pomocy brak iskry

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

cinek11
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: cinek11 » wt cze 16, 2009 10:25

No właśnie byłem już wszędzie i nikt nie ma:( dlatego pytań na forum

[ Dodano: 16 Cze 2009 10:29 ]
A wogóle to chce teraz pożyczyć bo już naprawdę wydałem na te części i mechaników prawie 800zł i teraz tylko pożycze i jeśli to to to odkupie ewentualnie lub kubie nowy w serwisie a ten zamienik oddam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 16, 2009 11:28

cinek11, czujnik czujnikiem, wiadomo bez sprawnego iskry nie bedzie a fakt jej pojawienia się 1x po zapłonie przemawia za jego uszkodzeniem. Ale jednak co z tą cewką, przecież wystarczy podmienić na próbe dla sprawdzenia od jakiegokolwiek golfa. Nie masz żadnej dziwnej cewki bo golfy III benzynowe 4-cylindrowe maja takie same.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt cze 16, 2009 11:41

cinek11, a masz instalacje LPG?? jeśli masz jakiś sterownik typu STAG2W albo coś w podobie, to można określić czy działa czujnik położenia wału albo hall jak kto woli.

[ Dodano: 16-06-09, 11:43 ]
a przekaźnik 32 chyba nie jest od iskry tylko to przekaźnik który steruje sterownikiem silnika.

[ Dodano: 16-06-09, 12:22 ]
kolego przeczytaj ten post... może będzie podobna przyczyna:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246463

vwlifestyle.pl
Obrazek

cinek11
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: cinek11 » wt cze 16, 2009 12:34

cewki juz podmienialem aparat zaplonowy kupilem wymienialem pszystkie przekazniki sa nowe instalacja sprawdzona gaz mam zostal czujnik polozenia walu i na koncu komputer ale chce sie upewnic ze czujnik jest uszkodzony za nim kupie komputer nie chce ladowac w to auto tyle kasy dlatego teraz sprawdze i ewentualnie bede wymienial z tego co wiem to komputer tez nie nalezy do tanich rzeczy chce sprawdzic czujnik walu i dlatego prosze was o pomoc czy ktorz owy mi uzyczy dziekuje

[ Dodano: 16 Cze 2009 12:38 ]
kolego przeczytaj ten post... może będzie podobna przyczyna:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246463[/quote]

sprawdze jeszcze to dzieki za pomysł

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt cze 16, 2009 14:46

jeśli masz instalacje lpg taką w której istnieje możliwość przełączenia auta na rozruch na gazie... Jeśli masz taka możliwość, to zrób tak aby próbować uruchomić auto na gazie. Wygląda to mniej więcej tak że jak masz włączony zapłon i zaświeci sie na moment zielona kontrolka i "puści przez chwilę" gaz. i zapali się z powrotem czerwona. Jeśli będziesz kręcił rozrusznikiem i obracał wałem, a centralka od gazu będzie w tym czasie podawać gaz (zmieni się lampka na zielony) to znaczy że czujnik położenia wału, lub hallotron funkcjonuje... a tym samym będziesz wiedział że sterownik silnika podaje impuls na cewkę zapłonową... więc wykluczysz sterownik silnika.
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2009 14:48 przez -=ren=-, łącznie zmieniany 1 raz.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » wt cze 16, 2009 16:03

stary ja jestem z bytomia mam zaplon z golfa 1.8 hall jest taki sam.. rozni sie tylko wilkoscia zebatki i mam tez rozebrany z 2e tylko ze hall jest uszkodzony w nim ( czasami dziala czasami nie) moge ci pomoc bo wiem jak to dawac kase za nic.

[ Dodano: 16 Cze 2009 16:24 ]
masz tu foto slinika 2e 92r na czerwono Ci zaznaczylem czujnik halla bo z tego co gadalismy to ty nie masz silnika 2e w twoim golfie Obrazek

cinek11
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: cinek11 » śr cze 17, 2009 13:01

no spoko a ja potrzbyje czujnika polozenia walu ktory znajduje sie pod filtrem olejowym tak owy orginal jest mi potrzebny

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr cze 17, 2009 16:27

cinek11 pisze:ja potrzbyje czujnika polozenia walu ktory znajduje sie pod filtrem olejowym
to ja juz się zgubiłem... czujnik położenia wału to w VWejach był zawsze w aparacie zapłonowym. A to co kolega tu podpisuje to chyba czujnik spalania stukowego...

niech ktoś mnie ewentualnie wyprowadzi z błędu.

czy kolega cinek11, napisał jaki ma silnik??

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » śr cze 17, 2009 17:13

moze na tym warsztacie im sie poje.... i ci co innego wymieniaja a nie czujnik halla... dodaj foto twojego silnika tak jak gadalismy przez fon. albo masz jakiss inny silnik wsadzony w twojego golfa albo to mechaniki sa cioty w elektronice sam. bo innych juz opcji nie ma.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr cze 17, 2009 17:42

FIRERS pisze:moze na tym warsztacie im sie poje.... i ci co innego wymieniaja a nie czujnik halla...
no właśnie bo coś tu jest nie spójne...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr cze 17, 2009 20:20

Koledzy nie czytacie tematu dokładnie. Autor tematu już ze dwa razy podkreślił że chodzi mu o czujnik położenia wału krobowego, a wy uczepiliście się czujnika halla w aparacie zapłonowym. On ma silnik 2.0 AGG chyba na wtrysku SIMOS i ma takowy czujnik, którego w starszym 2E niet.
-=ren=- pisze:czujnik położenia wału to w VWejach był zawsze w aparacie zapłonowym.
nie wału kolego tylko inaczej jest to czujnik położenia wałka krzywkowego (w 1,4 np) lub pośredniego, czyli popularny czujnik halla. Nie o to chodzi autorowi tematu
Ostatnio zmieniony śr cze 17, 2009 20:23 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr cze 17, 2009 20:24

OK być może masz rację... ale w starszych 2E jak napisałeś położenie wału korbowego jest ustalane na podstawie tego właśnie czujnika przy aparacie zapłonowym czyż nie?

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr cze 17, 2009 20:30

to tak, we wszystkich ktore nie mają czujnika położenia wału, czykli 2E, ABS, ABD, ABU itd, wszystkie starsze generalnie nie mają czujnika położenia wału, ale silnik AGG autora tematu ma więc nie ma się o co sprzeczać bo to jego temat.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr cze 17, 2009 20:34

Paweł Marek pisze:ale silnik AGG autora tematu ma więc nie ma się o co sprzeczać bo to jego temat

nie sprzeczam się ale poszerzam swoja wiedzę... w takim razie dla CiebiePaweł Marek, wielkie :kufel:

vwlifestyle.pl
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”