1.6 PN(?) - gdzie umieszczony jest komputer?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.6 PN(?) - gdzie umieszczony jest komputer?
Witam,
Posiadam golfa mk2 z silnikiem 1.6 prawdopodobnie PN. Gdzie w nim umieszczony jest komputer?
mam gaźnik pierburg 2e i podejrzewam, że jest to ta wersja elektroniczna (automatyczne ssanie, jakieś przewody doprowadzone do gaźnika) a jaśli się nie myle to na pewno musi być sterowany z jakiegoś komputera.
Zaglądałem w miajsce na podszybiu ale jest tam tylko pusta ramka, dziwne dla mnie, ponieważ tam się go spodziewałem.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Posiadam golfa mk2 z silnikiem 1.6 prawdopodobnie PN. Gdzie w nim umieszczony jest komputer?
mam gaźnik pierburg 2e i podejrzewam, że jest to ta wersja elektroniczna (automatyczne ssanie, jakieś przewody doprowadzone do gaźnika) a jaśli się nie myle to na pewno musi być sterowany z jakiegoś komputera.
Zaglądałem w miajsce na podszybiu ale jest tam tylko pusta ramka, dziwne dla mnie, ponieważ tam się go spodziewałem.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
daj fotki albo wyszukaj googlami gaźników Pierburg 2E2 i 2EE. Pewnie masz zwykły 2E2, on niema żadnego sterownika (oprócz wersji z silnika 1. a kable to plus po zapłonie i masa nic poza tym.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
niemasz racji... Jeśli to silnik PN to sterownik musi być pod szybą tak jak na zdjęciu powyżej... jeśli nie ma to na pewno nie PN i nie gaźnik 2EE.To_mas pisze:Komputera może nie być.
Może być za to mały sterownik, w skrzynce z bezpiecznikami.
Takie sterowniki wyglądają jak zwykłe przekaźniki.
a jeżeli jest oznaczenie na silniku PN ,a gaźnik jest inny niz 2EE to możliwe jest że ktoś wcześniej zrobił modyfikację na zwykły gaźnik.
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 11:56 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie spotkałem się z takimi sterownikami. SSanie zwykle jest podciśnieniowe, lub zależne od temperatury. Jeśli znajduje się w skrzynce z bezpiecznikami to jest to przekaźnik, który może zasilać gaźnik lub odpowiadać za któreś zawory lub dysze w gaźniku. Nie sterować gaźnikiem...chmurapawel pisze:ale jeżeli kompa nie ma to może być zwykły mały sterownik który reguluje np ssanie.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Mylisz pojęcia, sterownik biegu jałowego to np. silnik krokowy sterowany przez ECU przy mono lub wielopunkcie. W twoim przypadku może istnieć w układzie przekaźnik czasowy wspomagający rozruch nagrzanego k-jetronika. To żaden sterownik. K-Jetronic jest wtryskiem czysto mechanicznym jeśli chodzi o sterowanie. Nie wprowadzaj zamieszania.chmurapawel pisze:Czyli sterowniki nie istnieją?
A ja posiadam w swoim samochodziku sterownik biegu jałowego.
Wygląda jak przekażnik, a mimo to przekażnikiem nie jest
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 12:28 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
W niektórych wersjach silnikowych rzeczywiście w skrzynce przekaźników był przekaźnik od sterowania obrotami, ale nie w 1.6. W żadnym silniku 1.6 w golfie mkII nie bylo jakiegokolwiek sterownika silnika montowanego w panelu, lub obok panelu z bezpiecznikami. W silniku PN jedyny przkekaźnik, ktory ma coś wsolnego z silnikiem, to przekaźnik podgrzewania kolektora dolotowego.
Inne wersje niż PN silników 1.6 można odróżnić na pierwszy rzut oka po okragłym, zielonym baniaczku zawieszonym na przegrodzie, koło gaźnika - tylko PN nie miał tego baniaczka, reszta go miała.
Inne wersje niż PN silników 1.6 można odróżnić na pierwszy rzut oka po okragłym, zielonym baniaczku zawieszonym na przegrodzie, koło gaźnika - tylko PN nie miał tego baniaczka, reszta go miała.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja opisuje swój przypadek, bo kolega twierdzi że nie istnieje cos takiego jak sterownik biegu jałowego
A ja mam wtrysk K-jetronic nie KE-jetronik.
A ja mam wtrysk K-jetronic nie KE-jetronik.
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 12:42 przez chmurapawel, łącznie zmieniany 1 raz.