16V + BLOS
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Co do położenia i oddalenia to w pełni sie zgadzam, a co do kompensacji to może ja miałem za duży wąż od kompensacji ale była kicha totalna z kompensacją, bo auto nie jechało jak trzeba na wyższych obrotach a parownik i blos poroskręcane na max, cały czas miał za ubogo.
teraz jest dobrze bo idzie jak benzyna i pali 12l/100km w cyklu mieszanym.
A obroty czy z kompensacją czy bez takie same
teraz jest dobrze bo idzie jak benzyna i pali 12l/100km w cyklu mieszanym.
A obroty czy z kompensacją czy bez takie same
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
na blosie musisz miec reduktor o duzym wydatku
i kompensacje musisz dac przed blosa a za przeplywke
moze dales za blosa a przed przepustnice??:>
i kompensacje musisz dac przed blosa a za przeplywke
moze dales za blosa a przed przepustnice??:>
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Parownik do 140kW więc mojego 2.0 16v napoi.
Kompensacja jak była to była wpięta między przepływomierz a blosa i strasznie mi zuborzała mieszankę
Kompensacja jak była to była wpięta między przepływomierz a blosa i strasznie mi zuborzała mieszankę
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a ruszyles ty ta malutka srubke w dnie tej najwiekszej??? i jakiego masz blosa z jakim gwizdkiem??? ( gwizdki sa w 4 wersjach do 4 zakresow mocy)Marszall pisze:Parownik do 140kW więc mojego 2.0 16v napoi.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
slid d i spokojnie z tego co wiem starcza, ale nawet to czuje bo brako mi troche powyżej 5 tys, ale podkrecięm i jest już dobrze
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
masz bankowo za maly gwizdek podkreciles na gorze jest ok na dole za duzo do tego brakuje kompensacji i sie robia klopociki
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
to jaki gwizdek proponujesz?
[ Dodano: 01 Lip 2009 09:02 ]
JA wiem czy mam za duzo parownik powiedzmy pracuje na 40% mocy a blos rozkręcony na jakieś 15% i mieszanka bogata w pełnym zakresie, widać zresztą po spalaniu. Z tym ze sróbka w blosie od wolnych obrotów wkręcona na max i wraz za bogato na wolnych.
Miałbym tez wielką proźbę, czy mugłby mi ktoś znmierzyć napięcie jakie dostaje potencjometr przepływomierza?
Napiecie badanae na 1 i 3 pinie końcówki czyli pierwsza i ostatnia, przy włączonym zapłonie,
I ewentualnie na biegu jałowym miedzy 2 a 3. Oczywiście w pełni działającym wtrysku ke-jetronic
[ Dodano: 06 Lip 2009 12:48 ]
No i jak?Temat stanoł w miejscu:(
Cały czas jeszcze myśle o przesunieciu Blosa blizej przepustnicy, bo wydaje mi sie ze jak jade to jest ok ale przy puszczeniu gazu zamykam droge mieszance przepustnicą, jednakże jest jakieś opóżnienie i w rurze między blosem a przepustnicą jest spora ilość mieszanki, tą mieszankę wciąga silnik przez krokowca i obroty nie spadają, jak obroty są spore to znowu blos sie uchyla i daje wiecej gazu i koło sie zamyka.
Co myślicie o mojej teorii?
[ Dodano: 01 Lip 2009 09:02 ]
JA wiem czy mam za duzo parownik powiedzmy pracuje na 40% mocy a blos rozkręcony na jakieś 15% i mieszanka bogata w pełnym zakresie, widać zresztą po spalaniu. Z tym ze sróbka w blosie od wolnych obrotów wkręcona na max i wraz za bogato na wolnych.
Miałbym tez wielką proźbę, czy mugłby mi ktoś znmierzyć napięcie jakie dostaje potencjometr przepływomierza?
Napiecie badanae na 1 i 3 pinie końcówki czyli pierwsza i ostatnia, przy włączonym zapłonie,
I ewentualnie na biegu jałowym miedzy 2 a 3. Oczywiście w pełni działającym wtrysku ke-jetronic
[ Dodano: 06 Lip 2009 12:48 ]
No i jak?Temat stanoł w miejscu:(
Cały czas jeszcze myśle o przesunieciu Blosa blizej przepustnicy, bo wydaje mi sie ze jak jade to jest ok ale przy puszczeniu gazu zamykam droge mieszance przepustnicą, jednakże jest jakieś opóżnienie i w rurze między blosem a przepustnicą jest spora ilość mieszanki, tą mieszankę wciąga silnik przez krokowca i obroty nie spadają, jak obroty są spore to znowu blos sie uchyla i daje wiecej gazu i koło sie zamyka.
Co myślicie o mojej teorii?
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ziomus.. bylem w podrozy.. jakby nie patrzec poślubnej
pytanie.. jak se wyliczyles ze parownik robi na 40 procentach??
i nie patrz na spalanie bo majac mega uboga mieszanke u gory a tylko duzo bogata u dolu spalanie bedzie mega wielkie. sklad mieszanki sie mierzy przyrzadami a nie wyczaja
p.s. w blosie nie ma srubki od wolnych obrotow..... wiec wynika na to ze pojecia nie masz czym krecic :green_fuck:
pytanie.. jak se wyliczyles ze parownik robi na 40 procentach??
i nie patrz na spalanie bo majac mega uboga mieszanke u gory a tylko duzo bogata u dolu spalanie bedzie mega wielkie. sklad mieszanki sie mierzy przyrzadami a nie wyczaja
p.s. w blosie nie ma srubki od wolnych obrotow..... wiec wynika na to ze pojecia nie masz czym krecic :green_fuck:
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Zgadza sie nie ma śróbki od wolnych obrotów chodziło mi o śróbkę składu mieszanki na wolnych obrotach, co do mocy parownika to tak napisałem patrząc na wykrecenie śróbki od napięcia membrany i od ogólnie podawanej ilości gazu, więc to tak tylko teoretycznie niczym nie potwierdzone.
Co do skłądu mieszanki to jeździłęm tydzień z wpiętym w sonde miernikiem i mniejwięcej wiem jaką mam mieszankę (tyle wem czy uboga czy bogata)
Ale ubogo moge mieć już tak naprawde pod koniec czyli max predkosć i obroty bo wtedy delikatnie zubarza, zresztą nie czuc ubytków w mocy.
A swoja drogą przysunołem Blosa blizej przepustnicy, przykręciłem śróbkę wolnych obrotów na przepustnicy i jest prawie dobrze bo obroty zawieszają sie żadko po większym *#cenzura#*.
PS. GRATULACJE EVO
Co do skłądu mieszanki to jeździłęm tydzień z wpiętym w sonde miernikiem i mniejwięcej wiem jaką mam mieszankę (tyle wem czy uboga czy bogata)
Ale ubogo moge mieć już tak naprawde pod koniec czyli max predkosć i obroty bo wtedy delikatnie zubarza, zresztą nie czuc ubytków w mocy.
A swoja drogą przysunołem Blosa blizej przepustnicy, przykręciłem śróbkę wolnych obrotów na przepustnicy i jest prawie dobrze bo obroty zawieszają sie żadko po większym *#cenzura#*.
PS. GRATULACJE EVO
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie ma takze srubki skladu mieszanki na wolnych obrotach jest srubka ktora zmienia nachylenie krzywej ilosci gazu od przeplywu powietrza oraz srubka ktora dodaje gaz - stala dawke niezaleznie od przeplywu :green_fuck: p.s. nie musiales blosa przesuwac po przykreceniu srubki na przepustnicy efekt bylby ten sam...Marszall pisze:Zgadza sie nie ma śróbki od wolnych obrotów chodziło mi o śróbkę składu mieszanki na wolnych obrotach
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
prawie ten sam, bo przykręcałem na dalszym blosie i było gorzej
a tak wogóle to kombinuje z obniżeniem ciśnienia paliwa w rozdzielaczu podczas jazdy na gazie aby klapa nie wychylała się bardziej na gazie niż na benzynie, a jednocześnie aby wtryskiwacze się nie otworzyły.
Poza tym rozdzielacz wtrysków bedzie cały czas smarowany.
a tak wogóle to kombinuje z obniżeniem ciśnienia paliwa w rozdzielaczu podczas jazdy na gazie aby klapa nie wychylała się bardziej na gazie niż na benzynie, a jednocześnie aby wtryskiwacze się nie otworzyły.
Poza tym rozdzielacz wtrysków bedzie cały czas smarowany.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
taki system jest ze 8 lat.... nie ma co kombinowac
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
hmm masz jakis namiar?
Ja wymysliłem sam nic niewiedząc ale może faktycznie nie ma co kombinować
Ja wymysliłem sam nic niewiedząc ale może faktycznie nie ma co kombinować