie na bank lub przesterowanie zaworu N75. Vag i logi dynamiczne - tam zobaczysz efekt problemu. Używaj szukajki bo to było wałkowanie duuuuuuużooooo razy , do tego poczytaj FAQ - znajdziesz tam wiele odpowiedzi.
Zobacz czy nie masz wycieków oliwki przy odmie. Sprawdź przekaźnik 109. No i to by było na tyle.
Zobacz czy nie masz wycieków oliwki przy odmie. Sprawdź przekaźnik 109. No i to by było na tyle.
- JokerMK4
- Nowicjusz
- Kontakt:
Podłączcie pod VAG i analizować logi bo inaczej to będzie gdybanie
Polecam dział FAQ - temat wałkowany wiele razy
Polecam dział FAQ - temat wałkowany wiele razy
Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2009 19:43 przez JokerMK4, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka Prostych Prawd !!!
- bartos 2008
- Mały gagatek
może to śmieszne ale wiele czytałem na temat zaworu N 75, notlauf, itd. ale zasadniczo nie dotarłem do tego gdzie znajduje się nawet odma bo ta część też była poruszona w temacie.
jeszcze jedno pytanie: zapewne laiczne:
jak będęą wyglądały te logi dynamiczne grupy 003, 008 i 011 to będą same cyferki? chodzi mi o to żebym ja sam wiedział jak będzie wyglądał ten wydruk, żeby mechanik nie wcisnął mi jakiejś ciemnoty. proszę o wyrozumiałość ...
jak będęą wyglądały te logi dynamiczne grupy 003, 008 i 011 to będą same cyferki? chodzi mi o to żebym ja sam wiedział jak będzie wyglądał ten wydruk, żeby mechanik nie wcisnął mi jakiejś ciemnoty. proszę o wyrozumiałość ...
pozdrowionka
pozdrowionka
Jak zrobiclogi i jak to wygląda masz tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141462 a zdobyte wyniki wklej tu do tematu.Poza tym zrób logi grupy 011 dynamiczne tez ze zdjętym weżykiem podciśnienia z gruszki turbiny zeby byłona 100% pewne co poszło.bartos 2008 pisze:może to śmieszne ale wiele czytałem na temat zaworu N 75, notlauf, itd. ale zasadniczo nie dotarłem do tego gdzie znajduje się nawet odma bo ta część też była poruszona w temacie.
- bartos 2008
- Mały gagatek
a jeszcze się podpytam bo właśnie wyczytałem, czy przegonienie autka tak na prostej drodze i przy obrotach ok. 4000 czy łopatki turbiny mogły się zapiec? ostatnimi czasy parę razy go tak przegoniłem na 3 biegu i 4 nie wrzucałem hamowałem silnikiem ale na postoju odrazu go nie gasiłem wiem że po takiej jeździe trzeba chwilę odczekać na luzie.
i jeszcze jedno ile taki odczyt kosztuje to jest jakaś konkretna stawka czy każdy ma powiedzmy inną? nie wiem jak się na to szykować?
i jeszcze jedno ile taki odczyt kosztuje to jest jakaś konkretna stawka czy każdy ma powiedzmy inną? nie wiem jak się na to szykować?
Ostatnio zmieniony pt cze 05, 2009 21:36 przez bartos 2008, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrowionka
pozdrowionka
nie w każdym przypadku "notlaufu" podpięcie Vaga ukazuje jakiekolwiek związane z tym błędy, nawet logi dynamiczne nie wskażą co konkretnie jest uwalone ale podstawą jest sprawdzenie szczelności dolotu czyli wszystkich węży, plastikowej rury z tłumikiem oraz intercoolera na drodze turbo-kolektor ssący, potem szczelność wężyków podciśnienia a na końcu zakres ruchu sztangi turbiny.
- bartos 2008
- Mały gagatek