16V + BLOS
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
16V + BLOS
Witam, chciałem sie spytać użytkowników Szestnastek (głównie silnik PL) czy nie mieli jakiś problemów na wolnych obrotach na gazie współpracującym z blosem?
U mnie sprawa ma sie tak że blos wstępnie wyregulowany, mieszanke ma raczej bogatszą niż uboga parownik do 140 KW LOVATO SUPER (nowy) a na gazie zawieszają mi sie wolne obroty na 1500 obr, czasem 2000 tyś i rzadko kiedy chcą spaść. Wtrysk KE-Jetronic
dodam że na benzynie wszystko ok. A jak zdejmę gume z przepływki to sie normuje wszystko.
Foto poglądowe:
U mnie sprawa ma sie tak że blos wstępnie wyregulowany, mieszanke ma raczej bogatszą niż uboga parownik do 140 KW LOVATO SUPER (nowy) a na gazie zawieszają mi sie wolne obroty na 1500 obr, czasem 2000 tyś i rzadko kiedy chcą spaść. Wtrysk KE-Jetronic
dodam że na benzynie wszystko ok. A jak zdejmę gume z przepływki to sie normuje wszystko.
Foto poglądowe:
Ostatnio zmieniony sob cze 27, 2009 19:18 przez Marszall, łącznie zmieniany 1 raz.
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
co do obrotow Ci nie pomoge ale fatalne umieszczenie blosa. Powinien byc jak najblizej przepustnicy i jak najbardziej postawiony w pionie
golf II 16v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100971
golf II gti 1.8 16v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3181458#3181458
golf II F&I VR6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=309212
golf II gti 1.8 16v http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3181458#3181458
golf II F&I VR6 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=309212
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
.. niewiele w tym prawdy...Pączek pisze:Powinien byc jak najblizej przepustnicy i jak najbardziej postawiony w pionie
Marszall, co do twojego przypadku to tak albo regulacja blosa jest zła
albo przy zamknietej przpustnicy LPG przepływa ci prze reg. biegu jałowego (niekótrzy zwą krokowcem)i pewnie on nie chodzi jak należy.. albo ma gdzieś jakąś nieszczelność
proponuje go wyjać i przeczyscić w benzynie ekstr. to powinno pomóc
www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
Co do oddalenia przepustnicy to jeszcze to sprawdzę, ale widziałęm że ludzie mają jeszcze dalej blosy i chodzi wszystko git.
Co do ustawienia w pionie to nie ma to znaczenia bo ustawiałem go idealnie w pion i nie ma to znaczenia bo jest tak samo, pozatym teraz jest pod kontem 45st.
Co do krokowca to czyściłem go przed włożeniem i jest raczej czysty w koncu na benzynie chodzi ok.
Aczkolwiek dziwnie się zachwuje bo po odpięciu krokowca na benzynie obroty mi rosną anie spadają
Regulacja to chyba też nie to bo jak co to może mieć za ubogo albo za bogato a przecież potrzebuje jeszcze do mieszanki powietrza, wiec raczej chodzi o otwarcie dodatkowego kanału-czyli krokowca
Może jakieś inne pomysły??
Co do ustawienia w pionie to nie ma to znaczenia bo ustawiałem go idealnie w pion i nie ma to znaczenia bo jest tak samo, pozatym teraz jest pod kontem 45st.
Co do krokowca to czyściłem go przed włożeniem i jest raczej czysty w koncu na benzynie chodzi ok.
Aczkolwiek dziwnie się zachwuje bo po odpięciu krokowca na benzynie obroty mi rosną anie spadają
Regulacja to chyba też nie to bo jak co to może mieć za ubogo albo za bogato a przecież potrzebuje jeszcze do mieszanki powietrza, wiec raczej chodzi o otwarcie dodatkowego kanału-czyli krokowca
Może jakieś inne pomysły??
Ostatnio zmieniony ndz cze 28, 2009 20:35 przez Marszall, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
na benzynie to on ciągnie tylko powietrze a na LPG już mieszanke...Marszall pisze:Co do krokowca to czyściłem go przed włożeniem i jest raczej czysty w koncu na benzynie chodzi ok.
jakie masz ustawienia blosa na tyśrubach regulacji?? i jak jest ustawiony parownik??
www.rs-tuning.pl
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
Fakt zgadza się ale nie słyszałem żeby ktos musiał cos zmieniać w ke-jecie z wolnymi obrotami po włożeniu gazu.
Blos duza sróbka ok 1 obrut rozkręcony mała na 0, parownik rozkręcone troche mniej niż połowę, wzoruję sie wskazaniami z sondu lambdy w czasie jazdy pod obciążeniem aby w całym zakresie obrotów nie miał za ubogo.
Dodam że czasem obroty spadną normalnie jak na benzynce i trzyma je równo jak trzeba.
Jedna prośba niech ktoś kto ma PL'kę zddjmie wtyczkę z krokowca na wolnych obrotach, co sie powinno dziać?
Blos duza sróbka ok 1 obrut rozkręcony mała na 0, parownik rozkręcone troche mniej niż połowę, wzoruję sie wskazaniami z sondu lambdy w czasie jazdy pod obciążeniem aby w całym zakresie obrotów nie miał za ubogo.
Dodam że czasem obroty spadną normalnie jak na benzynce i trzyma je równo jak trzeba.
Jedna prośba niech ktoś kto ma PL'kę zddjmie wtyczkę z krokowca na wolnych obrotach, co sie powinno dziać?
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
no i bania!!!!Marszall pisze:Fakt zgadza się ale nie słyszałem żeby ktos musiał cos zmieniać w ke-jecie z wolnymi obrotami po włożeniu gazu.
po co wam blos ludzie jak i tam ustawiacie po swojemu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
czyli wszystko chodzi jak na normalnym mikserze bo sterowanie macie z parownika...
wyjsciowe ustawienie blosa 2.5 obrotu duza śruba i mała 1.5 obrotu boczna z czerwona główką wykręcona na maxa parownik swobodny przepływ...
i teraz można ustawiać LPG ale na blosie bo po to on jest!!!!!!!!
www.rs-tuning.pl
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
Ja wiem że taka jest początkowa regulacja z tym że ja juz wypróbowałem wszystkie ustawienia i przede wszystkim od tego zaczynałem, parownik mam wydajniejszy to troche go skręciłem, badam wszystko na skład mieszanki więc wszystko jest ok.
jak miałem rozkręcony parownik to mi troche zalewało.
Ale tak biorac na logikę jaki wpływ ma mieszanka do obrotów, skoro na samym paliwie nie wzrosna obroty, musi być otwarte też więcej powietrza.
czyba mam coś ze sterowaniem krokowym,
Zauważyłem tez że ma to chyba związek z wychyłem klapy spiętrzającej od przepłuwomierza.
Bo gdy auto chodzi na gazie to w rozdzielaczu nie ma ciśnienia paliwa i automatycznie powietrze ma łatwiej podnieść klapę co za tym idzie podnosi ją bardziej.
Jak na zawieszonych obrotach wcisne klapę (przez otwór do regulacji mieszanki) w dół to obroty spadają
jak miałem rozkręcony parownik to mi troche zalewało.
Ale tak biorac na logikę jaki wpływ ma mieszanka do obrotów, skoro na samym paliwie nie wzrosna obroty, musi być otwarte też więcej powietrza.
czyba mam coś ze sterowaniem krokowym,
Zauważyłem tez że ma to chyba związek z wychyłem klapy spiętrzającej od przepłuwomierza.
Bo gdy auto chodzi na gazie to w rozdzielaczu nie ma ciśnienia paliwa i automatycznie powietrze ma łatwiej podnieść klapę co za tym idzie podnosi ją bardziej.
Jak na zawieszonych obrotach wcisne klapę (przez otwór do regulacji mieszanki) w dół to obroty spadają
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
a na blosie tylko ustawiasz paliwo?????Marszall pisze:Ale tak biorac na logikę jaki wpływ ma mieszanka do obrotów, skoro na samym paliwie nie wzrosna obroty, musi być otwarte też więcej powietrza.
przecież blos słuzy do ustawienia miesznki paliwowo powietrznej...
masz 3 śruby i myślisz ze wszystkimi dajesz paliwo no weź przestań..
to jaki masz AFR na jałowym biegu??
www.rs-tuning.pl
hamownia podwoziowa 2WD
hamownia podwoziowa 2WD
Ok na wolnych mam troche bogato, nie wiem czy napięcie z sondy lambda ci cos powie jest 0.75V i w całym zakresie obrotów się tak utrzymuje (pod obciążeniem też)
rozkręce jeszcze raz tak jak mówisz i Ci powiem co sie dzieje
Niestetyna takiech ustawieniach jak mówisz prawie wcale nie chce chodzić - zalewa go ma za bogato!
Narazie zostawibym dawkę w spokoju, no bo niby dlaczego raz spadają obroty normalnie jak na benzynie a raz się wieszają??
Jak spadną normalnie to chodzi równo jak na benie.
I jeszcze pytanko gdzie macie zainstalowane blosy w waszych 16v?
tak jak u mnie czy raczej bliżej przepustu?
rozkręce jeszcze raz tak jak mówisz i Ci powiem co sie dzieje
Niestetyna takiech ustawieniach jak mówisz prawie wcale nie chce chodzić - zalewa go ma za bogato!
Narazie zostawibym dawkę w spokoju, no bo niby dlaczego raz spadają obroty normalnie jak na benzynie a raz się wieszają??
Jak spadną normalnie to chodzi równo jak na benie.
I jeszcze pytanko gdzie macie zainstalowane blosy w waszych 16v?
tak jak u mnie czy raczej bliżej przepustu?
Ostatnio zmieniony pn cze 29, 2009 13:25 przez Marszall, łącznie zmieniany 2 razy.
Sterownik podmieniałem i żadnych zmian wiec to nie wina steru.
Ale gdy tak zawiesił mi sie na obrotach po prostu skręciłem mu śrubkę na przepustnicy (boczny kanał) obroty spadły, przełączyłem na benzynę i wsumię jest ok tylko jeszcze krokowy ma problem z ustabilizowaniem bo czasem falują, ale to juz chyba tylko kwestia regulacji potencjometru przepływomierza
Ale gdy tak zawiesił mi sie na obrotach po prostu skręciłem mu śrubkę na przepustnicy (boczny kanał) obroty spadły, przełączyłem na benzynę i wsumię jest ok tylko jeszcze krokowy ma problem z ustabilizowaniem bo czasem falują, ale to juz chyba tylko kwestia regulacji potencjometru przepływomierza
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
w kajetroniku musi byc kompensacja niewazne czy zwykly mikser czy blos
BRAKUJE JEDNEGO WEZA
[ Dodano: Wto Cze 30, 2009 10:11 ]
A I JESZCZE JEDNO blos jest mikserem roznicowym i moze pracowac w kazdej pozycji w kazdym oddaleniu od przepustnicy i przeplywki wiec SILENCE... i'kill you czy jakos tak
BRAKUJE JEDNEGO WEZA
[ Dodano: Wto Cze 30, 2009 10:11 ]
A I JESZCZE JEDNO blos jest mikserem roznicowym i moze pracowac w kazdej pozycji w kazdym oddaleniu od przepustnicy i przeplywki wiec SILENCE... i'kill you czy jakos tak
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.