Klakson
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klakson
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że nie działa mi klakson. Pomyślałem przepalił się bezpiecznik. Wymieniłem bezpiecznik nr 13 na nowy 10A. Przekręciłem stacyjkę i klakson dalej nie działa. Sprawdziłem ponownie bezpiecznik i znowu spalony. Włożyłem kolejny 10A i tym razem uważnie patrzyłem na niego. Gdy przekręciłem stacyjkę bezpiecznik się natychmiastowo przepalił. Czyli gdzieś jest zwarcie.
Poradzicie gdzie szukać?
Ostatnio zauważyłem, że nie działa mi klakson. Pomyślałem przepalił się bezpiecznik. Wymieniłem bezpiecznik nr 13 na nowy 10A. Przekręciłem stacyjkę i klakson dalej nie działa. Sprawdziłem ponownie bezpiecznik i znowu spalony. Włożyłem kolejny 10A i tym razem uważnie patrzyłem na niego. Gdy przekręciłem stacyjkę bezpiecznik się natychmiastowo przepalił. Czyli gdzieś jest zwarcie.
Poradzicie gdzie szukać?
Ostatnio zmieniony pn cze 08, 2009 11:15 przez admadmadm, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Powtórz jeszcze raz próbę z wyjetą zworką (lub przekaźnikiem) od klaksonu w skrzynce bezpieczników. Łatwiej bedzie gdybać jak bedziesz wiedział czy ponownie sie przepali czy nie. pozycja 11 z pierwszego obrazka http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... asten.html
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No to zostaje Ci poszukać gdzie mógł się przetrzeć kabel i stykać do masy.dzikk pisze:Przy odpietym klaksonie tez wywala bezpiecznik
"Amerykańskie światła mijania są symetryczne, czyli świecą zgodnie z logika na wprost. Europejskie muszą mieć zarys asymetryczny. Strumień światła po prawej stronie jest odchylony w prawo, aby auta mogły oślepiać przechodniów i aby pobocze drogi było lepiej oświetlone niż jezdnia na wprost." :D
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Dobrym i tanim (odpadają koszty kolejnych bezpieczników) sposobem jest wyjęcie bezpiecznika sygnału (16 w starszej a 13 w nowszej skrzynce) i wpięcie zamiast niego lampki kontrolnej; lampka ma być wpięta między oba zaciski bezpiecznika, nie jednym do zacisku bezpiecznika a drugim do masy jak to zwykle się sprawdza... W polecanym połączeniu lampka "robi" za bezpiecznik i jednocześnie wskazuje na żywo czy nadal jest zwarcie.
Druga osoba rusza w tym czasie wiązką elektryczną do sygnału, na odcinku od okolic akumulatora poprzez pas przedni aż do samego sygnału na spód pojazdu. Zwarcie do masy robi kabelek koloru czarno-żółtego.
Druga osoba rusza w tym czasie wiązką elektryczną do sygnału, na odcinku od okolic akumulatora poprzez pas przedni aż do samego sygnału na spód pojazdu. Zwarcie do masy robi kabelek koloru czarno-żółtego.