Co zrobic zeby uzyskac ladny basowy dzwiek z silnika TDI,TD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
da sie ale nie z fabryczną turbiną tylko trzeba jakąś większą załorzyć i nie typu VNT tylko WGsagon pisze:A tak poważnie,to w tdi się tak nie da,bo turbinka działa jak tłumik.
ja mam Garrett T3 i tylny tłumik komorowy i daje radę jak wdać na filmikach w moim temacie choć nie długo wytnę tłumiki i zapodam większą średnicę rurki przed ostatnim tłumikiem i pozbawię go wszelkich przegród
ale wiemy tylko że kolega ma TDI a nie napisał jakiesagon pisze:To chyba kolega zrezygnuje z takiego efektu.Zmiana turbiny,sterowania,żeby trochę basu usłyszećarwam pisze:da sie ale nie z fabryczną turbiną tylko trzeba jakąś większą załorzyć i nie typu VNT tylko WG
jeśli coś pokroju 1Z lub AGR to masz turbo na WG i wtedy wystarczy tylko przełożyć turbo z kolektorem i pierwszym odcinkiem układu wydechowego i jest po problemie
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
mam silnik 1.9 TDI atd z turbo gt22v przelotowy wydech dp3" na dwóch tłumikach, dzwiek jest taki specyficzny ni to bas ni to buczenie, mnie osobiscie sie podoba doradzał bym przelot oraz dogadanie sie co do wykonawcy tego układu
ET 13.716 dieslem <= Audi A3 ATD@BigT + metanol by MR Motors <= SPRZEDAM!!! & Mitsubishi Lancer Evolution X - Stage 3
www.kif.pl www.forum.kif.pl Oficjalny Portal i Forum dyskusyjne Magazynu KiF
www.kif.pl www.forum.kif.pl Oficjalny Portal i Forum dyskusyjne Magazynu KiF
- Łukasz_Mk2
- Mały gagatek
- Kontakt:
Generalnie się da. U mnie całkowity przelot na 2.5 cala. Na filmie chodzi jak robur ale w realu jest całkiem przyjemny dzwięk(jak komu sie podoba). Jeszze fajny jest myk jak sie depcze od 1000rpm(tylko nie piszcze ze PSJ) i puszcza przy 1700rpm i słychać jak bym miał zawór upustowy.
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Ostatnio zmieniony śr sty 19, 2011 19:08 przez Łukasz_Mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
"VW nie dla Idiotów"
[b]AFN Quattro Ruulez:-)[/b]
[url=http://imageshack.us][img]http://img148.imageshack.us/img148/2230mk2qu9nv2.jpg[/img][/url]
[b]AFN Quattro Ruulez:-)[/b]
[url=http://imageshack.us][img]http://img148.imageshack.us/img148/2230mk2qu9nv2.jpg[/img][/url]
czy jak się wytnie środkowy tłumik autko przejdzie przegląd?
- BENITO
- Forum Master
- Kontakt:
Nie wiem jak wygląda puszka filtra powietrza w TDI od środka, ale w TD jest na wlocie taka trąbka, którą można wytargać puszki bez żadnych strat, silnik wtedy jest nieco głośniejszy i mruczy bardziej basowo. Jest jeszcze jedna zaleta, auto lepiej się zbiera na wyższych obrotach.
Powrót do korzeni, GTD to jest to.
- morfeusz86r
- Forum Master
u mnie mam seryjne tłumiki bez kata, przy ostatnim tłumiku tam gdzie rura wchodzi w rure wdała sie ruda tak że zjada wewnętrzną rure ostatniego tłumika po zewnętrz, rura środkowa ma teraz sporo luzu, przy pełnym bucie tak od 3 tyś część spalin nie idzie na ostatni tłumik tylko ucieka bokiem przez tą luke. fajny świst wtedy idzie
Tak to brzmiało u mnie. Wszystkie tłumiki wycięte, rura wydechowa prościutka kończąca sie zaraz za tylną belką, efekt poniżej:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Polecam wywalenie trabki tak jak napisał wcześniej BENITO,
10mm+1,3bara=1VSTD :-)