Problem przy wymianie czujnika halla.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Pragos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem przy wymianie czujnika halla.

Post autor: Pragos » śr sty 18, 2006 21:47

Witam, kupiłem wreszcie czujnik halla i muszę go wymienic. Ale mam problem: nie mogę odkręcić 2 śrubek mocujacych go /sa tak doje.../ ze niczym nie idzie, nawet z wd. Chyba będe zmuszony zdjąć cały aparat zapłonowy, co podobno wiąże się z późniejszym ustawieniem zapłonu- mniej wiecej wiem jak i co ale w rzeczywistosci jestem zielony. Moze ktos mógłby mi cos podpowiedziec, albo moze macie jakis sposób na strasznie mocno dokrecone sruby /rozwiercac ich chyba nie bede/.
Pozdrawiam i piszcie ...

Driver wanted!!!

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » śr sty 18, 2006 22:02

Aparat masz na krótkiej płetwie . czyli ten mimośród ,napęd jest zaraz za aparatem? Jak tak to Ci podpowiem.Ja u siebie w MKII a zapewne jest podobnie robiłem tak: wyciągnij aparat a z drugiej strony masz tą płetwę a na niej nawinięta sprężynka ,pod nią jak ją zdejmiesz masz bolec który musisz wybić i wtedy wychodzi Ci ta ośka z aparatu na której koż=ńcu od strony kopółki zakładasz palec.Wtedy masz czujnik hala na widelcu i możesz swobodnie odkręcać śrubki .Składasz spowrotem od końca.Po złożeniu upewni się że nigdzie kabelki niebędą dotykać żadnych elementów wirujących bo szlak go trafi.Aha zanim zdejmiesz aparat to zapamiętaj jak stoi palec i zaznacz na łączeniu obudowy aparatu z pokrywą zaworów kreskę i potem tak ustawisz jak było przedtem i po sprawie.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MAREK 74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MAREK 74 » śr sty 18, 2006 23:53

brawo jeden o kozie drugi o wozie co ma położenie aparatu zapłonowego z pokrywą zaworów w 2E?
których śrub nie możesz odkręcić? tych pod tarczą impulsową ?
daj jakieś zdjęcie

MK1 1.8GTI MK2 GTI 16V + DIGI3.2 MK2 1.8GTI + DIGI 1.75 :)

Awatar użytkownika
bebe2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bebe2 » czw sty 19, 2006 00:00

Jak sobie dobrze zaznaczysz kreskami ustawienie aparatu tam gdzie styka sie z podstawą i ustawisz palec tak jak był to nie powinieneś mieć problemu z odpaleniem.
Coś sie może minimalnie zmienić ale powinien zapalić no a potem możesz podjechać gdzieś skontrolować kąt. Ja tak zrobiłem i było OK.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » czw sty 19, 2006 00:03

Koza ,wóz sory ale niekapuję dygresji bo ja pisze o aparacie w głowicy mocowanym na krótkim trzpieniu możana tez zaznaczyc na bloku a nie odrazu jechac po kimś.Ciekawe gdzie Ty masz w swojej 16v aparat .Najlepiej to wysmiac odrazu a nie doradzać no nie??

Awatar użytkownika
MAREK 74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MAREK 74 » czw sty 19, 2006 00:36

ale mowa tu jest o silniku 2.0 8V i twój wywód ni jak ma sie do rzeczywistości
zobaczymy co odpowie sam zainteresowany z sprawie śrub bo ja nigdy nie miałem problemów z nimi

MK1 1.8GTI MK2 GTI 16V + DIGI3.2 MK2 1.8GTI + DIGI 1.75 :)

Awatar użytkownika
Pragos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Pragos » pt sty 20, 2006 18:20

silnik 8v- wkurzyłem się podjechałem do mechanika i za symboliczne 10 zł zrobił- sprawdział dodatkowo wszystko na vagu. dzięki za pomoc, klikam ,pomógł,...
pozdrawiam

Driver wanted!!!

Awatar użytkownika
torreto4
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: torreto4 » sob sty 21, 2006 10:12

Witam!!!
A tak wogóle to za co odpowiada czujnik halla? Bo tyle rzeczy słyszałem ze już nie wiem :rolleyes:

Torreto

Awatar użytkownika
tomyart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: tomyart » sob sty 21, 2006 14:37

Zastępuje przerywacz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”