Prośba o pomoc w wyborze radia i udzielenie kilku porad
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Prośba o pomoc w wyborze radia i udzielenie kilku porad
Witam serdecznie,
W tym tygodniu miałem wątpliwą przyjemność stracić szybę i radio tak więc stanąłem przed dylematem jakie nowe radio nabyć gdyż nienawidzę jazdy w ciszy.
Zależy mi przede wszystkim na:
- porcie USB (koniecznie)
- 4 wyjściach z przedwzmacniacza RCA ( w przyszłości dojdzie wzmacniacz)
- 24 bitowy przetwornik cyfrowo/analogowy (słyszałem że warto)
- mile widziany brak pokręteł
Clarion DXZ588RUSB
Jest jednak mały problem bo za to radio trzeba dać około 800zł. :-/ Czy ktoś miał do czynienia z tym radiem i czy może się wypowiedzieć na jego temat? Czy warto dać te pieniądze za to radio? Może ma ktoś do sprzedania nie drogo
Chciałem również zapytać czy zna ktoś może radio o podobnych parametrach w niższej cenie i jest w stanie je polecić?
A teraz pytanie z innej beczki.
Czy próbował ktoś napędzić zestaw odseparowany tj 16cm woofery i tweetery na przód i tył w następujący sposób, że tweetery napędzić radiem a woofery 4 kanałowym wzmacniaczem? Pytanie głównie do osób które tak robiły lub maja ogólnie spore pojęcie w tematyce car audio, czy taki układ ma sens. Moim celem było by wykorzystanie wzmacniacza w radiu i odciążenie wzmaka którego w niedalekiej przyszłości chciałbym dołożyć? A narazie coś podobnego będzie grało tylko na radiu.
Nie mam skłonności audiofilskich lubię po prostu posłuchać muzyki, czasem głośno i w miarę czysto bez trzasków i zniekształceń. W wielu postach które przeczytałem przewija się kwestia basu. Zależy mi na basie, ale raczej skrzynkę w bagażniku wykluczam.
Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady. Mile widziane wszelkie rady i sugestie.
W tym tygodniu miałem wątpliwą przyjemność stracić szybę i radio tak więc stanąłem przed dylematem jakie nowe radio nabyć gdyż nienawidzę jazdy w ciszy.
Zależy mi przede wszystkim na:
- porcie USB (koniecznie)
- 4 wyjściach z przedwzmacniacza RCA ( w przyszłości dojdzie wzmacniacz)
- 24 bitowy przetwornik cyfrowo/analogowy (słyszałem że warto)
- mile widziany brak pokręteł
Clarion DXZ588RUSB
Jest jednak mały problem bo za to radio trzeba dać około 800zł. :-/ Czy ktoś miał do czynienia z tym radiem i czy może się wypowiedzieć na jego temat? Czy warto dać te pieniądze za to radio? Może ma ktoś do sprzedania nie drogo
Chciałem również zapytać czy zna ktoś może radio o podobnych parametrach w niższej cenie i jest w stanie je polecić?
A teraz pytanie z innej beczki.
Czy próbował ktoś napędzić zestaw odseparowany tj 16cm woofery i tweetery na przód i tył w następujący sposób, że tweetery napędzić radiem a woofery 4 kanałowym wzmacniaczem? Pytanie głównie do osób które tak robiły lub maja ogólnie spore pojęcie w tematyce car audio, czy taki układ ma sens. Moim celem było by wykorzystanie wzmacniacza w radiu i odciążenie wzmaka którego w niedalekiej przyszłości chciałbym dołożyć? A narazie coś podobnego będzie grało tylko na radiu.
Nie mam skłonności audiofilskich lubię po prostu posłuchać muzyki, czasem głośno i w miarę czysto bez trzasków i zniekształceń. W wielu postach które przeczytałem przewija się kwestia basu. Zależy mi na basie, ale raczej skrzynkę w bagażniku wykluczam.
Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i porady. Mile widziane wszelkie rady i sugestie.
Ja mam Sony CDX-GT616U http://www.sony.pl/produc...ners/cdx-gt616u , rok temu dałem za nie 950 złotych teraz pewnie kosztuje z 450 zł. Poczytaj dane techniczne tego radia i zobacz czy ci pasuje. Tylko problem w tym, że ma pokrętło.
Ostatnio zmieniony ndz cze 07, 2009 17:43 przez scun666, łącznie zmieniany 1 raz.
...
Całkiem ciekawe muszę powiedzieć. Pokrętło nie jest takim wielkim problemem chociaż denerwowało mnie np w Pioneerze którego miałem.Myślałem też nad jakimś radiem Kenwood. Jednak w tańszych modelach ciężko o więcej niż 2 kanały na wzmacniacz. Chętnie usłyszę inne jeszcze propozycje.
- Gruby_malbork
- Forum Master
- Kontakt:
Kup Alpinke, moim zdaniem ma bardzo przyzwoita jakosc dzwieku w kazdym zakresie
co do SONY moze dla cibie to nie mawiekszego znaczenia ale plus tych radi jest taki ze mozna je reperowac bez problemow z mikro czesciami, natomiast radia jak Alpina czy JVC maja własne typowe tylko dla siebi instalacje.
co do SONY moze dla cibie to nie mawiekszego znaczenia ale plus tych radi jest taki ze mozna je reperowac bez problemow z mikro czesciami, natomiast radia jak Alpina czy JVC maja własne typowe tylko dla siebi instalacje.
Ja polecam alpine CDE-9882Ri radio gra naprawde swietnie ma wyjscie na 3 wzmacniacze usb poprowadzone od tylu radia i wejscie na ipod'a tez kabel poprowadzony od tylu , 4x50moc http://allegro.pl/item652872686_alpine_ ... dg_fv.html przykladowe zdjecie z allegro i opis
Ostatnio zmieniony pt cze 12, 2009 15:28 przez Baran., łącznie zmieniany 2 razy.
A powiedz dlaczego?pastaldo pisze:24 bitowy przetwornik cyfrowo/analogowy (słyszałem że warto)
Tak to prawdadzejms_11 pisze:Sony ma ,,plastikowy" dźwięk w porównaniu do Alpine'a, Clariona, JVC, Kenwooda.
Może jakaś propozycja?Golfv6 pisze:Kup Alpinke, moim zdaniem ma bardzo przyzwoita jakosc dzwieku w kazdym zakresie
I za te instalacje większość właśnie woli Alpinki abo JVCGolfv6 pisze:o do SONY moze dla cibie to nie mawiekszego znaczenia ale plus tych radi jest taki ze mozna je reperowac bez problemow z mikro czesciami, natomiast radia jak Alpina czy JVC maja własne typowe tylko dla siebi instalacje.
[ Dodano: 12 Cze 2009 16:41 ]
ABaran12 pisze:Ja polecam alpine CD