Problem z kontrolką oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z kontrolką oleju
Witam,dzisiaj zdarzyło mi się że podczas jazdy włączył mi się kontrolka od oleju z charakterystycznym brzękiem,zatrzymałem auto sprawdziłem poziom oleju i wszystko było dobrze,odpaliłem go ponowne wszystkie kontrolki zgasły i po przejechaniu ok 300m znowu to samo,Auto na razie stoi w garazu czy miał ktoś taki problem mój silnik to 1.6 SR AKL proszę o pomoc w tej sprawie.
Bądź jak Gołąb SRAJ NA WSZYSTKO NocneMarySquad
MeSiN, wyjmij ten kaputrek gumowy z filtra i wsadz go ponownie na czujnik..
ale nie wiem czy to cokolwiek pomoze..byc moze warto zmienic juz olej i filtr na MANN`a , byle nie filtron ( nie mowie ze to zlo, ale glownie na filtronie miga kontrolka) a olej jaki masz? no chyba ze panweki zuzyte na wale.. to zaczyna sie od mrugania, a konczy na brzeczeniu i zatarciu silnika..
ale nie wiem czy to cokolwiek pomoze..byc moze warto zmienic juz olej i filtr na MANN`a , byle nie filtron ( nie mowie ze to zlo, ale glownie na filtronie miga kontrolka) a olej jaki masz? no chyba ze panweki zuzyte na wale.. to zaczyna sie od mrugania, a konczy na brzeczeniu i zatarciu silnika..
Podejrzewam ze jak go zagrzejesz to znowu sie zapali kontrolka i brzęczek mam to samo... Najpierw jedz do mechanika niech ci zmnierzy cisnienie oleju manometrem, powinno byc przynajmniej ummnie 2 bary na wolnych obrotach. Jak będziesz miał ciśnienie ok to dopiero baw się cujniekami. Ja tak jezdze juz mieciąc bo nitk nie wie co jest. Robiłem już chyba wszystko. Najwazniejsze sprawdz ciśnienie żeby nie zarżnąc silnika.
olej wymieniałem specjalnie tydzień temu Mobil 10W40 i filtr sędziszów..... czytałem ze to mógł byc filtr przyczyna... ale niestety...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246305
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246305
Ostatnio zmieniony sob cze 20, 2009 19:42 przez zgorzel, łącznie zmieniany 1 raz.
pompa oleju... chociaż mało prawdopodobne. najgorszy scenariusz to luz na panewkach ! mało kto wie ale jeżeli jest luz na panewce wtedy będzie świecić kontrolka oleju (mały luz świeci się po dłuższym dystansie w miarę powiększania luzu będzie się zapalać wcześniej) jak sprawdzić czy na pewno panewki? jeżeli nie czujnik i nie pompa oleju to tylko ta opcja pozostanie.