Tarcze hamulcowe
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tarcze hamulcowe
Jak rozpoznac ze tarcze nadaja sie juz do wymiany lub juz niedlugo beda do wymiany ???
Jestem laikiem w mechanice wiec nie orientuje sie zupelnie. Moje maja ok 1 mm progu, a przy wymianie klockow i innych rzeczy zrobilbym oczywiscie tarcze.
Jestem laikiem w mechanice wiec nie orientuje sie zupelnie. Moje maja ok 1 mm progu, a przy wymianie klockow i innych rzeczy zrobilbym oczywiscie tarcze.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Teoretycznie grubość tarczy nie może być mniejsza nić 2 mm w porównaniu do nowej (mierzone oczywiście poza samym rantem). Ale jeśli jej powierzchnia jest gładka, hamuje dobrze to można tą normę 2 mm trochę przekroczyć. Ile można to już nie napiszę, bo to Twoje bezpieczeństwo (sporadycznie zdarzają się pęknięcia tarczy w czasie jazdy)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Czyli moge smialo jeszcze posmigac na moich ???Paweł Marek pisze:Teoretycznie grubość tarczy nie może być mniejsza nić 2 mm w porównaniu do nowej (mierzone oczywiście poza samym rantem). Ale jeśli jej powierzchnia jest gładka, hamuje dobrze to można tą normę 2 mm trochę przekroczyć. Ile można to już nie napiszę, bo to Twoje bezpieczeństwo (sporadycznie zdarzają się pęknięcia tarczy w czasie jazdy)
Jezdze w dlugie trasy i hamulce musze miec na 100% sprawne.
A jak z wymiana, tzn ciezko samemu to zorbic?? Czy przy odrobinie samozaparcia da rade bez zadnych szkod to zrobic??
Ostatnio zmieniony ndz lip 05, 2009 12:17 przez damian83, łącznie zmieniany 2 razy.
- MmAaZzIi
- Ma gadane
- Kontakt:
Pewno ze dasz rade , jest to dziecinnie proste http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=93232damian83 pisze: A jak z wymiana, tzn ciezko samemu to zorbic?? Czy przy odrobinie samozaparcia da rade bez zadnych szkod to zrobic??
MOJ VARIANT !!!
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=172521
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=172521
- Paweł Marek
- V.I.P.
Pordejdź metodycznie do małej śróbki trzymającej tarczę do piasty bo zwykle jest skorodowana. zanim ją spróbujesz wykręcić wbij w nią porządnie młotkiem jakąś końcówkę od wkrętarki, potem złapiesz kluczykiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Tarcze hamulcowe
każda tarcza posiada minimalną grubość. jeżeli wymiar jest mniejszy należy ją wymienić. nie wiem jakie są u Ciebie ale dla tarcz o średnicy 239/ 256mm grubość jest 18mm, dla średnicy 280mm - 20mm, dla 288mm - 23mmdamian83 pisze:Jak rozpoznac ze tarcze nadaja sie juz do wymiany
Re: Tarcze hamulcowe
Mam seryjne czyli pewnie w AAM sa 256 , rant ma 1.6 mm - dzisiaj sprawdzalem, wiec raczej do wymiany tym bardziej ze duzo jezdze w trasy za granice.tom17 pisze:każda tarcza posiada minimalną grubość. jeżeli wymiar jest mniejszy należy ją wymienić. nie wiem jakie są u Ciebie ale dla tarcz o średnicy 239/ 256mm grubość jest 18mm, dla średnicy 280mm - 20mm, dla 288mm - 23mmdamian83 pisze:Jak rozpoznac ze tarcze nadaja sie juz do wymiany
- Paweł Marek
- V.I.P.
wymiarem ranta się raczej nie kieruj, ponieważ jest grubszy niż wynikałoby z samego zużyciua metalu tarczy zawsze od korozji na brzegu, musisz jakąś suwmiarką z podcięciem na rant czy czymś takim mierzyć gładź tarczy.damian83 pisze:rant ma 1.6 mm
Juz decyzja zapadla o wymianie Kiedys to trzeba bylo zrobic, a nie wiem kiedy bede w PL nastepny raz.
Zeby nie zakladac nowego tematu...
Jednak mam tarcze 239mm (pisalem wyzej ze 256 - pomylka )
Jezdzilem u mnie po sklepach i nikt nie ma tarcz brembo i klocuszkow ferodo
Na allegro znalazlem cos takiego :
http://allegro.pl/item675804524_tarcze_ ... _12mm.html
Czy to wogole jest oryginal, czy jakas podroba ???
Zeby nie zakladac nowego tematu...
Jednak mam tarcze 239mm (pisalem wyzej ze 256 - pomylka )
Jezdzilem u mnie po sklepach i nikt nie ma tarcz brembo i klocuszkow ferodo
Na allegro znalazlem cos takiego :
http://allegro.pl/item675804524_tarcze_ ... _12mm.html
Czy to wogole jest oryginal, czy jakas podroba ???
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie wiem jak obecnie, ale jakieś rok 2 lata temu z Brembo było masę wpadek, fatalna jakość czego i ja doświadczyłem. Ponoć były jakieś podróby pakowane w oryginalne opakowania. W związku z tym nie kupuj tego w necie. Wykosztuj się na jakieś ATE lub podobne znane w sklepie i będziesz pewien co masz
W sklepie chcieli mi dzisiaj wcisnac jakies gowna gdzie za komplet mialem zaplacic ok 50 zł (jak sie pytalem o brembo itp )Paweł Marek pisze:Wykosztuj się na jakieś ATE lub podobne znane w sklepie i będziesz pewien co masz
Jak mozesz to podaj jakies konkretne nazwy tarcz i klockow zeby babola nie strzelic
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2009 18:14 przez damian83, łącznie zmieniany 1 raz.