AHU vs. ALE vs. 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
AHU vs. ALE vs. 1Z
Czy ktoś mi morze powiedzieć który z tych silników jest lepszych, albo jakieś opinie o nich?
Dziękuje.
Dziękuje.
-
- Nowicjusz
Ja mam ALE - jedyną różnicą jaką znalazłem jest informacja że jest inna turbina.
Natomiast sam silnik jest świetny. Mam przejechane 320 KKM, (przebieg pewny), oczywiście był po drodze notlauf, teraz mam wszystkie świece do wymiany ale pali od strzału.
Zużycie paliwa latem na zbiorniku w granicach 4,5 litra (70% poza miastem), zimą 5-5,2 (50 % poza miastem)
Osiągi - maksymalnie miałem prawie 200 (ale GPS pokazał 189 ), turbina włączą się przy 2,4 tys obrotów. Silnik bierze normalnie ,8 litra oleju na 10 KKM - przejechałem 43 tysiace w 20 miecięcy. Auto 3-drzwiowe
Pozdrawiam
Natomiast sam silnik jest świetny. Mam przejechane 320 KKM, (przebieg pewny), oczywiście był po drodze notlauf, teraz mam wszystkie świece do wymiany ale pali od strzału.
Zużycie paliwa latem na zbiorniku w granicach 4,5 litra (70% poza miastem), zimą 5-5,2 (50 % poza miastem)
Osiągi - maksymalnie miałem prawie 200 (ale GPS pokazał 189 ), turbina włączą się przy 2,4 tys obrotów. Silnik bierze normalnie ,8 litra oleju na 10 KKM - przejechałem 43 tysiace w 20 miecięcy. Auto 3-drzwiowe
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 09:52 przez ŁukaszBed, łącznie zmieniany 2 razy.
ŁukaszB
Ubezpieczenia, emerytury, inwestycje
- bradley
- Forum Master
Czy to jest dobrze napisane?ŁukaszBed pisze:Silnik bierze normalnie ,8 litra oleju na 10 KKM
8 litrow oleju silnikowego na 10 tysiecy kilometrow?
Chyba, ze tam mialo byc 0,8
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 10:20 przez bradley, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
-
- Nowicjusz
nie rozumiem - przecież jak byk stoi przecinek przed 8 - (taki nawyk z excela) - oczywiście 0,8
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 10:34 przez ŁukaszBed, łącznie zmieniany 1 raz.
ŁukaszB
Ja znalazlem jeszcze jedna roznice w ALE...
kolektor dolotowy jest taki sam jak w AFNie wg ETKI a wiec i EGR sie rozni od tego z 1Z i AHU... ALE ma tez pare innych elementow wspolnych z AFN...
PS ostatnio ogladalem golfa z silnikiem ALE do sprzedazy i nie moge do dzis na sama mysl powstrzymac sie od komentarza magika co go chcial sprzedac... ("a Pan tez ma ALE i ma Pan taki sam super zawor, ktory powoduje ze turbo dziala juz od samego poczatku nie od 2000obr/min" tak powiedzial Pan wskazujac na zawor EGR... Ale chyba mysli, ze kazdy kupujacy to idiota)
Dominik
kolektor dolotowy jest taki sam jak w AFNie wg ETKI a wiec i EGR sie rozni od tego z 1Z i AHU... ALE ma tez pare innych elementow wspolnych z AFN...
PS ostatnio ogladalem golfa z silnikiem ALE do sprzedazy i nie moge do dzis na sama mysl powstrzymac sie od komentarza magika co go chcial sprzedac... ("a Pan tez ma ALE i ma Pan taki sam super zawor, ktory powoduje ze turbo dziala juz od samego poczatku nie od 2000obr/min" tak powiedzial Pan wskazujac na zawor EGR... Ale chyba mysli, ze kazdy kupujacy to idiota)
Dominik
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 11:36 przez DrDomino, łącznie zmieniany 1 raz.
a to autko:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113473
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113473
hahahaha....DrDomino pisze:"a Pan tez ma ALE i ma Pan taki sam super zawor, ktory powoduje ze turbo dziala juz od samego poczatku nie od 2000obr/min" tak powiedzial Pan wskazujac na zawor EGR... Ale chyba mysli, ze kazdy kupujacy to idiota
a powiedziales mu, ze lepiej jak sa 2 takie zawory bo wtedy turbina ma wiekszego kopa?
hahahah...
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Robertuss pisze:hahahaha....DrDomino pisze:"a Pan tez ma ALE i ma Pan taki sam super zawor, ktory powoduje ze turbo dziala juz od samego poczatku nie od 2000obr/min" tak powiedzial Pan wskazujac na zawor EGR... Ale chyba mysli, ze kazdy kupujacy to idiota
a powiedziales mu, ze lepiej jak sa 2 takie zawory bo wtedy turbina ma wiekszego kopa?
hahahah...
podzielam opinię kolegi!
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 12:11 przez 21Golfista21, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
lekki odkop zrobię.
mam silnik ALE, czy w nim jest turbo VNT czy takie jak w 1Z?
Oraz może podpowiedź po czym to poznać ?
mam silnik ALE, czy w nim jest turbo VNT czy takie jak w 1Z?
Oraz może podpowiedź po czym to poznać ?
Ostatnio zmieniony czw lip 30, 2009 10:26 przez RyKa, łącznie zmieniany 1 raz.