PODSUMOWANIE
silnik już siedzi w aucie więc napisze co trzeba zrobić żeby go upchnąć
1. łapy
prawa pasuje lewa nie pasuje i nie bardzo jest ją jak przerobić więc szukałem i ja dałem od passata 1.8 i pasuje idealnie, przednia łapa też nie pasuje ale da się ją przerobić i tak zrobiłem, rozwiercić i przegwintować otwory na te śruby co są przy rozruszniku w mk4 tylko że trzeba je dać dłuższe, mocowanie łapy do poduszki trzeba przespawać jakieś 1,5 cm w lewo (patrząc stojąc przed autem) później wrzucę zdjęcia to sami zobaczycie
2. przeniesienie napędu
ja przekładałem silnik razem ze skrzynią więc piszę jak ja to zrobiłem
półosie dałem od vento VR6 tak samo przeguby zewnętrzne, przeguby wewnętrzne od mk4 czyli 108 mm na 33 rowki co wchodzi w nie półoś
niestety taki zestaw wymaga zmiany wahaczy na te z vr6 oraz zwrotnic z vr6 i tak też zrobiłem
przerobienia wymaga też pedał sprzęgła ja założyłem ten z mk4 co wymaga cięcia blachy i robienia nowych mocowań
drążek zmiany biegów też zmieniłem na ten z mk4 bo musi być na linkach
3. chłodzenie
chłodnica od 1.8 mk2 odpada jest za mała silnik by się przegrzewał ja po konsultacji z kilkoma mechanikami dałem chłodnice z mk2 GTD największa jaka wchodzi w seryjne zaczepy w mk2
co do zbiorniczka to albo zostawiacie ten co macie i dajecie dłuższe przewody albo montujecie ten z mk4 jak w oryginale ja tak zrobiłem tylko trzeba poprowadzić jeszcze jeden dodatkowy wężyk do chłodnicy ale to jak wrzucę zdjęcia to zobaczycie
4. hamulce
przód zwrotnice i zaciski od vr6 280mm
tył też vr6 tyle że passat B3
5. Dolot
tu jest mały problem bo miejsca niema dużo ale nie jest to nie wykonalne
trzeba przesunąć chłodnice bliżej silnika i ją skręcić lub sprostować w zależności jaki intercooler będziecie zakładać... ale tak czy siak trzeba spawać
TYLE TRZEBA ZROBIĆ ŻEBY UPCHNĄĆ 1.8 T DO MK2 WRZUCĘ POTEM ZDJĘCIA TO WIELE SIĘ TEŻ WYJAŚNI...
[ Dodano: 13 Lip 2009 10:28 ]
zdjęcia wrzucone to tyle na razie, teraz walczę z elektryką i dolotem powietrza... mam nadzieje że mi się uda to wszystko ogarnąć do końca....bo z elektryką jest galanty bajzer
[ Dodano: 18 Lip 2009 15:19 ]
i ważna rzecz o której musicie pamiętać jak będziecie robić taki swap żeby był odłączony Immobilizer bo inaczej to będziecie mieli problem tak jak ja mam teraz, że auto stoi silnik włożony wiązka podpięta wszystko trybi ale odpalić go nie można bo jest Immobilizer