czytam czytam tylko powiedzcie mi jeszcze ile ten ceramizer wytrzymuje w silniku ? w sensie jaki trwały jest ?dziechu pisze:To nie motodoktor, czyli zagęszczacz, to ceramizer. Inna zasada, poczytaj temat od poczatku.
silnik i ceramizer
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Poniewaz stosuje 'od zawsze' wiec trudno mi pisac o zmianach przed/po. Ale silnik pomimo przebiegu i niezbyt delikatnego traktowania jest w znakomitej formie - zero ubytku oleju itd. Zapala przy pierwszym obrocie wału - ciepły, zimny czy mróz -20'. Pracuje jak zegarek, równo, cicho, bez stuków i innycg dzwiekow. Poniewaz mam VAGa, wiec co jakis czas mierze parametry jak np. cisnienie doladowania czy dawki korekcyjne - od zakupu auta (3 lata) i ostrego jezdzenia (z ceramizerem) zaden parametr nie ulegl pogorszeniu. W zeszlym roku mialem problem z synchronizatorem jedynki - czesto bieg wchodził ze strasznym zgrzytem (srednio raz na kilka wrzucen). Pol roku temu wlalem ceramizer do skrzyni (poprzednio tylko wlewalem do silnika) i od tego czasu ani raz jedynka nie weszla ze zgrzytem. Niech kazdy robi jak chce, ja wiem ze to dziala i to bardzo dobrze.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Pojawił się dystrybutor XADO w Wawie - przedstawiciel od producenta.
Mam ich namiary - zainteresowani na prive.
Poczytałem posty od czasu swojej nieobecności i spróbuję tu dopowiedzieć.
Otóż - xado trzyma parametry sinika przez min. 70kkm i nie ma sensu wcześniejsze czy przy każdej zmianie oleju jego dodawanie.
Najlepiej zastosować przy wymianie oleju a najpóźniej min.3kkm do wymiany - praktyka.
Xeramix - Holendrzy weszli na nasz rynek jakieś 3 lata po tym jak na ich rynku było xado.Podobnie jest z "ceramizerem".
Myślę że nie pominąłem czegoś istotnego...
Mam ich namiary - zainteresowani na prive.
Poczytałem posty od czasu swojej nieobecności i spróbuję tu dopowiedzieć.
Otóż - xado trzyma parametry sinika przez min. 70kkm i nie ma sensu wcześniejsze czy przy każdej zmianie oleju jego dodawanie.
Najlepiej zastosować przy wymianie oleju a najpóźniej min.3kkm do wymiany - praktyka.
Xeramix - Holendrzy weszli na nasz rynek jakieś 3 lata po tym jak na ich rynku było xado.Podobnie jest z "ceramizerem".
Myślę że nie pominąłem czegoś istotnego...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Tu bym sie nie zgodził. Badania trwałości powłoki przeprowadzane były na elementach standardowych, jak gładzie cylindrowe, łożyskowanie wału itp. najbardziej obciążone elementy silnika - zarówno benzynowego jak i diesla. Silniki diesla maja znacznie lepsze warunki smarowania, więc teoretycznie możnaby stosowac ceramizery mniej intensywnie niz w benzynowych, ale... w silnikach z turbodoladowaniem znacznie bardziej narażonym elementem na brak smarowanie jest łożyskowanie osi turbiny. Tu wystarczą sekundy braku oleju (przy pełnym obciążeniu), żeby zniszczyć turbinę. Z tego co wiem (rozmawiałem kilka razy z szefem Ceramizera) nie było przeprowadzanych badań trwałości powłoki ceramicznej na łożyskowaniu turbiny, a należy spodziewać się znacznie mniejszej (przykład - silnik typowo wykonuje 3-5 tys. obr./sek, turbina od kilku do znacznie ponad 100 tys. obr/sek). Nie znalazłem także żadnych informacji na stronach firm Xeramic czy Xado. Zakładam więc że dodawanie ceramizera przy każdej wymianie oleju w silnikach z turbodoladowaniem (także benzynowych) nie jest przesadąoldstaszek pisze:70kkm i nie ma sensu wcześniejsze czy przy każdej zmianie oleju jego dodawanie
-
- Forum Master
- Kontakt:
@Dziechu
Nie ma oczywiście żadnych przeciwwskazań aby tak czynić.
Opieram się o własne doświadczenie - ok.10 lat ,oraz informacje na stronach xado jakie już nie istnieją w necie.
Co do preparatów innych firm w tym polskiej - nie mam żadnych doświadczeń a więc i nie mam zdania.
Nie ma oczywiście żadnych przeciwwskazań aby tak czynić.
Opieram się o własne doświadczenie - ok.10 lat ,oraz informacje na stronach xado jakie już nie istnieją w necie.
Co do preparatów innych firm w tym polskiej - nie mam żadnych doświadczeń a więc i nie mam zdania.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
-
- Forum Master
- Kontakt:
rozmawialem dzis z pasjonatem kredensow, ma wlasnie fiata 125p i uzyl ceramizera firmy ligui moly ( raz na 50.000k km) i mowi ze ucichly mu plytki zaworowe i silnik duzo ciszej oraz rowniej pracuje..
w czwartek jade na pomiar cisnienia sprezania, a w polowie lipca zalewam oliwe i ceramizer, po wakacjach zrobie ponownie badanie cisnienia oraz opisze co zaobserwowalem.... mysle ze beda to miarodajne badania... w sumie to moge filmik nakrecic jak silnik pracuje teraz, a jak po zalaniu ceramizera..
w czwartek jade na pomiar cisnienia sprezania, a w polowie lipca zalewam oliwe i ceramizer, po wakacjach zrobie ponownie badanie cisnienia oraz opisze co zaobserwowalem.... mysle ze beda to miarodajne badania... w sumie to moge filmik nakrecic jak silnik pracuje teraz, a jak po zalaniu ceramizera..
a mnie zawsze zastanawiało mnie jak można być takim skończonym kretynem
i wierzyć w takie cuda i dawać się nabijać w butelkę takim garażowym firmom .
z drugiej strony skoro tacy klienci to najlepszy gatunek: nie wnikają tylko płacą i wlewają a potem osłuch ują stetoskopem swoje zdezelowane silniki a towar to mistyczna mikstura na wszelkie dolegliwości więc jak mocno chcą to na pewno coś usłyszą .
a teraz błagam niech admin da mi jeszcze jedno ostrzeżenie !
zeby mieć pewność powiem tak : kto kupuje ceramizer ten jest skończonym debilem
i wierzyć w takie cuda i dawać się nabijać w butelkę takim garażowym firmom .
z drugiej strony skoro tacy klienci to najlepszy gatunek: nie wnikają tylko płacą i wlewają a potem osłuch ują stetoskopem swoje zdezelowane silniki a towar to mistyczna mikstura na wszelkie dolegliwości więc jak mocno chcą to na pewno coś usłyszą .
a teraz błagam niech admin da mi jeszcze jedno ostrzeżenie !
zeby mieć pewność powiem tak : kto kupuje ceramizer ten jest skończonym debilem
Ostatnio zmieniony wt cze 30, 2009 10:56 przez dnadna, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt: