Zimny nie chce odpalić lub ciężko odpala.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zimny nie chce odpalić lub ciężko odpala.
Mam pytanie.
Posiadam VW Polo III z 1996roku z silnikiem 1,6 8V 75KM. Oczywiście benzyna bez gazu. Mam problemy z odpaleniem silnika gdy jest zimny. A gdy po wielkich trudach zapali to podczas dodawania gazu zaczyna się dławić. Problem ten znika gdy silnik się nagrzeje. Bardzo proszę o rady co może byc tego przyczyną?? Z tego co czytałem w instrukcji obsługi to może to być uszkodzone podgrzewanie kolektora dolotowego lub uszkodzone podgrzewanie powietrza zasysanego. Jak to sprawdzić i czy naprawa jest skomplikowana i kosztowna?? Bardzo proszę o pomoc.
Posiadam VW Polo III z 1996roku z silnikiem 1,6 8V 75KM. Oczywiście benzyna bez gazu. Mam problemy z odpaleniem silnika gdy jest zimny. A gdy po wielkich trudach zapali to podczas dodawania gazu zaczyna się dławić. Problem ten znika gdy silnik się nagrzeje. Bardzo proszę o rady co może byc tego przyczyną?? Z tego co czytałem w instrukcji obsługi to może to być uszkodzone podgrzewanie kolektora dolotowego lub uszkodzone podgrzewanie powietrza zasysanego. Jak to sprawdzić i czy naprawa jest skomplikowana i kosztowna?? Bardzo proszę o pomoc.
A gdyby ze swiecami było coś nie tak lub kablami WN to bez problemu odpaliłby gdy jest ciepły?? Chciałbym dodać że gdy auto stoi w garażu (garaż pod domem) to zawsze odpala jak to się mówi na dotyk nawet gdy stoi tydzień nie odpalany to po tygodniu odpala bez problemu. A kiedyś stało na dworze w temperaturze +11 stopni i dość długo kręciłem zanim zapalił a potem podczas jazdy gdy jeszcze nie był rozgrzany podczas dodawania gazu dławił się.
Ostatnio zmieniony ndz cze 14, 2009 22:55 przez malykuh, łącznie zmieniany 1 raz.
- ziolo115
- Ma gadane
- Kontakt:
albo poprostu odepnij czujnik temp cieczy chłodzącej na próbe i zobacz czy odpali bez niego.. tak moze sie dziać w przypadku kiedy padnie ten czujnik wtedy auto albo cały czas jedzie na ssaniu i jak jest ciepłe to go zaelewa lub nie włącza ssania a co za tym idzie samochód na zimno niema odpowiedniej ilości paliwa i tezz nie bedzie chiał odpalac albo bedzie sie dławił.
- ziolo115
- Ma gadane
- Kontakt:
wg mnie to nie ma powiązania z czujnikiem skoro piszesz ze drugie odpalenie jest bezproblemowe juz po kilku sekundach od piwerwszego udanego rozruchu. auto po odpięciu czujnika powinno odpalic ale będzie miało nieco podwyzszone obroty.Gallus pisze:a jak sie odepnie ten czujnik to powinien odpalic? czy nie? bo jak to zdjagnozowac czy czujnik sprawny czy nie?
bo mam podobny problem w moim 1.6PN
jak juz zapali raz to potem juz od strzała... i nie ważne czy pochodzi 4s czy 2min po pierwszym odpalenie... za drugim razem zawsze odpali.
Narazie nie sprawdzałem czujnika temperatury, ale zauważyłem także że mam popękany i bardzo mocno zdeformowany gumowy wąż podciśnieniowy wychodzący z obudowy filtra powietrza. Tylko nie wiem dokąd on prowadzi bo szczerze mówiąc jestem dość zielony w tych sprawach. Czy w tym może tkwić przyczyna preblemu z odpaleniem zimnego silnika.
Na zdjęciu białą strzałką jest zaznaczony ten wąż.
Na zdjęciu białą strzałką jest zaznaczony ten wąż.
Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2009 16:59 przez malykuh, łącznie zmieniany 2 razy.
- ziolo115
- Ma gadane
- Kontakt:
jest to prawdopodobnie wąz od odmy biegnący od separatora oleju do oudowy filtra ale na 100% nie dam głowy ze to on. z zasady jesli piszesz ze jest popękany i dziurawy to nalezy go wymienic bo nie tak fabryka wypuściła auto do uzytku więc wymienić i wtedy przekonać sie czy on był problemem. nawet jesli nie on jest przyczyną problemów z odpaleniem auta to i tak powinien zostac wymieniony.
Waż wymieniłem ale to nie to było problemem. Okazało się też że zimno też nie miało na to wpływu tylko wilgoć. Otóż cewka zapłonowa miała przebicia i w te dni w które miałem problem z odpaleniem akurat padał deszcz i była duża wilgotność powietrza. Cewkę wymieniłem i po problemie
Ostatnio zmieniony pn lis 02, 2009 20:47 przez malykuh, łącznie zmieniany 1 raz.