Jak podniesc moc w JP?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MaSa_Golf
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak podniesc moc w JP?
Chcialbym troche podniesc moc swojego golfika.
Nie chce sie ladowac w wymiane silnika ani dokladanie turbiny tylko chcialbym wiedziec co mozna zrobic zeby chociaz troche zwiekszyc moc bo ostatnio mnie kumpel Tico objechal i chcialbym mu sie odegrac.
Chodzi mi o to czy da sie cos podkrecic, wyregulowac itp itd zeby troche lepiej sie zbieral, mam silniczek JP, i skrzynke V biegowa
Nie chce sie ladowac w wymiane silnika ani dokladanie turbiny tylko chcialbym wiedziec co mozna zrobic zeby chociaz troche zwiekszyc moc bo ostatnio mnie kumpel Tico objechal i chcialbym mu sie odegrac.
Chodzi mi o to czy da sie cos podkrecic, wyregulowac itp itd zeby troche lepiej sie zbieral, mam silniczek JP, i skrzynke V biegowa
Ostatnio zmieniony czw kwie 26, 2007 20:55 przez MaSa_Golf, łącznie zmieniany 1 raz.
W dieslu podstawa to doladowanie nic wielkiego nie zrobisz chociasz zwiekszysz dawke paliwa to tez nic ci nie da ani cisnienie na wtryskach napewno troche lepiej by Ci sie zbieral na 4 biegowej skrzyni ale nic nie poradzisz tak to juz jest ze zwyklym dieslem wstaw sobie silnik SB tak jak ja planuje i cos mozna z tego zrobic. Pozdr
masz obrotomierz??
jezeli nie to trudno ale gdyby byl moze wiedzac do ilu go krecic zeby dobrze szedl i takie tico niema prawa nawet pierdnac przy tym silniku
4tys obrotow i zmiana biegow spada na 3tys i gaz w podloge do 4tys i znowu zmiana
najlepiej ciagnie wtedy
a jezeli juz chcesz cos podkrecic to zacznij od ukl wydechowego
poszukaj kolektora wydechowego gdzie wychodza dwie rury i te dwie rury ida do pierwszego tlumika i dalej uklad od TD lub caly pod oryginalny kolektor 1.6D uklad od TD bedzie konieczna mala przerobka ale z palnikiem sprawa zalatwiona
dawka paliwa podkrecona
dobry dolot nie ten szmaciany co w rekach peka tylko rura stalowa/kwasowka/nierdzewka obojetnie co aby mialo 52-55mm srednicy zostawiasz tylko koniec ktory wchodzi w blotnik i jazda lub stozek na koncu poczujesz roznice
ja tak wlasnie mam i passat b35i 1.6TD 80PS dostaje od 1.6D o zderzak ale dostaje
(silnik w passacie w bdb stanie)
4biegowa skrzynia nienadaje sie do niczego
no i dobry olej do silnika to podstawa zeby mial dobre smarowanie
zreszta "kto niesmaruje ten nie jedzie"
wiec jaki masz olej Lotos??
to zlej to i podlej sobie kwiatki na balkonie*
*-opcja dotyczy "jezeli masz LOTOSA"
jezeli nie to trudno ale gdyby byl moze wiedzac do ilu go krecic zeby dobrze szedl i takie tico niema prawa nawet pierdnac przy tym silniku
4tys obrotow i zmiana biegow spada na 3tys i gaz w podloge do 4tys i znowu zmiana
najlepiej ciagnie wtedy
a jezeli juz chcesz cos podkrecic to zacznij od ukl wydechowego
poszukaj kolektora wydechowego gdzie wychodza dwie rury i te dwie rury ida do pierwszego tlumika i dalej uklad od TD lub caly pod oryginalny kolektor 1.6D uklad od TD bedzie konieczna mala przerobka ale z palnikiem sprawa zalatwiona
dawka paliwa podkrecona
dobry dolot nie ten szmaciany co w rekach peka tylko rura stalowa/kwasowka/nierdzewka obojetnie co aby mialo 52-55mm srednicy zostawiasz tylko koniec ktory wchodzi w blotnik i jazda lub stozek na koncu poczujesz roznice
ja tak wlasnie mam i passat b35i 1.6TD 80PS dostaje od 1.6D o zderzak ale dostaje
(silnik w passacie w bdb stanie)
4biegowa skrzynia nienadaje sie do niczego
no i dobry olej do silnika to podstawa zeby mial dobre smarowanie
zreszta "kto niesmaruje ten nie jedzie"
wiec jaki masz olej Lotos??
to zlej to i podlej sobie kwiatki na balkonie*
*-opcja dotyczy "jezeli masz LOTOSA"
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
można podnieść moc tego dieselka przez kilka modyfikacji w pompie, ale musisz sie liczyć z tym, że będzie palił więcej i zostawiał czarną chmurkę z tyłu. można dorównać do osiągów seryjnego td
[ Dodano: Wto Sty 24, 2006 10:58 am ]
modyfikacje kolektora dolotowego i wydechowego tak jak Krzylu, napisał jak najbardziej przynoszą efekty
polecam strone http://vwdiesel.net
jeśli podłączysz obrotomierz to bedziesz mógł zrobić "governor mod", poza tym zwiekszyc dawke, cisnienie i czas wtrysku, wydech od td, przerobka kolektorów i da się podnieść odczuwalnie moc w zwykłym dieselku (tak jak napisałem, bedzie nieco dymił i troche więcej palił, to nie turbo
wszystkie odpowiedzi dostaniesz na tej stronie którą podałem: http://vwdiesel.net
[ Dodano: Wto Sty 24, 2006 10:58 am ]
modyfikacje kolektora dolotowego i wydechowego tak jak Krzylu, napisał jak najbardziej przynoszą efekty
polecam strone http://vwdiesel.net
jeśli podłączysz obrotomierz to bedziesz mógł zrobić "governor mod", poza tym zwiekszyc dawke, cisnienie i czas wtrysku, wydech od td, przerobka kolektorów i da się podnieść odczuwalnie moc w zwykłym dieselku (tak jak napisałem, bedzie nieco dymił i troche więcej palił, to nie turbo
wszystkie odpowiedzi dostaniesz na tej stronie którą podałem: http://vwdiesel.net
dadza tyle zeby zaden klops typu tico matiz czy inne scierwa moglyby wachac zapach ONmisiuna pisze:Krzylu, ile twoim zdaniem dadza mu te przerobki ktore opisales?? bo moim zdaniem nie wiemle a to badziewne tico jest o wiele lżjsze i nadal bedzei mial z nim problemy, co do przedzialu obrotow to masz racje
powiem tak
na przyspieszenie do 100kmh 1.6D vs 1.6TD 70ps jest roznica ale nieaz taka zeby plakac z tego powodu ale na vmax TD mi nieucieknie sprawdzone na autostradzie jeszcze ja jechalem z pasazerem a koles sam w TD i caly czas cisnal do konca tak jak ja czyli lekko ponad 160kmh i jechalismy rowno
ja niedlubalem w pompie narazie dolot i wydech mecze na wiosne dwururka i kolektor wydechowy inny no i ssacy od 1.9D moze sie cos przykreci w pompie sie zobaczy
przyspieszenia moze nieodczujesz jakiegos specjalnego ale na elastycznosci zzyska silnik napewno
krzysiek nie gadaj bzdur. bo to ja jechałem na autostradzie tym TD i odszedłem od ciebie jakbym miał VR6 wiec nie gadaj ze jechalismy w łeb w łeb! kupa tam masz podniesione w swoim dieslu tylko wiejski stozek wygrzebany ze smietnika po przebiegu 40tys Km,hehe.gdyby nie wysrana linka gazu w moim zwykłym to juz dawno bys został w tyle taka prawda.
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
heheAIRWOLF pisze:kupa tam masz podniesione w swoim dieslu tylko wiejski stozek wygrzebany ze smietnika po przebiegu 40tys Km
wracajac do tematu to te mody które napisałem plus oczywiscie pompa (bo moc bierze sie z paliwa a nie z kosmosu - powietrza) i odczujesz roznice w przyspieszeniu i bedzie porownywalne do seryjnego td
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
a tak naprawde to na co ci te całe podnoszenie mocy?ten silnik ma inna wazniejsza zalete moim zdaniem.tania exploatacje! wez scignij sie z tym tikusiem na trasie 100Km spuscie paliwo zatankujcie po rowno np.5 L i kto dalej zajedzie:-) nie wspomne tu juz o wytrzymałosci naszych dieselkow i niezawodnosci(a co do cen paliwa to roznie z tym bywa co nie krzysiu:-)
Na foto masz zaznaczona srubke ktora sie podkreca dawke.Dokrecajac ja zwiekszasz dawke odkrecajac zmniejszasz.Ja jak testowałem to w moim byłym golfiku II 1.6TD 1V to prawie nic lepiej nie było tylko strasznie dymił.
Pozdro i zycze szczescia w podkrecaniu ))))))))
a i byłbym zapomniał kreciłem max 1,5 obrotu no moze 2
Pozdro i zycze szczescia w podkrecaniu ))))))))
a i byłbym zapomniał kreciłem max 1,5 obrotu no moze 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
a ten jak zwykle musi byc lepszy niemoze zrozumiec ze ktos jest szybszyAIRWOLF pisze:krzysiek nie gadaj bzdur. bo to ja jechałem na autostradzie tym TD i odszedłem od ciebie jakbym miał VR6 wiec nie gadaj ze jechalismy w łeb w łeb! kupa tam masz podniesione w swoim dieslu tylko wiejski stozek wygrzebany ze smietnika po przebiegu 40tys Km,hehe.gdyby nie wysrana linka gazu w moim zwykłym to juz dawno bys został w tyle taka prawda.
przeciez nieoddalales sie odemnie brocho a wyprzedzanie zajelo ci z 5km :green_fuck:
zreszta jechales sam z kupa w gaciach bo nigdy nieleciales z taka predkoscia a ja w dwie osoby
spod swiatel spoko ale nie na vmax
co ty gadasz jaka oszczednosc
to jest koles ktory jezdzi po autostradzie 90kmh
spala mu 5L ropy i oleju
ja jezdze 160kmh i spala mi 5,8L
wielka oszczednosc
wysrana linka napraw pojedziemy i zobaczymy kto ma szybszego klekota
juz raz cie objechalem i to z palcem w odbycie
jeszcze raz ci niezaszkodzi zebys sie zamknal i schowal padline do garazu
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
co do spalania to taki zwykly dieselek pali wiecej od TD bo ma odrobinke za malo mocy zreszta z benzyniakami jest podobnie. co do zwiekszania dawki paliwa. jestescie pewni ze da sie zwikszyc dawke paliwa w tej pompie. jak ja sie zaglebialem w ten temat to dawke mozna zwiekszyc przez odciecie powrotu paliwa i to tylk ow tych pompach z groszka. JR nei ma takiej pompy najczesciej nei wiem jak to jest z tym zwyklym dieslem
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
W przypadku 1.6 D i TD Diesel pali więcej...ale minimalnie...Kapibara pisze:co do spalania to taki zwykly dieselek pali wiecej od TD bo ma odrobinke za malo mocy zreszta z benzyniakami jest podobnie. co do zwiekszania dawki paliwa. jestescie pewni ze da sie zwikszyc dawke paliwa w tej pompie. jak ja sie zaglebialem w ten temat to dawke mozna zwiekszyc przez odciecie powrotu paliwa i to tylk ow tych pompach z groszka. JR nei ma takiej pompy najczesciej nei wiem jak to jest z tym zwyklym dieslem
Ale w przypadku 1.9 TD i D już jest odwrotnie - nawet fabryka tak podaje...
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!